hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2022-2023年度離島區巴士路線計劃
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2022-2023年度離島區巴士路線計劃

E21A 發表於 2022-2-24 19:33 | 顯示全部樓層

流星☆雨 發表於 2022-2-24 18:19
E21/A/B/D呢組好心就全日實行,將滿逸市中心同機場東涌北兩舊斬開

另外入裕雅苑定線應該會成為將來爭議, ...

兩巴係呢方面都幾搞笑,入迎東邨就趕走咗一部分東涌北客;而家入埋裕雅苑就點都趕走啲迎東昇薈客,再趕走多啲東涌北客,東涌西客就更加睬你都有味,明明就算直行迎禧路,巴士站同屋苑既距離都唔算遠,佢地就硬係要塞條線入倔頭路。佢地有冇計過新屋苑新增既乘客係唔係可以抵消流失咗既乘客架?
Sita1004-1017 發表於 2022-2-24 19:37 | 顯示全部樓層
E21A 發表於 2022-2-24 19:33
兩巴係呢方面都幾搞笑,入迎東邨就趕走咗一部分東涌北客;而家入埋裕雅苑就點都趕走啲迎東昇薈客,再趕走 ...

其實S65都係架,朝早12/13分鐘就到客運大樓,改左S64X要20-22分鐘,甚至雍逸樓走左行返總站都追到

東涌啲路口除左順東路一段可以接受,其他真係嚇走唔少客架
lsc04d11 發表於 2022-2-24 20:19 來自手機 | 顯示全部樓層
要讚下東涌居民嘅記性  但係咪太多人已經記唔住 記住東涌綫同駁腳就算喇?
Sita1004-1017 發表於 2022-2-24 20:28 來自手機 | 顯示全部樓層

lsc04d11 發表於 2022-2-24 20:19
要讚下東涌居民嘅記性  但係咪太多人已經記唔住 記住東涌綫同駁腳就算喇? ...

咁無辦法你見到城巴個底線係一部車都唔想加(的而且確東涌條條都係長途線加車成本不小,加上乘客量低)

而且城巴本身唔係收得平,地鐵加左咁多年價依家都仲可以睇齊收費或者先係貴dd(E11系$21 vs $22.2/E21系$14 vs $14.4/E23 $18 vs $17,我已經唔計月票)
E21A 發表於 2022-2-24 20:48 | 顯示全部樓層
Sita1004-1017 發表於 2022-2-24 20:28
咁無辦法你見到城巴個底線係一部車都唔想加(的而且確東涌條條都係長途線加車成本不小,加上乘客量低)

...

佢要入東涌北嗰陣咪肯加車囉。
再退一步諗,我會理解E21A夜晚保留現有安排,因為7點打後E21A做短途客肯定多過長途客。但係E21D晏就2點就開尾車實在太早,東涌西2-6呢段時間仲有唔少人會出市區。E21A之後仲要入埋裕雅苑,逸東上車30分鐘都未必上到公路。

Sita1004-1017 發表於 2022-2-24 20:54 | 顯示全部樓層
E21A 發表於 2022-2-24 20:48
佢要入東涌北嗰陣咪肯加車囉。
再退一步諗,我會理解E21A夜晚保留現有安排,因為7點打後E21A做短途客肯定 ...

裕雅真係唔好俾佢入 點都要逼佢撥亂反正用信時針行,唔係本身行咗20年就大曬
E21A 發表於 2022-2-24 21:05 | 顯示全部樓層

Sita1004-1017 發表於 2022-2-24 20:54
裕雅真係唔好俾佢入 點都要逼佢撥亂反正用信時針行,唔係本身行咗20年就大曬
...

屎水而家發窮惡唔會睬你。所謂收到「地區人士對區內走線有意見」應該都係屎水自己內部數據都知入咗迎東之後東涌西少咗客,先焗住要改。
martin2000 發表於 2022-2-24 21:07 | 顯示全部樓層
龍運幾時變左開善堂,S65搞完一大輪都係得個吉,由一開始話要收$4.7,到最後都係變返S64X收得$3.6,好明顯滿東唔夠客,逸東客又唔幫襯S65,成件事得啖笑

E43仲好笑,估唔到竟然無客都唔諗住cut, 行屯赤又唔揾路兜keep住收$17, 減到$14.3仲平過261, 不如喺屯門加站食埋條261X算啦

LAK2 發表於 2022-2-24 21:12 來自手機 | 顯示全部樓層
E21A 發表於 2022-2-24 16:54
E21同E21A終於肯交替換防,唔完美但總好過冇啦。

最妙係做埋《東涌北 <> 青衣 》早出晚歸
填返以前E31個窿,雖然唔入長安
(應該無睇錯)
mak5052 發表於 2022-2-24 21:37 | 顯示全部樓層

KW2523 發表於 2022-2-24 17:06
E21B唔兜迎東邨/裕雅苑比較好
但兜東涌北本身就唔大影響
特別出去方向可能唔慢得過兜達東路幾多

或者將來東涌東填海區陸續住人時, E21 系列來一次類似 E31, E32A 的重組? (其實 E36A 都要, 否則會兜得恐怖)
到時的可能拆法:
E21, E21A 恢復全日雙向, E21A 服務東涌西, 裕雅苑, 裕雅苑直出
E21B 只留繁時單向
E21D 改由東涌碼頭開出, 東涌服務映灣園, 迎東, 東涌東 (P1 路上公路)