hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴22M在未有任何通知下永久減班
開啟左側

[突發!] 城巴22M在未有任何通知下永久減班

dennis28a 發表於 2022-4-2 19:27 | 顯示全部樓層

ATSE40 發表於 2022-4-2 16:24
如果唔造一個公平嘅環境出嚟,咁其實少啲線嗰間根本無可能玩,因為多線啲嗰間喺轉乘方面一定會贏(仲未計 ...

我每日都鬧,既然想擺比新城,咁咪正正經經劃條順走線扣除 BBI 同埋雙輪椅依類附加項目招標。
咪拎番九巴相近路線做收費下限,防止惡意鬥平。

咁搞法既可以保障公平環境,又確保睇番標書本質,
新城有心去投亦唔一定輸,九巴亦唔一定贏。

舉個例子,98 同 797 其實一樣,兩間公司都劃左條線,
咪運輸署統一劃條線整合,唔睇 BBI 由兩間公司招標。

而唔係投完輸打贏要,
新城成日企圖將招標線拆線、延長、改線將條線拉入旺區,
但同時九巴想拉其他線入去做又鬧反對,對班居民又好咩?

我衰少少講句,啟德、皇后山搞到一塌糊塗咪就係咁。
城巴條條線做完因為收得太平,但逆走又唔夠客去支持。
居民想要條合理既線好似乞食咁,又係好咩?

我成日都鬧,家陣招標線蝕左既錢要對面海開刀又公平咩?

評分

參與人數 1HugeC +6 收起 理由
tina + 6 英雄所見略同

查看全部評分

惡意回復是不道德的行為。
ATE7025 發表於 2022-4-2 19:27 來自手機 | 顯示全部樓層
ATSE40 發表於 2022-4-2 16:24
如果唔造一個公平嘅環境出嚟,咁其實少啲線嗰間根本無可能玩,因為多線啲嗰間喺轉乘方面一定會贏(仲未計 ...

我就唔係咁睇,少線嗰間冇可能贏咪冇可能贏,咁又點?

巴士服務係公共事業,點解做招標嘅首要考慮係為咗令營辦商有錢賺,而唔係以乘客嘅利益依歸為最大考慮?成件事一開頭就已經扭曲左

如果純粹係驚九巴營運不思進取嘅話有好多方法可以解決,例如TD 可以一開頭就夾九巴拉270C/D 上去皇后山嘅時候就即刻做全日,如果九巴唔肯嘅話就唔批佢哋上皇后山。招標本身已經係一個方法令九巴提供更好嘅服務水平,九巴為咗去贏肯定會開出更吸引嘅條件,不論係價錢,班次,定係轉乘優惠上面。

睇返過往九巴招標之後贏得安達臣,將荃其實都算係做得唔差。咁繼續用招標呢種方法夾九巴offer更好服務條件都唔見得有太大問題

明明本身270C同270D 兩條線一齊拉上皇后山再全日係一個最好嘅結局,不論對聯和墟,皇后山兩區居民都係咁話,結果依家就搞到四不像,真係一件好事?

270C 270D 本身呢兩條線單靠聯和墟就肯定唔夠客全日,270C 回程得一班車而客量非常慘淡,根本唔夠數加班

路邊消息最近一年 270C 九巴好似有入紙上去拉上皇后山兼且全日,不過最後ban咗

dennis28a 發表於 2022-4-2 19:39 | 顯示全部樓層
KU_7002 發表於 2022-4-2 18:34
屎水係青沙係無線;大老山只係得682系,686同798系,一共10條線。至於九巴,睇黎應該加埋得20條線,你先 ...

家陣係計轉車站數目同數乘路線範圍,而唔係單計路線數目。
你放眼睇下新城條 679 979 BBI 轉車站數目同範圍,係全港島覆蓋晒。

如果成組標書 4 條路線睇,新城過海線大幅贏晒九巴。
而 78X 79X 因為有 20 20A 22 701 702 796 系,幾乎大半個九龍包晒,
已經抵消九巴大隧同青沙網絡優勢。

所以整體上皇后山城巴標書係服務範圍上面係高分過九巴。

順帶一提,你唔發現係操作上面,
今次劃線係專登唔包欖隧同城隧線咩?好多野係刻意操作。
dennis28a 發表於 2022-4-2 19:47 | 顯示全部樓層

ATE7025 發表於 2022-4-2 19:27
我就唔係咁睇,少線嗰間冇可能贏咪冇可能贏,咁又點?

巴士服務係公共事業,點解做招標嘅首要考慮係為咗 ...

270C 單 Case 最後新城拎 78X 轉 20 / 20A / 796X;同 79X 轉 20 / 20A / A20 / A21 上訴成功。
我係度心諗,邊個人會搭 78X 去啟德轉上面三條線?

所以 20A 點蝕錢法都唔可以取消,佢既價值用黎做招標線霸權。
ksmbh 發表於 2022-4-2 20:50 | 顯示全部樓層
咁似乎解釋到點解新城系九龍區周圍志在插旗不計賺ˊ蝕咁拉線
jpoon 發表於 2022-4-2 20:57 | 顯示全部樓層
早幾日入去跑道區,見下繁22M唔係30分鐘一班,估計10-15分鐘有一班
5R就頂閘出啟德橋,都幾和味
後面架22M就大半滿
http://jpoon9394.blogspot.com/
KU_7002 發表於 2022-4-6 21:08 | 顯示全部樓層

dennis28a 發表於 2022-4-2 19:39
家陣係計轉車站數目同數乘路線範圍,而唔係單計路線數目。
你放眼睇下新城條 679 979 BBI 轉車站數目同範 ...

出到市區,九巴都一樣可以安排同市區線既BBI,範圍更係包哂成個九龍,甚至部份新界地區青沙亦大致上做到城隧/大欖既網絡
九巴轉乘優勢不大? 我就有保留啦
當然,依度得你先見過九巴份標書,又知道運輸署既評分標準,消息咁靈通,咁我無補充啦
GK3258 發表於 2022-4-6 23:38 來自手機 | 顯示全部樓層
KU_7002 發表於 2022-4-6 21:08
出到市區,九巴都一樣可以安排同市區線既BBI,範圍更係包哂成個九龍,甚至部份新界地區青沙亦大致上做到城 ...

佢解釋得好清楚,九龍兩巴打和,紅色輸港島唔夠大網絡嘛。