hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2022-2023年度沙田區巴士路線計劃
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2022-2023年度沙田區巴士路線計劃

AVW28 發表於 2022-2-23 17:11 | 顯示全部樓層

85由火炭山尾街延長至駿洋邨(我估73A遲早實要兜埋上去,比居民去大埔或威爾斯)

- 80M改為平日繁忙時間服務
- 88X由火炭駿洋邨延長至穗禾苑
(呢組爭議唔細,不過穗禾苑從此無左全日獅隧車)

- 989入美田路後改經美輝街及香粉寮街,以及於港島東行經糖水道
(真係嫌架989唔夠兜,唔好同我講入去係搶985/A d東區轉車客?)

- 延長E42P 號線至火炭(山尾街),並開辦於下午繁忙時段由火炭前往東涌的回程服務
(妄想下,搞搞下隨時條E42P上左火炭,都仲未開到A42/A46。甚至乎實有人要爭取條E42P全日)

其餘部分:
1.686改行西隧及中灣繞,改稱986
(支持,睇見下繁二幹combo真係會懷疑人生)

2.900延長至博研路、經大學站
(唔爭在真. 全日)

3.W3經海泓道、深旺道、櫻桃街
(唔係話想睇少大角咀,但入去真係有客咩?)

5.980A開回程
(早繁分開兩線做先啦!回程既話,石門就可能981P沙田醫院轉車都可能仲快過980A。不過咁,如果時間唔係爭太遠,980A都可以接受。)

6.重組682C及682D,取消682C下午回程服務及682D,並抽調682C其中一班增設第982C
7.重組682P 682X,保留現時682P(不經錦英路班次)及透過988去程服務,取代682P其他班次以及682X
(我估計遲早繁時馬鞍山幾條東隧過海線變到好似大埔條74X咁做,如果74X個建議過到既話。988開去程歡迎,雖然要上柴斜。btw, 想提早980X上繁去程頭車和延遲下繁回程尾車多d。)

10.建議抽調288上午繁忙時間的部份班次,提升288C的服務水平並延長行車路線至顯徑
(田心街都唔入,唔通唔想塞燈?定係想避812?明明隆亨新翠既學校數目仲多過顯徑)

11.更改第46S號線的行車路線,由和宜合道改為取道象鼻山路,加強城門隧道轉車站直接前往荃灣的巴士服務
(當分擔下49X繁時既轉車客都可以,雖然幫唔到好多。)

14.建議74D由廣福道改經運頭街、南運路及達運路前往吐露港公路
(有保留,當74A連官塘都去唔到既時候,咁改慢74D又有點兒那個。)

15.建議取消74X的下午繁忙時間服務,加強74B及274X下午繁忙時間的服務
(支持,不過預鑽石山唔撐。)

16.建議75X特別班次延長至紅磡(紅鸞道),並精簡其於九龍城區的行車路線,重新編號為275X
(希望唔好比我講中,如果275X做大到,唔通下一步係想縮短75X比275X轉全日?如果真係比我講中,咁到時75X一係改木廠街直入九碼,一係樂富止步。)

19.建議82K延伸至美田
(06年美田邨入伙果陣又唔見九巴咁做?當時一樣有人咁爭取。而家條82K搞到就黎死咁先黎做?)

21.建議抽調85X特別班次的資源及新增資源,開辦85P
(唔該請同時整返幾班85X沙田醫院直出的班次。)

22.建議修改86A行車路線,往九龍方向改經青沙公路,並改以循環線模式運作
(其實九龍走線又可否美孚後直行長沙灣道,然後南昌街原線?)

23.建議87E下午回程班次加經錦英路
(旺角返耀安多個快d既選擇,雖然要比多$3.X。當然,當疫情前87D尾車未開果陣,805S都一樣大受歡迎之時,我估計87E回程咁改應該有望做得起。)

24.建議抽調87D資源,增設287D上午繁忙時間往九龍方向服務,同時建議修改287D下午回程服務的行車路線
(咁改成效有保留,現時287D係彌敦道都昆到d人願意比多$1搭呢個無快到既青沙車,如果撤出彌敦道,新的服務範圍又能執到幾多客?)

26.建議增設一班269D特別班次,於上午繁忙時間由天水圍開出,經濕地公園路直達沙田,並不再行經元朗市中心
(唔知條真天水圍特快會有咩表現?)

30.建議調撥40S的資源至40E,以提升服務水平及配合乘客需求
(睇到40S條走線真係唔開胃,感覺只係將某班40X改係泥涌開,不如用呢班40S黎做40E好過。)
LL3850
S3bl430 發表於 2022-2-23 17:30 | 顯示全部樓層
AVW28 發表於 2022-2-23 17:11
85由火炭山尾街延長至駿洋邨(我估73A遲早實要兜埋上去,比居民去大埔或威爾斯)

- 80M改為平日繁忙時間服務 ...

只回應10.
如果是正常上課天,六美超多學童坐車去迦密愛禮信小學返學,
估計係想用288C順便做多一批返學客,架車到顯徑後接住做80P,46S,46X,985B等路線.

如果按288C開出時間加20分鐘=到六美,加35分鐘到顯徑總站計,
果幾班車集中在0715-0735到六美,0730-0750到顯徑
相信佢可以食曬81S 0730去迦密返學班小學客,
以及減輕286X早繁美田往顯徑的負荷
(印象中286X上課天好似有美田往顯徑非公開班次,以前近8點成日見到3架286X短時間內到顯徑總站)

錯字連篇
s3m89 發表於 2022-2-23 17:42 來自手機 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2022-2-23 14:18
219X/ 621拉上去
麗港城咪冇咗總站囉

還有40和綠小69
個人認為此總站一定留坑分站上客,
唔洗迫晒乘客去麗港中心戶外站等車
JX9097 發表於 2022-2-23 17:45 | 顯示全部樓層

GU9338 發表於 2022-2-23 15:45
咁講
麗港城易請難送係事實
但麗港城三十幾座想有一條大隧線亦係合理 , 個頭未有錢到每日都的士出入

88X自拆(觀塘道一條,油塘藍田山麗港城一條)
肯定會夾死89,89X緊隨其後
JX9097 發表於 2022-2-23 17:48 | 顯示全部樓層

穗禾用條點都死,而又去唔到中心點嘅80M
換一條大隧線,點計都冇蝕底

82K九巴應該係「睇準」縮落去圓洲角之後
喺唔加資源情況下「順便」做美田

流星☆雨 發表於 2022-2-23 18:23 | 顯示全部樓層
TYChow 發表於 2022-2-23 11:24
「紅鬼」公司唔識玩之嘛!只顧「起動九龍東」,卻無視大圍係轉車站,以及「全港正中」!

我無預計過黃大 ...

88X做茶果嶺絕對可行,前提係一拆二

趕客路上 理_得你
dennis28a 發表於 2022-2-23 21:11 | 顯示全部樓層

流星☆雨 發表於 2022-2-23 18:23
88X做茶果嶺絕對可行,前提係一拆二

九巴唔會咁做,88X 上得穗禾苑就唔會拆佢,除非 89 成條唔落觀塘,黃大仙或慈雲山止步。
惡意回復是不道德的行為。
流星☆雨 發表於 2022-2-23 22:00 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2022-2-23 21:11
九巴唔會咁做,88X 上得穗禾苑就唔會拆佢,除非 89 成條唔落觀塘,黃大仙或慈雲山止步。
...

我反而覺得上穗禾仍然有可能再拆
火炭逆向時段冇車出觀塘道,呢個問題遲早都要解決

除非到時係拆89C(which機會更低),火炭石門夾一條

當然,89減班都係無可避免
由798去到88 88X 仲有日後慈沙線 同埋火炭/茶果嶺油塘發展,都係一刀一刀分走89客源
趕客路上 理_得你
kmb71k 發表於 2022-2-23 22:10 | 顯示全部樓層
s3m89 發表於 2022-2-23 13:40
呢個總站位頂盡擺到219X+621

你覺得麗港城會肯放線上去?
以上回應,是否可行?是否合適?
kmb71k 發表於 2022-2-23 22:20 | 顯示全部樓層

989對象係屋邨東區返工客
加經四美都好正路
你要諗下四美交通已經唔係好方便
唔係要行出去就係要轉車

74D出觀塘每班車喺廣福邨基本上都飛站咁滯
而運頭塘自從74A縮短後就冇全日車出觀塘
(雖然縮唔縮佢哋都係搭71K或74A出去廣福道/廣福邨轉74X)
倒不如試下將74D改入運頭塘增加客量

美田當年係想搬80入去
但就俾當時區佬反對就擱置
所以80就變咗而家唔順路既走線
而家諗住踢82K入美田
個人諗下會唔會係將來拉條/整條全日線入去美林總站?
定係俾80多條坑擺車?
以上回應,是否可行?是否合適?