hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議80M削減服務, 88X分拆出80B, 89C改道
開啟左側

建議80M削減服務, 88X分拆出80B, 89C改道

tonychow 發表於 2022-3-9 17:40 | 顯示全部樓層

KW2523 發表於 2022-3-9 08:44
今年RPP建議斬短89B而且咁改比較難用10.8搶89客
似乎比較難做到

咁改其實得秦石無咗服務,但本身個總站好近鐵,加上仲可以加轉乘優惠
至於價錢,如果接受到火炭收 $10.8 嘅話,可以過咗河先分段
加上本身 88X 就要兜沙田站,源禾路上車計,基於沙田圍一圈唔特別多燈,其實唔會慢咗
唯一無咗嘅只係沙市 - 觀塘道,但仲有唔少替代品,而且又係同鐵疊到正

樓主| KW2523 發表於 2022-3-9 21:51 | 顯示全部樓層
黑白小王子 發表於 2022-3-9 12:19
我意思係89A點行你都唔知,佢似想搞之前2020沙交馬交換線方案,89A行大涌橋路頂89X改濱景做總站
...

89A去慈雲山, 點行都冇可能取代到現有東九線個位
 樓主| KW2523 發表於 2022-3-9 21:54 | 顯示全部樓層
tonychow 發表於 2022-3-9 17:40
咁改其實得秦石無咗服務,但本身個總站好近鐵,加上仲可以加轉乘優惠
至於價錢,如果接受到火炭收 $10.8  ...

主要睇九肯唔肯放棄用88X吸走89嘅源禾沙中-觀塘客啦

不過諗諗吓我其實認同秦石未必要做
80X本身都唔多人乙明前上落
黑白小王子 發表於 2022-3-10 14:09 | 顯示全部樓層

KW2523 發表於 2022-3-9 21:51
89A去慈雲山, 點行都冇可能取代到現有東九線個位

但佢係有效解決到馬鞍山大隧車經石門而引致客次減少(包括89C+85X)既問題,你抽走77區來往東九龍既10部車就真係解決到77區既問題? 半個鐘一班想搭都等唔到啦
黑白小王子 發表於 2022-3-10 14:12 | 顯示全部樓層
同埋你行完翠榕橋/沙田第一城,之後石門迴旋處落返新界鄉議局大樓?
 樓主| KW2523 發表於 2022-3-10 14:20 | 顯示全部樓層
黑白小王子 發表於 2022-3-10 14:09
但佢係有效解決到馬鞍山大隧車經石門而引致客次減少(包括89C+85X)既問題,你抽走77區來往東九龍既10部車就 ...

咁又點 89A九龍段服務地區同89C/85X無關
點行都好 都係冇可能話有89A就可以改走其他線

89C減班固然係吸引力少咗
但上面都我都解釋過
如果要改快就必然要減車

既然89C本身就係疏 改快吸引力應該高過而家至係

樓主| KW2523 發表於 2022-3-10 14:23 | 顯示全部樓層

黑白小王子 發表於 2022-3-10 14:12
同埋你行完翠榕橋/沙田第一城,之後石門迴旋處落返新界鄉議局大樓?

跟284咁兜一圈 食少次燈
黑白小王子 發表於 2022-3-10 17:32 | 顯示全部樓層
KW2523 發表於 2022-3-10 14:20
咁又點 89A九龍段服務地區同89C/85X無關
點行都好 都係冇可能話有89A就可以改走其他線

所以我咪講佢係咪搞緊2020沙交馬交換線方案,89A取代89X沙田站加大涌橋路來往東九龍,新線84X取代89X第一城至榆翠。
其實你講緊平日開15-20係有286M既情況下,之後冇埋286M仲要開20-30?
要改快要減車我明,但係你宜家要抽走10部車,單計89C抽6部,286M抽4部
黑白小王子 發表於 2022-3-10 17:33 | 顯示全部樓層
KW2523 發表於 2022-3-10 14:23
跟284咁兜一圈 食少次燈

咁不如入埋石門啦?
 樓主| KW2523 發表於 2022-3-11 13:19 | 顯示全部樓層

黑白小王子 發表於 2022-3-10 17:32
所以我咪講佢係咪搞緊2020沙交馬交換線方案,89A取代89X沙田站加大涌橋路來往東九龍,新線84X取代89X第一 ...

嗰個只係關注組建議, 冇傳過考慮/執行
傳聞純粹係0補償取消286M 去開89A