hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 如何重組赤柱往返中西區路線,使城巴6號的走線單一化? ...
開啟左側

[問題] 如何重組赤柱往返中西區路線,使城巴6號的走線單一化?

樓主| LauCT 發表於 2022-2-20 21:19 | 顯示全部樓層

KE7066 發表於 2022-2-20 21:11
6 三條走線得 0655 中環果班係尷尷尬尬,其他基本上睇時段就知係咩走線,有幾難?
...

對唔熟識巴士路線運作嘅乘客來講都幾難吓
西貢區居民
ryulky 發表於 2022-2-20 22:42 | 顯示全部樓層
睇落好似係兜唔兜馬坑及舂磡角o既問題
66改回全日(同6號梅花間),重開262 是否可以簡化6系的複雜性?

0 去錯方向
2076 發表於 2022-2-20 23:05 | 顯示全部樓層
流星☆雨 發表於 2022-2-20 20:25
單純改號碼冇咩用,乘客一樣要記唔同時間搭唔同號碼/邊幾個號碼搭得唔搭得
重點係赤柱區巴士路線網絡點樣化 ...

赤柱區死結來的,馬坑又要隧道車又要爬山車,即係要2條線,隧道車果邊,又要大道東又要告士打道,即係又要2條線。
如果想6號全時段相同走線,其實就係要全日經馬坑同舂磡角,但又有赤柱村道要服務,可以點做?

我就剩係諗到擺大潭道近輝白閣的咪錶位,經赤柱村道、赤柱村總站、馬坑、舂磡角,叫做順路啲。

赤柱峽道就交晒比260算數,反正夜晚本身都係冇6號,監獄去黃泥涌峽有63或者點都係赤柱村轉車的。

如果6號咁樣改,即係推赤柱村道客上260,6X又會同6號大部分重疊,善水實會cut班,最後又upgrade又減班,應該幾啱善水心水。

評分

參與人數 1aPower +2 HugeC +2 收起 理由
LauCT + 2 + 2 精闢見解

查看全部評分

抗議962B重組
還我962全日服務
JH_LE4612 發表於 2022-2-20 23:12 來自手機 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2022-2-20 11:46
但改左 952 即係將來會有更多分支

人口多左,多翻分支好正常,甚至可以拆翻多啲灣銅特快,南區柴小分支都仲得。但起碼一個新搬入掃管笏嘅人,改左冧把之後只需要識分 952系嘅幾條線,唔需要比其他 962系嘅分支搞到亂哂,就算上錯車都容易啲搵路翻屋企。

情況有少少好似 373A變 978嗰陣,如果繼續叫 373系,咁之後啲 978A B P 673 673P都歸落 373系都係亂,咁倒不如按東西隧拆翻開。

6系個問題唔係太多冧把,而係同一個冧把太多 variation,問心我自己睇住時間表都覺得一舊雲。當然,如果推得成淺水灣轉車站就簡單,不過到時仲有冇人肯搭佢都成問題。
2076 發表於 2022-2-20 23:30 | 顯示全部樓層
JH_LE4612 發表於 2022-2-20 23:12
人口多左,多翻分支好正常,甚至可以拆翻多啲灣銅特快,南區柴小分支都仲得。但起碼一個新搬入掃管笏嘅人 ...

ching 搬左入掃管笏,宜家的掃管笏已經方便過以前,至少以前 K53 又得大兩味,又冇 252,所以作為前居民的我,都搬返左出青公。

人口多左,其實當年 962 重組時,拎過出來話 「預計需要額外增加約 10 部巴士,由於現時 962 系列路線於非繁忙時間的平均載客量只約為 40%,仍未達至加車的標準,故此方案不能在短期內實行」 的 方案 4,又係時候拎返出來?

似乎 962B / 962S 改名做 952 / 952P,係為左提供好似將南的 796X / 796P 服務,952P 大兩味時段開車,952 就在有 952P 的時段繞經掃管笏,兩條線聯合班次。只係唔知掃管笏覺得兜埋深井接唔接受到,當然,繁時去程有 952P ,回程有 962,叫做有快車服務。當年未有 252 的時候,如果有全日車直出港島,就算經深井都好開心了,而家我相信 952 入掃管笏的話,我在港島回家都會死等 952,252 都唔係真係咁密。

至於 6 號的問題,其實主要都係 3 種走線,分時段行,睇當年張豬紙會易明過睇 APP / 網站。當年設計的果款 6 號豬紙,其實係點明左 6 號日間就係繞經馬坑調頭,宜家果款豬紙完全 show 唔到呢個易明的事實。

抗議962B重組
還我962全日服務
marcolam205 發表於 2022-2-21 02:51 | 顯示全部樓層

其實真係唔使諗咁覆雜
66收檔,6M走線全日化,旭逸居乘客請搭260/加14 BBI解決
260又多咗獨市位,赤柱起步特快效果又明顯咗,6仔亦唔使兜晒咁多地方 加快回車
旭逸居嗰邊嘅人口真係少到不值一提,啲車畀返主要客倉馬坑好過,至於馬坑個個分段收費就真係唔特別需要,個8毫子講真住得赤柱,小巴錢都唔平,邊會介意,當留返俾善水舒緩財困

如果唔係小巴阻住晒,根本73就唔應該行嗰邊添

同埋善水當務之急要做嘅,就係執返好個聯合班次出嚟,唔止赤柱,好多線都要
而家經常兩條甚至三條一齊開車,然後又隔四個字又嚟過
大家互相搶客之餘,送尾嘅人亦都唔會再等而選擇小巴見

評分

參與人數 1aPower +2 HugeC +10 收起 理由
HM3044 + 2 + 10 英雄所見略同

查看全部評分

我地落...落鵝頸橋打小...小人
cky 發表於 2022-2-21 05:05 | 顯示全部樓層

LauCT 發表於 2022-2-20 21:19
對唔熟識巴士路線運作嘅乘客來講都幾難吓

對於唔熟識巴士路線的乘客來講

你整埋晒 6A 6B 6C 6D 6E 代表唔同行法對佢地來講仲亂
一行埋個站要見到咁多條線咪又係要走去望張豬紙
一係咪又係是但見架車駛埋嚟
Yap 手問司機呢架經唔經邊度
結果咪又係一樣

最尾咪只係俾路線號碼人開心囉,咁多條數碼

行特別班次, 車頭攝張大紙已經好夠

YY487 發表於 2022-2-21 10:29 來自手機 | 顯示全部樓層
HM3044 發表於 2022-2-21 11:11 | 顯示全部樓層
咁我覺得淺水灣轉車站好啲喎
6仔繼續行峽道/村道
6X繼續馬坑/舂坎角
66取消;由6/6X喺淺水灣互轉取代
HM3044 發表於 2022-2-21 11:13 | 顯示全部樓層

YY487 發表於 2022-2-21 10:29
赤柱有公屋㗎,你以為得富豪住?

0.8分段就算把啦