hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [建議] 89B 沙田圍 <> 順天
開啟左側

[建議] 89B 沙田圍 <> 順天

hvshe 發表於 2022-3-14 21:56 | 顯示全部樓層

EX-TL 發表於 2022-3-14 20:56
擺彩雲搞笑咩, 一嚟冇位, 二嚟彩雲行路落彩虹先10分鐘, 彩雲有咩人搭, 拉到咁長要用幾多車, 行咁斜嘅路傷 ...

我唔係搞笑啊,我認真㗎 如果順利警宿唔得,我揾周圍嘅總站覺得最好嘅就彩雲啦(當然,60綠小依家個總站都唔錯,就怕唔夠寬啫)

係,係傷車,日日跑91 91M 92仲傷添

我之前日日去順利,清水灣-新清水灣路口上去順利邨道路口一架3ATENU 甚至架ATE 3分鐘都唔駛(唔計停白虹樓,一停就等2分鐘) 擺彩雲目標唔係服務彩雲啊,係有個位擺車啊

我都試過由順利行落彩雲再落彩虹(最後行到荃灣),落白虹樓用咗10分鐘,彩雲落彩虹站都係用咗10分鐘,要健步如飛先可以10分鐘落到去彩虹站,何況一般沙田啲線都係停紅萼樓,又用多10分鐘,由此可見89B都可以載到啲彩雲嘅客

不過安泰睇落都幾好,213X 213B條坑後面應該有位,揾日去實地考察先

EX-TL 發表於 2022-3-14 22:17 | 顯示全部樓層
hvshe 發表於 2022-3-14 21:56
我唔係搞笑啊,我認真㗎 如果順利警宿唔得,我揾周圍嘅總站覺得最好嘅就彩雲啦(當然,60綠小依家個總站都 ...

91 91M 92目的係載人由西貢出市區, 而你目的係為咗有位擺車.

彩雲行落彩虹先10分鐘, 你建議89B由彩雲開番上四順, 再經樓主建議兜完樂華 三彩 啓業先到彩虹, 你認為有人搭嘅呢班係咩人?
JX9097 發表於 2022-3-15 00:39 | 顯示全部樓層
hvshe 發表於 2022-3-14 21:56
我唔係搞笑啊,我認真㗎 如果順利警宿唔得,我揾周圍嘅總站覺得最好嘅就彩雲啦(當然,60綠小依家個總站都 ...

其實呢...彩雲都係冇乜位
21同3M兩條單坑冇得郁
10係就係孖坑,但食飯車點搞?

豐盛街泊咗606,後面又有巴士站
而且用豐盛街做總站即係來回都係喺彩雲自轉一周...
JX9097 發表於 2022-3-15 00:42 | 顯示全部樓層

EX-TL 發表於 2022-3-14 21:07
屬意將順景街至順緻街一段利安道東行劃為巴士專線, 巴士就可以做總站.

離開順緻苑的車輛可改經利安道西 ...

與其係咁
不如將利祥樓對開對出個凹位向後加長些少
變成可以泊兩架12米車嘅巴士站彎
然後畀新線做總站(唔一定係for樓主條89B)
leeallen 發表於 2022-3-16 05:03 | 顯示全部樓層
唔駛咁麻煩, 42延長去上秀, 秀明道順天有直車去西九, 來回秀茂坪至太子道/界限街/九龍城又比1A快至少5分鐘, 可以由1A抽車
89B改去順利-沙田站
ATENU1198 (UR1585) @ 619
JX9097 發表於 2022-3-16 11:53 | 顯示全部樓層
leeallen 發表於 2022-3-16 05:03
唔駛咁麻煩, 42延長去上秀, 秀明道順天有直車去西九, 來回秀茂坪至太子道/界限街/九龍城又比1A快至少5分鐘, ...

居民就梗係唔反對
但九巴肯唔肯加車唔加價落42?
似乎機會極微
tommy14D 發表於 2022-3-16 12:45 來自手機 | 顯示全部樓層

leeallen 發表於 2022-3-16 05:03
唔駛咁麻煩, 42延長去上秀, 秀明道順天有直車去西九, 來回秀茂坪至太子道/界限街/九龍城又比1A快至少5分鐘, ...

遲下中秀茂坪都有西九車,石礦埸開經曉光街
再者秀茂坪去旺角95已經算平靚正,快都走去小巴or 98C度
tommy14D 發表於 2022-3-16 12:48 來自手機 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2022-3-16 11:53
居民就梗係唔反對
但九巴肯唔肯加車唔加價落42?
似乎機會極微

深水埗去四順先6.8,中平過13P
因為四順車費平啲,去旺角5.2,但秀茂坪最平都7.2
延長秀茂坪加硬價
henryfung1515 發表於 2022-3-16 12:58 來自手機 | 顯示全部樓層
s3m89 發表於 2022-3-5 20:13
怎會沒需求,過往順天/樂華乘客往返沙田區都要轉車,
當有直達巴士線自會有居民支持。
就像藍田油塘往返 ...

88x拉去穗禾苑系俾穗禾苑去觀塘而唔係俾藍田人去觀塘。88x藍田有客系因為去沙市/火炭工業區同埋大隧轉車,但89B行城河東住宅區,對於三彩四順樂華呢啲住宅區又有幾大需求?佢哋系需要去工商區嘅線而唔係住宅區。與其諗點拉上四順兼加車,倒不如縮去四美街再慳多部車,再將89B縮線兼減班多出嚟嘅車開新線俾三彩四順樂華去大隧/沙市好過。
tommy14D 發表於 2022-3-16 13:05 來自手機 | 顯示全部樓層