hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴22M在未有任何通知下永久減班
開啟左側

[突發!] 城巴22M在未有任何通知下永久減班

Mercer 發表於 2022-3-31 16:36 | 顯示全部樓層

dennis28a 發表於 2022-3-31 01:07
而家弊在劃左新區出黎做完招標,果幾區好似金剛圈咁比新城無限反對呢。
根本而家運輸署劃線唔係「以民為 ...

以新城投招標為本既結果係加快佢執笠.
佢投唔倒既線十條有九條都好靚.

又或者比佢做290 都係做到變廢線.
十四鄉準居民 恭喜晒!
FBI2 發表於 2022-3-31 16:59 來自手機 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2022-3-30 21:43
22m要同5d打,都應該keep住20分一班

打鬼咩,兩條線都唔夠客
FBI2 發表於 2022-3-31 17:00 來自手機 | 顯示全部樓層
而家弊在劃左新區出黎做完招標,果幾區好似金剛圈咁比新城無限反對呢。

一日新城唔公開炒低B黃,一日都唔會有好日子過
kay 發表於 2022-3-31 17:11 | 顯示全部樓層

FBI2 發表於 2022-3-31 16:59
打鬼咩,兩條線都唔夠客

兩間公司都係耕開有人爭

承啟道南行唔算誇
MIKIKI返啟德有
5A 5D 20 20A 22 22M 24 108
8條線做幾多客?
世界很簡單 人類很複雜
hadboy5 發表於 2022-3-31 17:46 來自手機 | 顯示全部樓層

唔限制的話,屎水會勤力搶九巴而更加無心機做好自己地盤,例如屎水條港島線,唔限制的話會開條停屯公三站的962,而54區條過海線因為狂開短棍而54區只得一個鐘一班,惡性競爭搞到大家重傷,有咩好處
HV7967 發表於 2022-3-31 18:36 | 顯示全部樓層

而家巴士公司中意減就減,有通告又點,無又點,阻到佢減班咩

就算巴士公司出張通告通知你,喂我地減班喇,啲客都係要硬食
張減班通告程序上意義不大咁囉

平客就唔想做,有客就亂咁做
Lawliet 發表於 2022-3-31 23:16 | 顯示全部樓層

運吉唔係以民為本我都認同
但又唔覺話擺明造比善水 似係扮公正 玩曬九巴加善水多D

睇番最近堆新區投標 啟德 皇后山 大埔富蝶等
堆奇呢劃線純粹就係唔想同原本附近相近路線爭客

啟德支標20 22 608當初連ITALK都無咩人睇好有肉食
真係為係東九插旗蝕住去投
道路網起得差 多掘頭巷
屯馬線通埋 執到既客更加少
所謂既國際級遊輪碼頭又"不似如期"
至於大家恥笑既3寶既2寶
20A
隔離PO都講曬有幾垃圾
根本當初係西九插左個站位就唔好再搞落去
HOLD個位睇下其他新招標區有無機開分支落油旺擺西九站用
22M
佢都寫明M線
都係為駁鐵+聯合22班次15分班出世運比人轉796系用
拉落土瓜灣唔見得可以點樣執客 純粹係賣轉乘果陣可以寫遠D咁解
蝕少當贏

皇后山支標
粉巔又逆走
九龍又逆走
駁鐵線又九記分左去
皇后山就算入曬伙都係3萬零人
係無得經聯和墟下 又真係叫靚標咩

大埔富蝶支東九標
又係逆走到太和上公路
又入科學園
望下人口 富蝶計得2萬人左右
富亨行去埔中坐74X都快過逆走太和加入科學園
又可以執到幾多其他客

老老實實
上面堆標 就算九記中都唔見得可以一時三刻就改番正常行法
望下條686都捱左成年先可以改986
最後都係居民受害(起碼捱番半年反智走線)

當然20A 797 既越輸越賭 越賭越輸
港島有堆本土線可以救下又唔搞
係抵比人恥笑佢地
但事實堆招標線的確係無咩 即時肉食
要蝕住去捱番一兩年先所以改下
善水偏偏就係所有野都去曬最差既情況
經營手法差 搞到一路流緊血又唔去止血
之後南港島線先斬一刀
招標線再斬一刀(開始想搵方法吊命)
武肺斬既一刀最致命
黎緊重有沙中線斬多野
除左祝善水好運都無咩好講

dennis28a 發表於 2022-3-31 23:32 | 顯示全部樓層
Lawliet 發表於 2022-3-31 23:16
運吉唔係以民為本我都認同
但又唔覺話擺明造比善水 似係扮公正 玩曬九巴加善水多D

係啟德、皇后山、富蝶邨、54 區、石礦場招標前,
九巴一早寫好晒掠水改線方案比運輸署希望申請改線。

九巴唔係傻,明知啟德出左一次事,點會唔好似當年安達安泰咁扮傻改線拎地盤。
運輸署就係唔鍾意比九巴玩晒,明明隔離一個街口有巴士服務都要招標。

如果公平公正根本一樣可以行直路,但行直路九巴有更大優勢做更多合理轉乘加分。
當條線逆走或者劃到不淪不類,九巴係定價、派車、轉乘就無辦法做到咁精準。
新城咪有更大條件去低價入標,亂做海量轉乘去搶支標返黎。

係頭幾年大家咪覺得城巴「價低者得」大家歡喜,
但蝕多幾年咪知定價又有問題,走線又唔吸引,改又唔識改。
惡意回復是不道德的行為。
ATSE40 發表於 2022-3-31 23:34 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2022-3-31 23:32

招標向來都係比較平,613 咪又係同 608 開線一樣價,20 一樣可以話係睇住 10 嚟食。
腦補當真,真要補腦
FBI2 發表於 2022-3-31 23:48 | 顯示全部樓層

dennis28a 發表於 2022-3-31 23:32

低B黃返工除左射擊飛行物體,仲會做到D乜?
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工