hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議延長 797 至尖東、796X 兩邊縮短
開啟左側

建議延長 797 至尖東、796X 兩邊縮短

S3BL100 發表於 2022-2-17 07:20 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

新巴 797 線客量低迷;同時 796X 線全程行車時間太長。因此建議重組兩線,同時開拓新客源:

1. 797 將改為來往將軍澳工業邨及尖沙咀東,並取消循環運作。來回途經承啟道、土瓜灣下路及紅磡繞道,開拓觀塘及九龍灣兩個商貿區,往來啟德、土瓜灣、紅磡及尖沙咀的客源,同時方便將軍澳區乘客往返啟德。因應路線延長,建議加車四輛。
2. 796X 線兩邊總站縮短,來往將軍澳站至紅磡碼頭,往將軍澳站方向改經太子道東天橋,不經世運迴旋處,並減車五輛;受影響乘客可以改乘 797 線及使用轉乘。因應路線縮短,建議減車五輛。
3. 現時從將軍澳站開往新蒲崗的 797 線特別班次,將更改編號為 797P,行車路線不變

===

重組後各線服務詳情如下:

796X 將軍澳站 <-> 紅磡碼頭

行車路線
將軍澳站開出:唐德街、唐俊街、至善街、寶康路、唐明街、寶順路、翠嶺路、景嶺路、調景嶺站公共運輸交匯處、景嶺路、彩明街、迴旋處、彩明街、景嶺路、寶順路、將軍澳隧道公路、將軍澳隧道、將軍澳道、觀塘繞道、太子道東、太子道西、馬頭涌道、馬頭圍道、浙江街、土瓜灣道、馬頭圍道、蕪湖街、德民街、紅磡道、紅磡繞道、迴旋處、紅鸞道
紅磡碼頭開出:紅鸞道、下通道、紅磡南道、紅菱街、暢通道、機利士南路、蕪湖街、馬頭圍道、新柳街、漆咸道北、馬頭圍道、馬頭涌道、太子道東天橋、太子道東、觀塘繞道、將軍澳道、將軍澳隧道、將軍澳隧道公路、寶順路、翠嶺路、景嶺路、調景嶺站公共運輸交匯處、景嶺路、唐明街、寶康路、至善街、唐俊街

服務時間及班次
將軍澳站開出 | 紅磡碼頭開出
星期一至五
0525-0605 20 | 0630-0655 25
0605-0650 15 | 0655-1335 20
0650-0730 10 | 1335-1705 15
0730-0900 15 | 1705-1805 12
0900-1600 20 | 1805-2105 15
1600-1700 15 | 2105-0045 20
1700-2300 20
2300-2350 25
星期六、日及公眾假期
0525-0645 20 | 0630-0655 25
0645-1800 15 | 0655-1335 20
1800-2300 20 | 1335-2105 15
2300-2350 25 | 2105-0045 20

收費
全程 $8.9
采頤花園往紅磡碼頭 $5.5
將軍澳隧道巴士轉乘站往將軍澳站 $7.4
調景嶺站往將軍澳站 $4.1

---

797 將軍澳工業邨 <-> 尖沙咀東

行車路線
將軍澳工業邨開出:駿宏街、駿才街、駿盈街、駿光街、駿昌街、駿日街、環保大道、康城路、康城站公共運輸交匯處、康城路、環保大道、蓬萊徑、蓬萊路、環保大道、將軍澳隧道公路、將軍澳隧道、將軍澳道、觀塘繞道、偉發道、偉業街、觀塘碼頭廣場通路、觀塘渡輪碼頭巴士總站、偉業街、勵業街、海濱道、宏照道、啟祥道、宏光道、啟華街、啟成街、承啟道、土瓜灣道、馬頭圍道、蕪湖街、德民街、紅磡道、紅磡繞道、梳士巴利道、漆咸道南、暢運道、康泰徑、康榮徑、康達徑
尖沙咀東開出:科學館道、暢運道、漆咸道南、梳士巴利道、紅磡繞道、紅磡道、庇利街、馬頭圍道、土瓜灣道、承啟道、啟成街、啟華街、宏光道、啟禮道、宏照道、常悅道、常怡道、宏照道、海濱道、順業街、偉業街、觀塘碼頭廣場通路、觀塘渡輪碼頭巴士總站、偉業街、偉發道、觀塘繞道、將軍澳道、將軍澳隧道、將軍澳隧道公路、環保大道、康城路、康城站公共運輸交匯處、康城路、環保大道、駿日街、將軍澳工業邨公共運輸交匯處、駿宏街、駿才街、駿日街

服務時間及班次
將軍澳工業邨開出 | 尖沙咀東開出
星期一至五
0600-0830 15 | 0645-0800 15
0830-1230 20 | 0800-1400 20
1230-1800 15 | 1400-2000 15
1800-0000 20 | 2000-0040 20
星期六、日及公眾假期
0600-0900 20 | 0700-1200 20
0900-1800 15 | 1200-2000 15
1800-0000 20 | 2000-0040 20

收費
全程 $8.9
機電工程署總部往尖沙咀東 $5.5
將軍澳隧道巴士轉乘站往將軍澳工業邨 $7.4
fb.com/scientisthk2usa/
KW2523 發表於 2022-2-17 10:12 | 顯示全部樓層

有條郵碼-尖咀經承啟道嘅線打算招標, 新797可能會抵觸
個人覺得797九龍段改跟796E較好, 亦食得返新蒲崗彩虹
不過RPP中屎水想開嘅795就要搬返去將軍澳站了
 樓主| S3BL100 發表於 2022-2-17 22:41 | 顯示全部樓層
KW2523 發表於 2022-2-17 10:12
有條郵碼-尖咀經承啟道嘅線打算招標, 新797可能會抵觸
個人覺得797九龍段改跟796E較好, 亦食得返新蒲崗彩虹 ...

之前唔為意你既建議添⋯

不過咁,我傾向認為 797 喺偉業街已經係泥足深陷,要抽剩一班車未必咁易。問題只係去完九龍灣應該拉去邊。配合九龍灣、觀塘商貿區發展,如果配搭岩地區,非繁未必無客

望下條 14X 疫情前放飯同收工時段都可以靠海濱道坐滿甚至打爆,我先前亦建議過 14X 直頭來回改行偉業街同茶果嶺道

唔搭配紅土尖咀,亦可以配旺角及/或深長荔。但一來地區性質計,前者似乎好過後者少少;二來有條現成 796X 可以兩邊縮短,做完後車都唔使加

當然可以睇埋 RPP 條 795 到底點玩、用幾多部車,再議

至於郵輪碼頭尖咀線,睇返果篇放料文,估計應該係承啟道後來回行東九廊,而且可能連九龍灣商貿區都唔入,問題應該唔大

cx838 發表於 2022-2-18 15:00 來自手機 | 顯示全部樓層

其實796X有雙向分段收費來往調景嶺和將軍澳工業村,4.1,已經多好多客啦。調景嶺去將軍澳工業村好多乘客坐架。
214P_world 發表於 2022-2-18 15:03 | 顯示全部樓層
cx838 發表於 2022-2-18 15:00
其實796X有雙向分段收費來往調景嶺和將軍澳工業村,4.1,已經多好多客啦。調景嶺去將軍澳工業村好多乘客坐 ...

可能佢想透過 795 (aka 全日版796E) 去做呢班區內客

我反而關注另一點,賣慣特快嘅善水想唔想將轉有2條線出紅土呢,仲要一快一慢好似290/A咁......
獨學而無友,則孤陋而寡聞
cx838 發表於 2022-2-18 18:00 來自手機 | 顯示全部樓層
214P_world 發表於 2022-2-18 15:03
可能佢想透過 795 (aka 全日版796E) 去做呢班區內客

我反而關注另一點,賣慣特快嘅善水想唔想將轉有2條線 ...

善水新開的線,都係超高車費路線,係將軍澳隧道轉車站起,都要7.4元,有客爭的798就5.7。呢條795玩埋7.4分段的話,客咪一樣走。間公司都唔識做生意的。796X係康城區的客比將南冇乜分別,改去紅磡唔反對,但改去將軍澳站,就看天天50分鐘一班啦。797現在疏左,所以有唔少人唔轉車啦。至於講797取消就儍,大把港島線的收入,比797少。
xdxd 發表於 2022-2-18 19:02 來自手機 | 顯示全部樓層

214P_world 發表於 2022-2-18 15:03

我反而關注另一點,賣慣特快嘅善水想唔想將轉有2條線 ...

紅土食唔食得起咁多將軍澳線係一個問題,
仲有796X嘅九龍流水客量唔少,咁改一改又全部清袋。
 樓主| S3BL100 發表於 2022-2-18 22:45 | 顯示全部樓層
cx838 發表於 2022-2-18 15:00
其實796X有雙向分段收費來往調景嶺和將軍澳工業村,4.1,已經多好多客啦。調景嶺去將軍澳工業村好多乘客坐 ...

RPP 傳聞有條 795,可以取代佢功能

再唔係既話,今次重組慳左一部車,加落 797M 拉去調景嶺又得。不過一定唔會係 $4.1 囉,而家 797M 來回加埋都係平過 796X 來回呢段路

樓主| S3BL100 發表於 2022-2-18 22:46 | 顯示全部樓層
xdxd 發表於 2022-2-18 19:02
紅土食唔食得起咁多將軍澳線係一個問題,
仲有796X嘅九龍流水客量唔少,咁改一改又全部清袋。 ...

797 尖東段做到既流水比起 796X 更多

boco1211 發表於 2022-2-19 16:14 | 顯示全部樓層

貿貿然抽走 796X 係九龍段嘅流水,換 797 去做尖東好似有啲講唔通,係 796P 唔係全日嘅情況下,去尖沙咀會慢咗好多,兜完觀塘、九龍灣、啟德先去土瓜灣,慢到咁合理咩

14X 多唔多人我唔清楚,但係唔見得 797 咁改會做到啲咩返黎,九龍灣已經有 28/608/297 做緊單邊去土瓜灣同埋尖沙咀(28),觀塘又有 14X做尖沙咀特快,行出觀塘道又有 215X,仲有 5D 改道,土瓜灣流水又有大量車揀,尖沙咀<>土瓜灣有5C/半條28,最後得返 觀塘去土瓜灣有得做,同埋未來嘅體育園,又係咪真係咁多客到要拉條797落去做?

個人建議真係想做九龍灣商貿區,倒不如建議 796E 開朝早去將軍澳,同埋放工去蘇屋邨,將軍澳隧道直入工業村,一次過做晒九龍灣同埋將軍澳工業村返放工客