hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2022 - 2023 年度南區巴士路線計劃
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2022 - 2023 年度南區巴士路線計劃

kay 發表於 2022-2-24 20:26 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2022-2-24 20:21
不過上繁反正冇影響,所以非繁更加唔應該咁樣合併。上繁置富去東區應該上晒 33X。

而且未來華富人口集中 ...

到時38咪順住行
逆咩野走

華富散晒裡面都應該無巴士行呢個環境
世界很簡單 人類很複雜
2076 發表於 2022-2-24 20:31 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2022-2-24 20:26
到時38咪順住行
逆咩野走

到時縮返短 38 去置富都一樣冇問題,趕走左堆置富客,佢地慣晒用 23M 轉鐵,到時拉番直 38 都爭唔返班客回來。

同埋就算入埋華富,都唔應該入香港仔大道同埋黃竹坑要飛橋。如果 38 真係堅持置富開兜華富,飛走田灣、來回黃竹坑飛橋,行車時間都可能可以力保不失,仲慳番 1 部車。

反正 香港仔大道、黃竹坑、田灣,已經有 72 77 替代,77 又唔駛同 99 交換走線。
抗議962B重組
還我962全日服務
Sita1004-1017 發表於 2022-2-24 20:33 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2022-2-24 20:31
到時縮返短 38 去置富都一樣冇問題,趕走左堆置富客,佢地慣晒用 23M 轉鐵,到時拉番直 38 都爭唔返班客 ...

所以呢個環境係77食42 唔係38食42囉,夾硬搞38真係自殺
2076 發表於 2022-2-24 20:35 | 顯示全部樓層

edhong 發表於 2022-2-24 20:26
要止血嘅話絕對唔可以再畀平車上上落落啲大斜,完全倒貼咁濟

95 其實都開緊 20 分鐘一班,變 595 上山,假設同 95C 夾班次齊齊做海怡,都只係開 15 分鐘一班上山,但石排灣同利南事實上間接得益,新巴又有 2 部車入袋。
抗議962B重組
還我962全日服務
2076 發表於 2022-2-24 20:36 | 顯示全部樓層
Sita1004-1017 發表於 2022-2-24 20:33
所以呢個環境係77食42 唔係38食42囉,夾硬搞38真係自殺

其實 77 來回延長去華富開,來回兜田灣,殺 42,牌面上都應該好過 38 食 42,而且 43M 可以縮返去華富。
抗議962B重組
還我962全日服務
kay 發表於 2022-2-24 20:42 | 顯示全部樓層
38 42併優勢係條線9成一樣
只係一條華富一條置富
當年91 94都係咁併

反而4 71併左
非繁又唔係4同71各自行法

屎水今年都想重疊路線開少一條
91+94 96+99 38+42 12+12M
都真係併上癮
世界很簡單 人類很複雜
Sita1004-1017 發表於 2022-2-24 20:43 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2022-2-24 20:36
其實 77 來回延長去華富開,來回兜田灣,殺 42,牌面上都應該好過 38 食 42,而且 43M 可以縮返去華富。
...

贊成,叫做輸得最少

43M呢條垃圾都係取消咗佢去啦
gavrie01 發表於 2022-2-24 20:44 | 顯示全部樓層
M722 發表於 2022-2-24 17:31
99往筲箕灣方向走線創新,做到時代廣場及皇室堡班銅鑼灣客,加番$5.8雙向分段,算係咁。

回復番中巴年代 ...

唔係回復番中巴年代,係衰過中巴年代
Sita1004-1017 發表於 2022-2-24 20:44 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2022-2-24 20:42
38 42併優勢係條線9成一樣
只係一條華富一條置富
當年91 94都係咁併

咁90+97又唔做?可以係東村兜西村喎
kay 發表於 2022-2-24 20:47 | 顯示全部樓層

Sita1004-1017 發表於 2022-2-24 20:44
咁90+97又唔做?可以係東村兜西村喎

時間問題
同埋呢頭搞96+99,91+94
同時搞90 97
雖然就話區佬走晒
但就做壞自己

利東係落實就一年無左94 96
97之後再搞
世界很簡單 人類很複雜