hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) [愚問]北港島綫可否用屯馬方式,3線合一,東涌直達寶琳 ...
開啟左側

[愚問]北港島綫可否用屯馬方式,3線合一,東涌直達寶琳?

TPL 發表於 2022-2-25 19:55 | 顯示全部樓層

康城開既車淨係去到添馬
寶琳就梅花間足開去東涌同青衣又可唔可行?
s3n370 發表於 2022-2-25 20:42 來自手機 | 顯示全部樓層
eternalflame 發表於 2022-2-25 02:27
宜家添馬站起唔起都係問題
仲十年如一日講東將合併?

雖然小弟大膽估計北港島線好大機會不了了之,
姑且發下白日夢,假設仲會按原方案興建北港島線。

先利申一下,小弟認為換線最好,
交匯雖不理想,但可接受。

如果真係按舊有方案起北港島線,應該要行東將直通。
雖然响較早前嘅討論,東將直通响營運上有風險,
Tony兄亦指出東將直通,不能配合兩線嘅需求。

但東將直通就可以保留他日換線嘅可能,
甚至進取D,東將直通,係換線工程嘅中途站。

換線最大問題,就係要改建現有港島線隧道。
當年西港島線上環站要停一個週末。
呢一刻做緊嘅London Underground Northern Line (Bank Branch)隧道接駁工程,要停足四個幾月。

https://tfl.gov.uk/travel-information/improvements-and-projects/bank-and-monument
https://tfl.gov.uk/status-updates/major-works-and-events/northern-line-closure

假若北港島行換線的話,
港島線天后/炮台山一段做隧道接駁工程嘅停運日子,好大機會係介乎兩者之間。
而港島線未有替代鐵路服務前,停運絕對係災難性。
呢個好大機會係改做交匯嘅原因。

北港島線一旦通車,港島北岸就有替代鐵路,
港鐵就可以响港島線天后/炮台山一段進行工程,臨時停運期間,
將乘客分流去北港島線。咁就解決佐上述問題。
而東將直通可以減低呢段期間,乘客轉車次數及不便。
LUL NOL Closure.jpg
lsc04d11 發表於 2022-2-25 22:21 來自手機 | 顯示全部樓層
(點解我好似聽過)北港島綫順住個勢經人工島去屯門南定踏石角定深圳某關口既?
User12345678910 發表於 2022-2-25 22:42 | 顯示全部樓層

lsc04d11 發表於 2022-2-25 22:21
(點解我好似聽過)北港島綫順住個勢經人工島去屯門南定踏石角定深圳某關口既? ...

請問記唔記得邊度收到風?
XL2135/D343344 發表於 2022-2-26 00:20 | 顯示全部樓層
TPL 發表於 2022-2-25 19:55
康城開既車淨係去到添馬
寶琳就梅花間足開去東涌同青衣又可唔可行?

西隧唔四線化就只可以咁
若果西隧四線化則為 東涌↔️寶琳、青衣↔️康城
s3n370 發表於 2022-2-26 19:25 來自手機 | 顯示全部樓層
cruisesnet 發表於 2022-2-24 06:03
東涌綫同市區線隧道既要求唔同, 要成條將線大改成直通到

北港島線對上一個方案,就係東涌線延長,
與港島線炮台山至柴灣一段合併。

tonyng 發表於 2022-2-27 16:11 | 顯示全部樓層

s3n370 發表於 2022-2-25 20:42
雖然小弟大膽估計北港島線好大機會不了了之,
姑且發下白日夢,假設仲會按原方案興建北港島線。

其實即使唔玩東將直通,做返交匯Phase 1(TKL到EXC),都可以在隧道預留SWAP的Provision,呢樣嘢係Engineering Review階段時研究過,只不過複雜咗同要額外成本,唔係好願意做咁。
tonyng 發表於 2022-2-27 16:12 | 顯示全部樓層
lsc04d11 發表於 2022-2-25 22:21
(點解我好似聽過)北港島綫順住個勢經人工島去屯門南定踏石角定深圳某關口既? ...

從來都冇呢樣嘢,反而第四條過海隧道(即現時的東鐵過海)經中環、堅尼地城去人工島就曾經研究過喇~
XL2135/D343344 發表於 2022-2-27 22:26 | 顯示全部樓層
tonyng 發表於 2022-2-27 16:12
從來都冇呢樣嘢,反而第四條過海隧道(即現時的東鐵過海)經中環、堅尼地城去人工島就曾經研究過喇~
...

我更加想條東鐵線變成咁:

紅磡-(東鐵線)-落馬洲-米埔-錦綉-橫洲-天北-流浮山-曾咀-龍鼓灘-屯碼-屯轉-迪士尼-明日大嶼-堅尼地城-石塘咀-西營盤-半山-金鐘-(沙中線)-紅磡-(成環運行)
groom1002 發表於 2022-2-28 00:26 | 顯示全部樓層

XL2135/D343344 發表於 2022-2-27 22:26
我更加想條東鐵線變成咁:

紅磡-(東鐵線)-落馬洲-米埔-錦綉-橫洲-天北-流浮山-曾咀-龍鼓灘- ...

不如獨立一條線吧!