hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 港外鐵路 (R3) 本州殘存國鐵型特急381系列車2024年退役
開啟左側

[日本] 本州殘存國鐵型特急381系列車2024年退役

樓主| LH797 發表於 2022-2-19 23:21 | 顯示全部樓層

rickywk 發表於 2022-2-19 21:34
JR四國就係試完2600系發覺氣缸唔夠大去應付大量連續彎路段,所以2700系行返舊路用制御自然傾斜擺式。

伯 ...

日日出fault應該未至於, JR北キハ261系2014年之前咪一直都係行氣袋~

P.S. 宗谷本線線型應該仲差啲喎

sammyleung719 發表於 2022-2-20 00:33 來自手機 | 顯示全部樓層
LH797 發表於 2022-2-19 23:21
日日出fault應該未至於, JR北キハ261系2014年之前咪一直都係行氣袋~

宗谷本線係當初想慳成本先用簡易振子,同埋名寄之後係會熄埋佢唔用,因為高速化路段只係由旭川至名寄
 樓主| LH797 發表於 2022-2-20 01:26 來自手機 | 顯示全部樓層
sammyleung719 發表於 2022-2-20 00:33
宗谷本線係當初想慳成本先用簡易振子,同埋名寄之後係會熄埋佢唔用,因為高速化路段只係由旭川至名寄 ...

上次去稚內嗰陣全程都係開着振子,莫非係唔記得咗熄?
KG1428 發表於 2022-2-20 11:01 | 顯示全部樓層

LH797 發表於 2022-2-19 00:21
大把

JR北: キハ40系, キハ54形

JR東海把餘下的211/213退役
由315取代

成為JR集團,第一間沒有國鐵車款
自KG1428退役後,TW5398是我的新愛車
 樓主| LH797 發表於 2022-2-20 14:38 | 顯示全部樓層
KG1428 發表於 2022-2-20 11:01
JR東海把餘下的211/213退役
由315取代

估下下間殺曬國鐵車嘅係邊間
個人估計應該係JR東
 樓主| LH797 發表於 2022-2-20 15:11 | 顯示全部樓層
LH797 發表於 2022-2-18 23:27
而家淨返嗰啲嘅國鐵特急淨番:
JR北:キハ183系
JR四/九:キハ185系

離題少少:

完全唔知點解JR北係退キハ283系, 而唔係キハ183系

283加速勁, 車內新淨, 完全唔似行咗廿年
183個車身已經甩皮甩骨, 加速又慢, 內裝充滿80年代風情

想睇相的話可移玉步@cyc_yin版友嘅新post
khcasahiya 發表於 2022-2-20 15:18 來自手機 | 顯示全部樓層

LH797 發表於 2022-2-20 15:11
離題少少:

因為キハ283系運用頻率太高,而石勝綫嘅火災就是終極的引爆點,而且長期130加振子,損耗比キハ183系極度嚴重
khcasahiya 發表於 2022-2-20 15:31 來自手機 | 顯示全部樓層
HR1377 發表於 2022-2-18 17:30
今次出雲特急換車,出雲、米子市有冇課金俾JR西日本?

陰陽連絡特急都唔會由地方課金,而係由西日本自己拎錢出嚟,不過佢只係將振子機能加入去嘅271系嚟
 樓主| LH797 發表於 2022-2-20 15:43 | 顯示全部樓層
khcasahiya 發表於 2022-2-20 15:31
陰陽連絡特急都唔會由地方課金,而係由西日本自己拎錢出嚟,不過佢只係將振子機能加入去嘅271系嚟 ...

咁又唔係, 當年381系喺因為出雲市極力爭取(應該有課金)先俾架新車過去

sammyleung719 發表於 2022-2-20 17:11 | 顯示全部樓層

LH797 發表於 2022-2-20 15:11
離題少少:

283只係外表光鮮,內裏五癆七傷
同E351一樣
183就擺明外表殘,但套偈高速化過,相對應該無咁衰