hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [建議] 89B 沙田圍 <> 順天
開啟左側

[建議] 89B 沙田圍 <> 順天

leeallen 發表於 2022-3-8 02:17 | 顯示全部樓層

s3m89 發表於 2022-3-7 12:54
89B線增設和89線在60分鐘內免費互轉乘就可以

改去沙田站得唔得? 同86S共用
ATENU1198 (UR1585) @ 619
leeallen 發表於 2022-3-8 02:31 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2022-3-7 16:43
呢條89B唔經沙市
對於四順而言冇乜吸引力
大圍河東需求根本唔高

都唔係嘅, 正常時期, 早繁新清可以塞30分鐘都未到坪石, 大把人行落去, 有89B尐人多個選擇去鑽石山/黃大仙轉鐵,沙田總站都可以到沙角街之後經沙田圍道過河上沙火, 同86S share一條坑, 橫惦非繁都唔會密, 又或者86K, 86S用同一條坑, 86S調節一下開車時間

ATENU1198 (UR1585) @ 619
hvshe 發表於 2022-3-8 09:00 | 顯示全部樓層
leeallen 發表於 2022-3-8 02:17

可以踢48X去山尾街,89X 89B其中一條改去禾輋(兜大會堂好運中心),順便40X唔行源禾路
kmb71k 發表於 2022-3-8 09:05 | 顯示全部樓層

hvshe 發表於 2022-3-8 09:00
可以踢48X去山尾街,89X 89B其中一條改去禾輋(兜大會堂好運中心),順便40X唔行源禾路 ...

仲山尾街?
山尾街都就嚟拎嚟起樓
起碼有幾年都冇得用
況且
小巴佬肯定反對拉全日荃灣線入去火炭

另外
40X行源禾路唔係主要想做源禾路往返葵涌客
其實係主要想做馬鞍山往返源禾路客
順便講埋喇
唔好話改拉86S全日拎40X飛源禾路
因為86S真係要返學日子先至有客
以上回應,是否可行?是否合適?
hvshe 發表於 2022-3-8 09:28 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2022-3-8 09:05
仲山尾街?
山尾街都就嚟拎嚟起樓
起碼有幾年都冇得用

唔係啊碼 481(X)真係覺得48X慢成咁爭得過佢地啊
如果真係反嘅話可以去沙田圍嘅(即是同89B調總站)
即係停禾輋邨,富豪花園,(麗豪酒店),沙田圍總站
RPP 40X之前都有飛源禾路嘅建議 最後俾人否決咗啫
加2班兩味葵涌邨/葵芳南--駿洋邨就應該過到

再改86K行源禾路應該就得啦,大涌橋路有86C啦

同埋沙田站總站咁大,留條吉坑泊車都好啦
kmb71k 發表於 2022-3-8 11:56 | 顯示全部樓層
hvshe 發表於 2022-3-8 09:28
唔係啊碼 481(X)真係覺得48X慢成咁爭得過佢地啊
如果真係反嘅話可以去沙田圍嘅(即是同89B調總站)
即係停 ...

話晒大家都係去荃灣
小巴會反對會幾出奇
話晒而家仲係獨巿

86C半個鐘一班
86K平均兩三個字一班
班次上已經爭好遠
 樓主| s3m89 發表於 2022-3-8 14:45 來自手機 | 顯示全部樓層

leeallen 發表於 2022-3-8 02:17

沙田站設計本身有落客位
86K和86S若果能共用車坑上車
原86S車坑就可讓給89B
 樓主| s3m89 發表於 2022-3-8 15:00 來自手機 | 顯示全部樓層
leeallen 發表於 2022-3-8 02:31
都唔係嘅, 正常時期, 早繁新清可以塞30分鐘都未到坪石, 大把人行落去, 有89B尐人多個選擇去鑽石山/黃大仙 ...

若果沙田站86S車坑能夠騰出,
則修改建議89B方案如下:

89B 沙田站 <> 順天

班次和收費維持現狀不變

沙田站開出,途經:
^沙田車站圍、^沙田鄉事會路、^沙田圍路、沙角街、大涌橋路、車公廟路、紅梅谷路、獅子山隧道公路、獅子山隧道、龍翔道、蒲崗村道交匯處、蒲崗村道、彩虹道、彩虹通道、太子道東、觀塘道、*彩石里、*彩興路、*彩榮路、*彩霞道、振華道、康寧道、協和街、秀茂坪道及順安道。

新增巴士站:
A)沙田站巴士總站^
B)田園閣^
原有路線沙角邨至啟業邨分站後,
15)彩興路*
16)盈安樓*
17)盈順樓*
18)彩頤居*
19)振華苑
20)樂雅苑
21)樂華南邨
22)康寧道公園
23)寧波第二中學
24)順天總站

順天開出,途經:
順安道、秀茂坪道、協和街、康寧道、振華道、牛頭角巴士總站、佐敦谷北道、*彩霞道、天橋、觀塘道、龍翔道、彩虹迴旋處、彩虹道、新蒲崗公共交通總站、彩虹道、斧山道、龍翔道、獅子山隧道、獅子山隧道公路、紅梅谷路、車公廟路、大涌橋路、沙角街、乙明邨街、沙角街、^沙田圍路、^沙田鄉事會路及^沙田車站圍。

新增巴士站:
1)順天總站
2)寧波第二中學
3)康寧道公園
4)樂華南邨
5)樂雅苑
6)牛頭角總站
7)彩頤居*
8)盈安樓*
9)啟業邨
原有紅萼樓至沙角邨分站後,
A)田園閣^
B)沙田站巴士總站^
BUSFANS 發表於 2022-3-8 18:12 | 顯示全部樓層
s3m89 發表於 2022-3-7 13:25
所以四順只剩下順天是在九記控制範圍內
兼可以騰出車坑來擺車

不如順便拉埋去上秀,將11X踢出站外搞掂
kmb71k 發表於 2022-3-8 20:35 | 顯示全部樓層

BUSFANS 發表於 2022-3-8 18:12
不如順便拉埋去上秀,將11X踢出站外搞掂

88 : Am I a joke?