hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 集思廣益,齊救新城
開啟左側

[問題] 集思廣益,齊救新城

Dennis545 發表於 2022-3-15 11:20 | 顯示全部樓層

開拓自家新界區全日去港島路線啦,類似啟德去西九去粉嶺等等,又例如可否創先河的大埔區去南區,青衣區去南區,荃灣區去南區等等。開拓不同客源。
E21A 發表於 2022-3-15 11:35 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2022-3-15 08:51
E21A早繁拆線係應該,但全日或半日拆線就有問題。

有咩問題
UA2892 發表於 2022-3-15 11:36 來自手機 | 顯示全部樓層
nwfb1001 發表於 2022-3-15 11:53 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2022-3-15 09:51
雖然間公司墜落如此有人為因素
但你諗下STAGECOACH早於2003年就唔要城巴
當年已經預計巴士打後越黎越難做 ...

唔使03年咁遲,顏家98年已經睇到 (甚至早於85年)
FBI2 發表於 2022-3-15 12:17 來自手機 | 顯示全部樓層
E21A 發表於 2022-3-15 11:35
有咩問題

冇咁多客用
111 發表於 2022-3-15 12:55 | 顯示全部樓層
TuNg''=) 發表於 2022-3-14 22:09
開貴價線, 如:115R 山頂->旺角, 119R 石澳->旺角, 173R 赤柱->旺角, 792R 黃石碼頭->將軍澳站

E21C 六日開 ...

792R唔明點解唔開黎吸水九巴92同96R有版你睇

先唔講119R有冇客,岩岩3月13日星期日,1730石澳開既X9,鶴咀已經打爆架X9,後面架9號石澳開都已經坐滿,鶴咀長長人龍仲可以上到幾多人?

呢排好多線冇客收車減班,有客既又係減班收車,係唔係真係有錢搵都唔收
kay 發表於 2022-3-15 13:02 | 顯示全部樓層

111 發表於 2022-3-15 12:55
792R唔明點解唔開黎吸水九巴92同96R有版你睇

先唔講119R有冇客,岩岩3月13日星期日,1730石澳開既X9 ...

病左返唔到工係呢次疫情額外因素

世界很簡單 人類很複雜
E21A 發表於 2022-3-15 13:20 | 顯示全部樓層

佢點拆都好,所有時段都只會有兩條線服務,同而家一樣。係唔需要大幅增加資源下提速吸客,屎水點都會贏,由期是E21A出市區根本做唔到滿東客...我嫌E21B太早尾車咋。
HM3044 發表於 2022-3-15 13:35 | 顯示全部樓層

根本唔使搞咁多野
E21A/B統一叫返E21A,滿逸+市中心直出,呢條係基本共識嚟
E21/D就好似E11A之前咁拆(叫E21B定E21D定E21P就隨便啦)
只係送多咗條滿逸直出
HY1012 發表於 2022-3-15 13:35 | 顯示全部樓層

UA2892 發表於 2022-3-15 11:36
龍運拎到入場時段,
跟住唔做收車時段,
唔怪得城巴會陷入經營困難

除咗S線,有邊條線收得平過R8
唔係應該做其他線咩?