hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議重組 793 795X 796X 796P 797
開啟左側

建議重組 793 795X 796X 796P 797

ATSE40 發表於 2022-3-2 00:58 | 顯示全部樓層

其實 793 同 795X 應該已經無得再調轉九龍走線,793 方面而家深水埗無車去九龍灣,795X 遲啲仲有全日特快旺角以南。但係樓主你個走線下兩邊都無咗車,而 795X 同 6C 重疊埋變咗無咩作用。6C 有幾慢應該都唔使多講。

797X 雖然睇落唔差得遠,但係其實下路都唔算順,下繁行晒淨係由土瓜灣落到尖東可能要半個鐘,我就有啲懷疑係咪好過自轉 796P。
腦補當真,真要補腦
 樓主| 2076 發表於 2022-3-2 01:04 | 顯示全部樓層
xdxd 發表於 2022-3-1 17:00
當然797系應該做唔到觀繞直出,九龍點都要停觀商或者九商,但而家下路+彌敦道北行絕對太大想頭(同隔籬帖 ...

796X 係尚德直出,即係尚德變左做入將軍澳的頭站 / 出將軍澳的尾站,對調景嶺來說係多左大約 5 分鐘的車程,但因為 796X 入彩明街,希望會吸引到貪就腳的客。至於點解會揀尚德做尾站,係因為九巴想改 297,希望 796X 可以憑回程富康花園頭站,包攬半個坑口、將軍澳站、尚德、怡明邨的眾多客源,比起在調景嶺同鐵硬鬥,專注做好鐵冇乜競爭力的地區,而且尚德冇左條 793 (796E),我係希望用 796X 去補償番,令尚德有全日直出將轉 (796P 只係大兩味服務),當年 296X 年代,尚德本身就係直出。

至於減走 2 部車方面,一來縮短左去將軍澳站,將軍澳站來回將軍澳工業邨其實已經用左 30 分鐘的行車時間,再配合九龍城飛橋,以及大部分時段行漆咸道北入紅磡,就算減走 2 部車,都足以維持現有班次。另外,796X 好似比新巴走左數,之前屯馬綫通車後係有文件講過話加 1 部車,做 7-25 分鐘一班,但冇左件事,如果 796X 改道吸到客,係有加班空間的。

797 方面,觀商係獨市生意,唔似九商有 110 / 110A / 296P / 793 (796E) 補位,所以我傾向做觀商,而且觀商本身交通欠佳,我本人係試過在觀碼附近上班的,下班去紅土同尖沙咀都極不方便,797X 呢個走線,在下繁係絕對有競爭力,同時係避開左 14X 直達佐敦,以及 219X 直達尖東,797X 做直達紅土。至於往將工方面,紅土可以搭 797X 經尖沙咀入將工,亦都可以搭 796X 上將轉轉 797X,近紅磡的乘客亦都可以步行往山谷道上 797X。有直達選擇,亦都有車程快但要轉車的選擇,可供乘客決定。本身上繁紅土入將工係冇服務的 (796X 往將軍澳工業邨頭班車係 08:10),改左之後起碼叫做有車。

797X 點解唔來回經紅土,一來係循環線行車時間唔夠,回程都經紅土,車長膀胱真係會爆炸,但尖沙咀的總站選擇唔夠,二來紅土冇路入啟德隧道,相信大家都明白,入唔到啟德隧道,要去觀商,最快行法係上路、太子道東飛橋、偉業街天橋,但彩虹交滙處塞車的問題相信大家都知。而且唔行循環的話,往尖沙咀方向近乎必然要放棄做彌敦道,因為 quota 以及 彌敦道南行下繁及假日例塞的問題。當然,我亦都有個雙向總站方案,用車都唔會多過現時,但做到的野會少過循環方案。

雙向方案
觀商之後,沿原建議路線去到紅磡繞道之後,經紅磡站平台、漆咸道南、梳士巴利道、尖沙咀碼頭,擺漢口道總站。(本身新巴已經有 H1 H2 站頭) 往將軍澳方向由漢口道開出後,經彌敦道北行、加士居道、土瓜灣上路、九龍城天橋、太子道東、偉業街天橋,前往偉業街。

日出康城開:
康城路、環保大道、駿日街、將軍澳工業邨公共運輸交匯處、駿宏街、環保大道、蓬萊徑、蓬萊路、環保大道、將軍澳隧道公路、將軍澳隧道、將軍澳道、觀塘繞道、偉發道、偉業街、觀塘碼頭廣場通路、觀塘渡輪碼頭巴士總站、偉業街、啟福道、啟德隧道、新山道、土瓜灣道、馬頭圍道、蕪湖街、德民街、紅磡道、紅磡繞道、暢運道、漆咸道南、梳士巴利道、尖沙咀碼頭巴士總站、梳士巴利道及漢口道

尖沙咀(漢口道)開:
漢口道、九龍公園徑、梳士巴利道、彌敦道、加士居道、漆咸道南、漆咸道北、馬頭圍道、馬頭涌道、太子道東天橋、太子道東、觀塘道、偉業街、偉發道、觀塘繞道、將軍澳道、將軍澳隧道、將軍澳隧道公路、環保大道、駿日街、將軍澳工業邨公共運輸交匯處、駿宏街、環保大道及康城路

呢個雙向方案會比原方案用多 1 部車。
抗議962B重組
還我962全日服務
 樓主| 2076 發表於 2022-3-2 01:12 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2022-3-1 16:50
又要停觀塘碼頭
又要停土瓜灣紅磡尖沙咀
你覺得全程93分鐘可以行得掂?

93 分鐘是非繁行車時間,用過 ETA + 行車片 計過時間,而且我係用 10 部車,開 15 分鐘一班,即係預一轉連休息 150 分鐘,理應不會出現任何脫班問題。

14X / 215X 只係分別單向做觀商,219X 則只能覆蓋觀塘碼頭以西。797X 走線係避開晒 14X 的 觀商->佐敦,215X 的 廣東道/尖東->觀商,219X 觀碼->尖東,以及 219X 佐敦->觀碼 (因為 797X 東行觀碼附近冇站)。
抗議962B重組
還我962全日服務
 樓主| 2076 發表於 2022-3-2 01:14 | 顯示全部樓層

XL2135/D343344 發表於 2022-3-1 19:28
797x九龍區我會咁行:

我其實不太主張行承啟道,一來 TD 好易 ban,二來承啟道的燈位係極度唔順燈的,可免則免。

東行要做紅土的話,就要改雙向總站,而且行太子道東理論上係快過行下路+承啟道+宏天廣場的。
抗議962B重組
還我962全日服務
 樓主| 2076 發表於 2022-3-2 01:36 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2022-3-1 23:04
我知你講緊我早兩個星期果篇建議,想問有幾一擔擔呢?

你都知道甩唔走觀塘商貿區,咁試問仲有咩區往來觀 ...

將軍澳段走線主要係想方便返遠離鐵路的地區,795X 就係小修小補,唔停將天,停返未來入境處總部正門前,門口有車去油旺應該會出到客的。793 則因為尚德有 296C,實在冇必要去鬥重疊。

綜觀大部分版友的意見,都認為單向行紅土,兼且做循環線係不理想,因此我在 #22 都寫左個雙向方案,但無可避免地,東行要塞偉業街天橋。不過若不需要繞經九龍灣商貿區,直行偉業街的擠塞情況都尚算可以接受,坪石邨下一站為順業街,相信車程增加幅度,對比原建議方案,可以控制在 10 分鐘以內,亦都可以抵銷到與 796P / 796X 的兜將南車程差距。

如果 797X 雙向行紅土,就不會存在同 14X / 215X / 219X 攬抄的問題,而且可以開拓新客源,797X 紅土來往觀商的車程,係極具吸引力的,而觀商亦都有不少的紅土通勤需求,市民下班後亦經常前往尖沙咀消遣,相信 797X 的營運狀況能夠大幅度改善。14X 已經證明去尖沙咀係有客的,797X 比起 14X 再做多啲位,尤其是觀碼一帶,前往尖沙咀的話,215X / 219X 的站位都幾唔就腳下。至於經紅土慢過 14X 的問題,在客量最多的下繁係唔會發生,有機會行下路+紅繞係會快過塞東九龍走廊的落橋位+漆咸道南,更加唔駛塞理工。

797 脫離唔到觀塘商貿區呢個黑洞既前提下,唯一可以做既就係拉去一D非繁往來商貿區都仲可以出到客既地方,14X 既表現已經話畀大家聽有咩地區仲有得玩

至於你的經九龍灣商貿區、啟德、紅土的建議,我都有睇,但我覺得啟德來往紅土、尖東、九商本身有好多選擇,將軍澳來往九龍灣商貿區又有 793 覆蓋,實際上只係做多觀商來往啟德,本身需求我會覺得比起觀商直達紅土、尖沙咀睇低一線。另外觀商來往啟德我冇記錯係將會有一條 甘泉街-觀塘碼頭 的招標線,在這個前提下,我覺得主力搶返啟德隧道有明顯優勢的尖沙咀同紅土會比較理想,而且咁樣做,連 796P 都可以一併縮短去將軍澳站,資源運用上更理想。

抗議962B重組
還我962全日服務
 樓主| 2076 發表於 2022-3-2 01:52 | 顯示全部樓層
ATSE40 發表於 2022-3-2 00:58
其實 793 同 795X 應該已經無得再調轉九龍走線,793 方面而家深水埗無車去九龍灣,795X 遲啲仲有全日特快旺 ...

如果 793 同 795X 無得對調九龍走線,其實仍然可以重組 793 795X 的區內走線。793 照按建議,不經尚德,改調景嶺直出,深水埗/太子/亞皆老街 <> 尚德 交比 296C 或者將轉轉乘去做。795X 亦都係改停入境處門口,不停將天。不過對調左九龍走線,個人認為從將軍澳居民的角度會較為理想,795X 一條直線掃晒彌敦道,唔駛塞滙豐左轉,亦都對尚德居民來說,由深水埗回家比較方便。而且重組後,793 唔駛玩深水埗->將軍澳的雙向分段收費,由將軍澳出油麻地搭 795X 又可以用番 $9.4。

795X 同 6C 重疊,不是符合善水鐘意搶九公客的口味? 而我本身都質疑 795X 的美孚旺角特快係咪真係有人會特登等。深水埗去九龍灣本身都係得 796E,對調走線其實都冇乜影響,但變相做左 美孚/長沙灣<>九龍灣的客,而且去九龍城/亞皆老街都明顯快過 2A / 6D。不過都係果句,我對於對唔對調走線,係冇乜意見的。

797X 起碼贏在觀感,環保大道直上將隧,比人感覺會好過將南自轉。下路多燈位,但點都冇將南堆燈咁惡等的...... 而且紅繞直出尖沙咀,行車時間唔會太長。如果用雙向方案,停完尖東都唔算慢,更何況嫌兜紅土慢的客,大可以 797X 轉 796P。另外,797X 係全日雙向服務,比起 796P 只係得大兩味,其實都係一種改善。797X 的班次亦都比 796P 頻密。

抗議962B重組
還我962全日服務
Citcalag 發表於 2022-3-2 14:59 | 顯示全部樓層

想問下,會唔會考慮直接797X放將工?
你呢個行法,一個循環會經過環保大道/康城路口四次,其實應該無人會咁樣康城總站/峻瀅上車
 樓主| 2076 發表於 2022-3-2 15:34 | 顯示全部樓層
Citcalag 發表於 2022-3-2 14:59
想問下,會唔會考慮直接797X放將工?
你呢個行法,一個循環會經過環保大道/康城路口四次,其實應該無人會咁 ...

797X 擺康城站係考慮到將工總站周邊十分荒蕪,現時 796X 交更、用膳均需在調景嶺站進行,但 797X 如果擺將工,兼做循環線的話,車長係冇辦法交更、用膳的,而因應康城站商場已經啟用,797X 擺康城站係可以方便車務安排。本身康城站都冇乜人搭 797,而 797 亦都要在駿昇街掉頭,對比沿 797M 走線在將工繞行一圈,其實只係慳到約 5 分鐘時間。

如果 797X 擺將工,其實都要來回繞經康城站,咁樣亦都係拖慢將工客、首都、領都、峻瀅的車程,尤其是最多乘客使用的首都、領都兩站,佢地原本可以直出,變左要兜康城站,咁亦都不利與 98 作競爭,有機會流失原本用 797 轉乘的乘客。至於峻瀅慢左的問題,其實佢地送車尾過對面上返同一班車係冇問題的,回程首都領都客唔想兜,亦都可以 mega plus 落車,事實上係多左選擇的。
抗議962B重組
還我962全日服務
xdxd 發表於 2022-3-2 21:48 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2022-3-2 01:04
796X 係尚德直出,即係尚德變左做入將軍澳的頭站 / 出將軍澳的尾站,對調景嶺來說係多左大約 5 分鐘的車程 ...

將軍澳走線方面,我純粹睇地圖嘅話,將南直出係諗緊"調景嶺站-(彩明街)-景嶺路、尚德-唐俊街-至善街"咁樣行。
始終就咁睇出城好似每條都順時針行,或者用一條去吸多少少將南客,唔使下下都行個圈先上公路,都唔一定要係796X去做呢樣嘢。
當然我理解掟796X尚德直出呢個做法,但297唔足以挑戰796X,之前搭796X行埋入坑口先見到起碼早10分鐘喺家維開嘅297
而796X用車量,無記錯嘅而家係同11年將軍澳站-尖東用車數一樣,拉去康城係一部都冇加過...

797X嗰度,我覺得雙向經觀商+紅土尖沙咀循環線會幾易甩班
當然條線唔係好似其他人咁變做15內街版本,我會擔心嘅係下路塞下,尖沙咀又塞下,對於尾段乘客嘅班次吸引力未必好好,紅土觀商單邊反而唔係最大問題(始終有條11X頂住先)
雙向走線都唔錯,但如果真係想做循環,不妨試下東九廊直飛蕪湖街再落紅繞(219X短暫行過),提供觀音街轉乘796X北行優惠。

紅磡人。
S3BL100 發表於 2022-3-2 23:03 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2022-3-2 01:36
將軍澳段走線主要係想方便返遠離鐵路的地區,795X 就係小修小補,唔停將天,停返未來入境處總部正門前, ...

其實 797X 做雙向既話,東行係可以取道承啟道,唔一定要行偉業街天橋的⋯

fb.com/scientisthk2usa/