hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議976,976A合併,並調整走線及班次
開啟左側

建議976,976A合併,並調整走線及班次

Commy 發表於 2022-3-7 19:34 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

背景:
976服務範圍狹窄,部份地區未完全發展,開線不久便需減班。今年RPP獲建議延長至小西灣,卻不服務柴灣東工業區。建議
1.加經新田至錦銹花園沿途各站
2.所有班次經柴灣東工業區延長至小西灣藍灣半島
3.與976A合併,調整開車時間

往小西灣藍灣半島:
1.新田運輸交匯處  $25.0
2.新田
3.石湖圍
4.米埔隴
5.米埔
6.碧豪花園
7.牛潭尾
8.攸潭尾村
9.竹園
10.新圍村
11.朗廈
12.壆圍
13.模範鄉
14.逢吉鄉
15.沙埔村
16.紅毛橋
17.凹頭
18.下高埔村
19.高埔村
20.大欖隧道收費廣場
21.西區海底隧道收費廣場  $13.0
22.港澳碼頭  $9.5
23.琴行街  $6.9
24.電照街
25.北角消防局
26.北角官立小學
27.新威園
28.船塢里
29.太古城中心
30.太安樓  $5.5
31.海晏街
32.愛秩序灣道
33.南安里
34.阿公岩道
35.鯉魚門公園
36.大潭道
37.東區醫院
38.高威閣
39.康民街
40.怡泰街
41.漁灣邨
42.柴灣(東)
43.合明工廠大廈
44.小西灣運動場
45.小西灣藍灣半島

班次:
06:50、07:20、07:50(三班)

往落馬洲新田:
1.小西灣藍灣半島  $25.0
2.小西灣運動場
3.安業街
4.樂軒臺
5.環翠商場
6.張振興伉儷書院
7.新成街
8.海晏街
9.西灣河文娛中心
10.太富街
11.康怡廣場
12.寶峰園
13.新威園
14.北角官立小學
15.模範邨
16.健康村
17.皇后像廣場
18.砵典乍街
19.西區海底隧道收費廣場  $17.4
20.大欖隧道收費廣場  $11.2
21.高埔村  $6.0
22.下高埔村
23.凹頭
24.紅毛橋
25.沙埔村
26.逢吉鄉
27.模範鄉
28.壆圍
29.大生圍
30.錦綉花園
31.竹園村
32.牛潭尾
33.加州花園
34.米埔
35.米埔隴
36.石湖圍
37.新田
38.新田運輸交匯處

班次:
17:35、18:05、18:35(三班)

好處:
1.新田至錦銹花園有車直達港島
2.新田,沙埔有車直達柴灣東工業區
3.善用巴士資源
4.976客量有望提升
ate214 發表於 2022-3-7 19:49 | 顯示全部樓層
由小西灣碌到北角明顯唔係"善用巴士資源"
 樓主| Commy 發表於 2022-3-7 20:36 來自手機 | 顯示全部樓層
ate214 發表於 2022-3-7 19:49

由4班減至3班咪善用巴士資源
kmb71k 發表於 2022-3-7 21:10 | 顯示全部樓層

港島段最少都要坐30-35分鐘

然後去程就停信德中心就上橋
回程就停皇后像廣場同交易廣場就上橋
咁樣係乜嘢玩法?
以上回應,是否可行?是否合適?
天空之神 發表於 2022-3-7 21:48 | 顯示全部樓層
其實最應該做既係拉入落馬洲管制站,同埋落馬洲站

食盡過境客
可惜封關無計
.
brianso198 發表於 2022-3-8 06:07 來自手機 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2022-3-7 21:10
港島段最少都要坐30-35分鐘

要行繞道不嬲係咁行
18X都係去程中環回程上環,一樣無事發生。
唔好為鬧而鬧好無?
brianso198 發表於 2022-3-8 06:08 來自手機 | 顯示全部樓層

ate214 發表於 2022-3-7 19:49

四減三咪啱囉

其實最好減到一兩班𠻹
不過呢間嘢個高層咁鍾意做976咪由佢繼續做咁解
kmb71k 發表於 2022-3-8 09:00 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2022-3-8 06:07
要行繞道不嬲係咁行
18X都係去程中環回程上環,一樣無事發生。
唔好為鬧而鬧好無?

18X叫做周圍都有代替品
甚至落埋地底都得

港島就得一條線往返新田落馬洲
有去冇返都叫無問題?
定係想叫人搭967 969喺大欖隧道轉車?

以上回應,是否可行?是否合適?
106116_1023 發表於 2022-3-8 13:53 | 顯示全部樓層

唔需要做柴小vip啦,因為對佢地黎講如非788式走線都會被視作慢碌;
如果樓主想柴小板友滿意,應該一班小西灣柴東、一班柴中、一班柴斜
Chelsea FC
brianso198 發表於 2022-3-8 15:22 | 顯示全部樓層

kmb71k 發表於 2022-3-8 09:00
18X叫做周圍都有代替品
甚至落埋地底都得

我無話樓主個建議無問題

但你自己鬧佢個建議講左D咩
「港島段最少都要坐30-35分鐘

回程就停皇后像廣場同交易廣場就上橋
咁樣係乜嘢玩法?」

第一段我就無咩意見

第二段我就好有意見
去程信德中心上橋、回程停皇后像廣場同交易廣場上橋

咁我想請問閣下, 有咩更加好既方法可以順路地做中上環?

佢呢個行法同今年RPP行法, 甚至同而家976回程行法係無分別
雖然RPP個行法唔係無問題, 不過我覺得如果需要保留條線行中環灣仔繞道的話
呢個行法係最順果個

你可以提出經埋怡和大廈之後搵個路口左轉入繞道, 我絕對唔反對呢點
亦唔介意條線新田方向係永安門口加站, 但都唔係咁鬧