hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士車務及車廂設備討論 (B0) 路線電牌顯示更新/加轉頁
開啟左側

路線電牌顯示更新/加轉頁

erniebee 發表於 2022-3-4 20:43 | 顯示全部樓層

錦田又唔係新市鎮,何來「市中心」? = 你自己問九巴啦
 樓主| .KD.8283. 發表於 2022-7-25 15:44 | 顯示全部樓層
296D:將軍澳 尚德
經 尖沙咀 轉乘往各區(類似67A/78A個隻)
 樓主| .KD.8283. 發表於 2022-7-26 15:52 來自手機 | 顯示全部樓層

281A+215X九龍站方向加左 經西九文化區
EvilKo 發表於 2022-7-27 11:23 | 顯示全部樓層

teddybus 發表於 2022-3-4 11:33
原來觀塘係新巿鎮

觀塘都仲可以話係衛星城市

錦田、西貢呢啲又唔係衛星城市又唔係新市鎮
官方都有市中心呢個講法
唔係九巴自己UP左就係

groom1002 發表於 2022-7-27 12:09 | 顯示全部樓層
kmb習慣把地區名邨名擠入去電牌,完全唔學城巴用轉頁,搞到字型好細
city_alexander 發表於 2022-7-27 23:29 | 顯示全部樓層
kmb270b 發表於 2022-8-1 00:55 來自手機 | 顯示全部樓層

.KD.8283. 發表於 2022-7-25 15:44
296D:將軍澳 尚德
經 尖沙咀 轉乘往各區(類似67A/78A個隻)

其實九巴成日亂加地區名真係唔理想
一來令到啲字縮細好難睇(Eg.蘇屋>深水埗蘇屋邨)
二來有啲地區名根本唔準確(Eg.將軍澳彩明 其實喺調景嶺, 但將軍澳尚德 又真係喺將軍澳市中心)
第三就係目的地名稱唔統一(Eg. 屯門良景邨, 天水圍天恆 ; 點樣界定加唔加「邨」字?)

建議九巴善用電牌轉頁功能
例如 296D : 將軍澳 > 尚德邨 > 經尖沙咀轉乘往各區
唔好再夾硬將地區同目的地塞喺同一頁
sq285 發表於 2022-8-1 01:57 | 顯示全部樓層
kmb270b 發表於 2022-8-1 00:55
其實九巴成日亂加地區名真係唔理想
一來令到啲字縮細好難睇(Eg.蘇屋>深水埗蘇屋邨)
二來有啲地區名根本唔 ...

唔建議將軍澳同尚德邨分開出
98D/796P/796X都係去將軍澳
康城、啟德、皇后、屯門,冇一個唔係錯誤
kmb270b 發表於 2022-8-1 08:24 來自手機 | 顯示全部樓層
sq285 發表於 2022-8-1 01:57
唔建議將軍澳同尚德邨分開出
98D/796P/796X都係去將軍澳

呢個又衍生出另一個問題
寶林 93K,坑口北 98D,九巴係冇加將軍澳喺前面,究竟九巴對將軍澳定義係咩,其實好含糊,係指成個新市鎮還是係跟港鐵站命名?
好似顯徑巴士總站,九巴有一期改咗做 大圍顯徑 286X,近期(唔知係咪因為屯馬開通啦)變返 顯徑 286X
sammyleung719 發表於 2022-8-3 18:19 來自手機 | 顯示全部樓層

橫掂都係改路線牌,唔開新文直接呢度打算。A29將軍澳方已更新總站名為將軍澳寶琳