hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議46P線下午班次作出調整
開啟左側

建議46P線下午班次作出調整

JF6839@88K 發表於 2022-3-9 15:49 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

2014年,九巴將46P線縮短至美田,並改以循環線運作,但此舉使班次變得不穩,更使葵芳至城隧轉車站返回田心顯徑一帶的乘客失去一個選擇(46X線繁忙時間經常“爆棚”),另外,考慮到下午繁忙時間由大圍返回葵涌的需求並不大,建議作出以下改動(上午班次維持現況):

1.取消循環運作,改為由葵芳站單向前往顯徑,與46X不同的是,46P不會駛入大圍站總站,田心街後改行車公廟路
2.精簡行車路線,以縮短與46X的時間差距,葵涌區內改經昌榮路天橋,大圍區內不再駛入美松苑
3.因應改由葵芳開出,頭班車開出時間改為17:00

停站:
0.葵芳站總站
1.葵芳邨
2.和宜合道運動場
3.石圍角新村
4.梨木樹邨
5.可風中學
6.城門隧道轉車站(A3)
7.大圍道
8.美全樓
9.美田巴士總站
10.美林巴士總站
11.大圍街市
12.新翠邨
13.隆亨邨
14.顯耀邨
15.顯徑邨顯掦樓
16.顯徑巴士總站

班次:

星期一至五
17:00-19:00 10-15
19:00-20:00 20

星期六
17:00-19:00 20
19:00-20:00 30

歡迎討論

KW2523 發表於 2022-3-9 22:02 | 顯示全部樓層
46X主要都係去大圍中間嘅客而非顯徑
46P停大圍道其實一樣做到
反而城隧諗下點樣將46P擺近啲吸引人分流仲好
下繁班次去程唔兜美松苑都夠
kmb71k 發表於 2022-3-10 01:15 | 顯示全部樓層
葵芳站總站繁忙時間啲車打晒大交
唔適宜再塞線入去做總站
只係途經就還可以
46P係循環線相信亦係呢個原因
以上回應,是否可行?是否合適?
 樓主| JF6839@88K 發表於 2022-3-10 09:25 來自手機 | 顯示全部樓層

KW2523 發表於 2022-3-9 22:02
46X主要都係去大圍中間嘅客而非顯徑
46P停大圍道其實一樣做到
反而城隧諗下點樣將46P擺近啲吸引人分流仲好

建議入面已經改擺A3位,同46X 46S一樣

至於點解個人認為46P要拉返去顯徑,係因為46P俾人縮短之後,基本上都坐唔滿人,但係相反46X通常過咗葵芳站已經好少位,有時仲要等多班,如果將46P拉返去顯徑,同時又行昌榮路天橋+飛走大圍站,可以吸引到顯隆乘客改坐46P,從而疏導46X

樓主| JF6839@88K 發表於 2022-3-10 09:27 來自手機 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2022-3-10 01:15
葵芳站總站繁忙時間啲車打晒大交
唔適宜再塞線入去做總站
只係途經就還可以

可否擺葵芳南?甚至還原基本步擺荔景北
AVBE46 發表於 2022-3-12 11:34 來自手機 | 顯示全部樓層
大圍區內不再駛入美松苑,但沙田方向係有人會喺入邊幾個站落車,同989處境一樣
 樓主| JF6839@88K 發表於 2022-3-12 19:32 來自手機 | 顯示全部樓層

AVBE46 發表於 2022-3-12 11:34
大圍區內不再駛入美松苑,但沙田方向係有人會喺入邊幾個站落車,同989處境一樣 ...

想轉做286x式咁兜,觀感好啲
個人認為美田多啲,同埋都有加停美林巴總,但係行幾耐先入到美松就唔知,因為我都唔係成日入香粉寮嗰邊...

YY487 發表於 2022-3-12 20:08 來自手機 | 顯示全部樓層
 樓主| JF6839@88K 發表於 2022-3-12 22:00 來自手機 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2022-3-12 20:08
美松會俾你咁改?

其實46P美松段又唔算太好客...
反對聲音應該有限

如果你覺得真係無可能飛到美松嘅
咁就繼續美田做尾站算

但係改單向同埋轉車站停A3我係認為係需要嘅

行昌榮路天橋我認為值得一試,46系列應該有能力行天橋,不過如果46P唔拉返去顯徑,咁應該由46X行會好啲
757 發表於 2022-3-13 22:06 | 顯示全部樓層

46P要慳時間,唔一定要改單向或者飛走美松嘅
可以試下行青沙出葵芳

https://goo.gl/maps/YjctYtBQY87eoxDa6
美田>美林>大圍街市>青沙>葵芳站>返回現有走線往美田