hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2022-2023年度油尖旺區巴士路線計劃
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2022-2023年度油尖旺區巴士路線計劃

fatpear 發表於 2022-2-27 00:23 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2022-2-27 00:02
971 其實應該改倒 C 字行法,旺角之後行埋太子深水埗長沙灣,先至轉出填海區擺海達邨/維港灣,咁樣 904 c ...

971喺旺角街市同南昌站執到701嘅客分分鐘仲多人過喺港島段上車嘅,
重點係位位由$4.4 upgrade到$6.9,
對屎水嚟講完全無誘因執走971去塞太子同長沙灣道
JX9097 發表於 2022-2-27 00:56 | 顯示全部樓層
leslie 發表於 2022-2-26 23:16
西環要快過海有971 ma
不過講開905, 因沙中線工程往港島方向唔入金鐘道軒尼詩道安排, 依家線都起完, 但90 ...

咁多線都冇改,得905自私改都好大機會係借「沙中線」為名
乘機減車/ 唔加車地加時
kmb71k 發表於 2022-2-27 01:02 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2022-2-27 00:02
971 其實應該改倒 C 字行法,旺角之後行埋太子深水埗長沙灣,先至轉出填海區擺海達邨/維港灣,咁樣 904 c ...

原本而家走線大角咀都仲啲客
你咁改法連呢啲客都倒走埋
以上回應,是否可行?是否合適?
leslie 發表於 2022-2-27 01:03 來自手機 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2022-2-27 00:01
善水都幾慘,明明投左個啟德專營權,但比 5D 踩入承啟道,20A 又唔比改入自己地頭的兒童醫院。明明 20A  ...

無話慘,舊年發窮惡掛啟德名想過油尖旺搶食,結果一步不讓先攪到今時今日,得罪幾家其他營辦商攪到咁大件事,最後都係要還人情債放水,5D都是咁先改到,招標線入兒童醫院是TD借此塞住去年油尖旺個motion把口。呢家是惡人自有惡人磨,攪掂過兩日出糧先算啦...
leslie 發表於 2022-2-27 01:20 來自手機 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2022-2-27 00:56
咁多線都冇改,得905自私改都好大機會係借「沙中線」為名
乘機減車/ 唔加車地加時
...

其實904無,我上面都有講有西旺紅小補位,果條都係黨捷西港島線開咗後客量大減路線,早排先唔開幾日止蝕,少了904可能對佢是好事,本身條線有入PTSS,971又補到輪椅客個位,所以就算904唔改直接cut,最嗌慘的區應是大角咀去西環堅城的,但有幾多人?至於美孚荔枝角,鐵咗啦正常人...
kay 發表於 2022-2-27 09:05 | 顯示全部樓層
leslie 發表於 2022-2-27 01:03
無話慘,舊年發窮惡掛啟德名想過油尖旺搶食,結果一步不讓先攪到今時今日,得罪幾家其他營辦商攪到咁大件 ...

其實運吉對你唔錯啦
要兒童醫院都有線

反而唔應該比20A做兒童醫院就真
當你唔LIKE屎水既話

不過20A做黎做去都唔做全日
似乎彌敦道搶唔到九巴客
都廢事開多幾個鐘
世界很簡單 人類很複雜
FBI2 發表於 2022-2-27 10:35 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2022-2-27 09:05
其實運吉對你唔錯啦
要兒童醫院都有線

俾24拉去兒童醫院仲好啦,條20A專心試下做跑道新屋苑客算啦,啟晴德朗冇乜空間爭食,大大個地鐵站係隔離.

另外,20A真係唔該唔好再行廣東道,改入M+好過,起碼真係食到客,假日可嘗試行全日.

屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
kay 發表於 2022-2-27 10:51 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2022-2-27 10:35
俾24拉去兒童醫院仲好啦,條20A專心試下做跑道新屋苑客算啦,啟晴德朗冇乜空間爭食,大大個地鐵站係隔離.

...

M+無你想像中咁易做
佛系做點會有客

而且九公拉95都有少少想做M+客
世界很簡單 人類很複雜
FBI2 發表於 2022-2-27 11:10 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2022-2-27 10:51
M+無你想像中咁易做
佛系做點會有客

20A如果佢唔殺,長遠行全日專做跑道區D住宅係有得做,不過收費咁低,絕不好做,同埋不宜再入尖沙咀兜圈.
不過,既然想搶24,就不如公平競爭,拉24落兒童醫院.

點講都好,呢條20A都冇辦法搶到1A超過一成生意.

屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
YY487 發表於 2022-2-27 11:27 來自手機 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2022-2-27 09:05
其實運吉對你唔錯啦
要兒童醫院都有線

不論港島定九龍,流水根本冇得做
係屎水唔知痴咗邊條根走去爭一啲冇錢賺嘅市場