hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議80M削減服務, 88X分拆出80B, 89C改道
開啟左側

建議80M削減服務, 88X分拆出80B, 89C改道

cz9328 發表於 2022-3-13 00:10 | 顯示全部樓層

tonychow 發表於 2022-3-11 18:15
陰謀論少少諗,如果按照你嘅拆法,又要一條穗禾一條駿景園嘅話,俾我揀我下一步會:
1. 直接將駿景園線拉 ...

如果89x好似您嘅建議咁改,要兜一兜濱景嘅,瀝源計都有可能慢過搭89。

樓主| KW2523 發表於 2022-3-13 02:22 | 顯示全部樓層
cz9328 發表於 2022-3-12 23:39
(一)濱景往返觀塘依家收$9.1,但呢個方案搞到收$10.8。
(二)用8架車做80B應該蝕到喊。原因係客流唔夠密 ...

80B雙向都有分段, 濱景價錢同89C一樣
同埋而家嘅89C都係主力呢區 馬鞍山冇乜人搭
加埋火炭雖然唔會好好客 但應該唔會蝕過佢
而且8車由89C抽出嚟都係唔會行足全日
冇可能89C用齊字軌嗰16架車行非繁20-25掛...

X42C個情況唔同, 佢問題係有42C而班次差太遠
返放工時間外自然少人會肯特登等
黑白小王子 發表於 2022-3-13 13:14 | 顯示全部樓層
cz9328 發表於 2022-3-13 00:00
但星期一至五黃竹洋街太多貨車等入工廈上落貨隨時塞死,為呢個方案製造缺點:濱景客假如靠80B去觀塘,班次 ...

所以我先覺得2020馬交沙交換線方案比較好,部84X(濱景 - 翠屏道)非繁20 繁時10-12,我覺得可以研究埋濱景橋底起巴士總站,搵多部城隧車入去都仲得
cz9328 發表於 2022-3-13 13:32 來自手機 | 顯示全部樓層

KW2523 發表於 2022-3-13 02:22
加埋火炭雖然唔會好好客  ...

搞雙向分段 ,就蝕得更甘。
黑白小王子 發表於 2022-3-13 13:59 | 顯示全部樓層
KW2523 發表於 2022-3-13 02:22
加埋火炭雖然唔會好好客  ...

其實89C問題唔單止係石門問題,仲有89D入富安問題同埋89C冇觀塘市中心站,同埋小巴係咪咁容易比你開新線,聽講之前有條城隧線因為小巴反對所以開唔成
tszhinchan3 發表於 2022-3-15 11:16 | 顯示全部樓層
黑白小王子 發表於 2022-3-13 13:59
其實89C問題唔單止係石門問題,仲有89D入富安問題同埋89C冇觀塘市中心站,同埋小巴係咪咁容易比你開新線 ...

如果89C全日沙田醫院直出,但89D飛唔走大水坑,89C一定唔夠客!所以兩條線一定要同步改快!
BTW今年RPP個方向似係等十四鄉入伙之後,就會係烏溪沙果邊再拆出「十四鄉>泥涌>落禾沙>烏溪沙>利安>錦英>雅景台」路線,而原本經市中心個堆就由佢,所以短期之內89D應該唔會改快!
黑白小王子 發表於 2022-3-15 13:04 | 顯示全部樓層

tszhinchan3 發表於 2022-3-15 11:16
如果89C全日沙田醫院直出,但89D飛唔走大水坑,89C一定唔夠客!所以兩條線一定要同步改快!
BTW今年RPP個 ...

大水坑問題我同你想法一樣,不過89D總站我覺得可以先擺落禾沙先
黑白小王子 發表於 2022-3-15 13:14 | 顯示全部樓層
tszhinchan3 發表於 2022-3-15 11:16
BTW今年RPP個 ...

同埋你覺得濱景橋底起巴士總站有冇用,舊站改分站,碧濤花園居民唔洗行咁遠
tonychow 發表於 2022-3-16 11:51 | 顯示全部樓層
cz9328 發表於 2022-3-13 00:10
如果89x好似您嘅建議咁改,要兜一兜濱景嘅,瀝源計都有可能慢過搭89。

...

比較大嘅問題係 89 非繁實在太快,如果黃大仙段唔塞車,計埋 88X 入沙火分分鐘都係 89 贏 88X;
至於繁時,如果單純係 88X 同我嘅新 89X 比較下,瀝源要打和仲有一個方案,就係唔停濱景,直入小瀝源路,但入愉翠一圈上公路;
火炭線就可以行沙田路,用 82K 走線入銀城街,濱景尾站迴旋處落公路
不過我諗方向相反咗,又可能無咩人鐘意咁拆

但的確,除咗行觀塘道外,我好好奇到底 88X 喺瀝源有無優勢

XL2135/D343344 發表於 2022-3-16 19:40 | 顯示全部樓層

我有諗過將80M改行大隧同黃大仙去九龍塘站兼抽走89,由88x取代,但係往返沙中同黃大仙又唔夠89快