hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2022-23年度北區巴士路線計劃
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2022-23年度北區巴士路線計劃

I20091157 發表於 2022-2-24 19:03 | 顯示全部樓層

jocosben 發表於 2022-2-24 18:01
今年rpp同上年一樣項目少得可憐

咁你覺得條條都要入RPP先都要大改先滿足?
kmb71k 發表於 2022-2-24 19:20 | 顯示全部樓層
79K咁改法
真正原因硬係覺得想同B7搶客
加強區內聯繫應該只是藉口?
以上回應,是否可行?是否合適?
jocosben 發表於 2022-2-24 19:42 來自手機 | 顯示全部樓層
I20091157 發表於 2022-2-24 19:03
咁你覺得條條都要入RPP先都要大改先滿足?

你覺得宜家巴士服務好完善?
asv98.kw131 發表於 2022-2-24 21:30 | 顯示全部樓層

KC3555 發表於 2022-2-24 18:23
如果咁講,拉78K仲過癮。

之前好似有計劃拉,但係俾運輸署同區議員反對(因為個方案要飛起上水巴總)。
忍一時之氣 滅自己威風
asv98.kw131 發表於 2022-2-24 21:36 | 顯示全部樓層

正如 78A 咁短途都可以收 $5.6,如果拉 79K 入去就可以收 $6.4,開分支路線亦都可以收貴啲。
我記得上次有個朋友入嚟皇后山睇一睇,因為 79X 當時 16:00 尾車,已經過咗尾班車,於是我叫佢搭 78A 轉車,佢一聽到話收 $5.6 即刻嚇親,佢話佢平時搭 701 由長沙灣落旺角只係要 $4.4。

忍一時之氣 滅自己威風
neoplan720p 發表於 2022-2-24 22:18 | 顯示全部樓層
edhong 發表於 2022-2-24 18:33
內街果堆外表好爛嘅爛樓其實極多小型企業做office,唔係全部都住人,尖西就真係大企業而已。另外行九公係 ...

我認同最後果句架,
所以一直以來狗公抱住條條線都死攬彌敦道上客,唔係錯哂。

只不過我覺得佢既然肯試T270行九公 + 廣東道直上公路,
咁點解客源更大既271X(改尖東開)同287D又唔去試下咁樣行?
無論跟260X行上海街、佐敦道,定改入大角咀,
都唔見得對尖沙咀有吸引力,
更唔好提同原線271、87D相比,
可以快幾多了。

*離題一講,
有時狗公做野,係差左少少consistency。(定抑或叫太保守?)
例如今年268C下繁識得改3班車唔入新蒲崗,
咁點解269C又唔可以試下咁做?
唔改3班咁多,
改下1、2班益下天水圍人,咁難咩?

古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
 樓主| limited 發表於 2022-2-24 22:39 | 顯示全部樓層

neoplan720p 發表於 2022-2-24 22:18
*離題一講,
有時狗公做野,係差左少少consistency。(定抑或叫太保守?)
例如今年268C下繁識得改3班車唔入新蒲崗,
咁點解269C又唔可以試下咁做?
唔改3班咁多,
改下1、2班益下天水圍人,咁難咩?

RPP 係運輸署批核完的結果, 未能充分反映到原來巴士公司的全盤大計
mak5052 發表於 2022-2-24 22:56 | 顯示全部樓層
KC3555 發表於 2022-2-24 18:04
其實仲有大型巴士總站喺嗰邊,所以我覺得佢咁做應該係衝住B7。
如果真心插旗,273A爭議一定會最細。同樣 ...

270A、270B、278X、678 將來搬入彩發街新區總站?(改行彩園去百和路,避開容易塞死的雞嶺交匯處)
asv98.kw131 發表於 2022-2-24 23:33 | 顯示全部樓層
mak5052 發表於 2022-2-24 22:56
270A、270B、278X、678 將來搬入彩發街新區總站?(改行彩園去百和路,避開容易塞死的雞嶺交匯處)
...

而家運輸署比較偏向新區路線要招標,所以拉 79K 入去都係似貴價插旗(收 $6.4 好過 273A 嘅 $4.6),避免最後自己連一條線都冇。大埔富蝶邨至太和站嘅路線都要被招標。
忍一時之氣 滅自己威風
kmb71k 發表於 2022-2-24 23:45 | 顯示全部樓層

asv98.kw131 發表於 2022-2-24 23:33
富碟邨至太和站嘅路線都俾咗城巴。

吓?你邊度聽返嚟?

以上回應,是否可行?是否合適?