hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議於將藍隧道開通後重辦692
開啟左側

建議於將藍隧道開通後重辦692

214P_world 發表於 2022-3-18 11:43 | 顯示全部樓層

932gz6061 發表於 2022-3-18 02:12
下?我幾時講過要做調景嶺?我冇care過wo 尚德仲唔夠多人?佢養到幾多線?

咩叫可唔可以望將藍都唔好屈上尚 ...

你唔做調景嶺,咁你13樓講乜調景嶺5分鐘直入將藍 15分鐘到老銅?
將南成大個區(唔使屈上尚德)點樣冇客法? 就當冇10萬人口 都至少7-8萬啦
尚德過海又幾時有客量保證?20年前?30年前?
冇鐵嘅康翠690非繁都只有30分鐘一班,巴公真係會比尚德密車一倍?

仲有,你未答到有幾多時段可以做到15分鐘出老銅
雖然將藍有東隧出口 但唔代表唔使塞 (唔係淨係我一個咁講,18樓師兄都有提出東隧問題)

獨學而無友,則孤陋而寡聞
 樓主| 932gz6061 發表於 2022-3-18 13:50 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2022-3-18 05:25
將軍澳邊度客多邊度客少
呢啲我唔熟我就唔多講
但我只係想講下將藍吹到點快都冇用

唔行東隧唔通行西隧咩
 樓主| 932gz6061 發表於 2022-3-18 14:05 | 顯示全部樓層
214P_world 發表於 2022-3-18 11:43
你唔做調景嶺,咁你13樓講乜調景嶺5分鐘直入將藍 15分鐘到老銅?
將南成大個區(唔使屈上尚德)點樣冇客法?  ...

將南咁多人所以咁多年都係得條796P?真咩

將南出口唔係調景嶺隔離?

南行15分鐘大把時間做到啦,上繁打後全日都做到咁制,冇疫情個陣東隧南行慢車幾分鐘都入到隧道,比盡用多10分鐘

如果下下都話冇得做不如就全部公司汁左佢比番政府做啦
henryfung1515 發表於 2022-3-18 14:05 | 顯示全部樓層

932gz6061 發表於 2022-3-18 13:50
唔行東隧唔通行西隧咩

咁即系代表巴士做唔住,時間上唔會有優勢。真係想同地鐵鬥快嘅,港島段港島方向跟603,將軍澳方向就跟641。但603有成個遠離地鐵嘅藍田山撐住,641有觀塘客倉都系得繁時有服務,仲要唔系班班多客。但咁冒險巴士公司肯做?就算開線又真係夠客?
 樓主| 932gz6061 發表於 2022-3-18 14:09 | 顯示全部樓層
henryfung1515 發表於 2022-3-18 14:05
咁即系代表巴士做唔住,時間上唔會有優勢。真係想同地鐵鬥快嘅,港島段港島方向跟603,將軍澳方向就跟641 ...

點解會有同地鐵鬥快嘅幻覺?

全香港有幾多條線係巴士快過地鐵?唔係覺得690快過地鐵下嘛?

巴士要做就係一程過唔好慢得太誇張 如果唔係我就入左調景嶺啦

唔停銅鑼灣係一定唔駛做,諗都唔駛諗啦
henryfung1515 發表於 2022-3-18 14:13 | 顯示全部樓層
932gz6061 發表於 2022-3-18 14:09
點解會有同地鐵鬥快嘅幻覺?

全香港有幾多條線係巴士快過地鐵?唔係覺得690快過地鐵下嘛?
690康盛出到平田1都要5個字啦,我條線坑口到尚德15分鐘內到,幾分鐘過海,唔駛塞迴旋,仲想點?

幻咩覺?你咁樣講唔系鬥快系咩?你覺得銅記系客倉,點解仲要去中環?
或者我問你,新692優勢系邊?
214P_world 發表於 2022-3-18 14:51 | 顯示全部樓層

932gz6061 發表於 2022-3-18 14:05
將南咁多人所以咁多年都係得條796P?真咩

將南出口唔係調景嶺隔離?

一方面話「如果下下都話冇得做不如就全部公司汁左佢比番政府做啦」,另一方面話將南唔屈上尚德就冇得做😐
獨學而無友,則孤陋而寡聞
Citcalag 發表於 2022-3-18 15:11 來自手機 | 顯示全部樓層
將南過海車注定無得做。就算694都係藍田客佔一半,行埋將藍更加倒埋呢堆客
 樓主| 932gz6061 發表於 2022-3-18 15:32 | 顯示全部樓層
henryfung1515 發表於 2022-3-18 14:13
幻咩覺?你咁樣講唔系鬥快系咩?你覺得銅記系客倉,點解仲要去中環?
或者我問你,新692優勢系邊?
...

行將藍係提速,我冇話要嬴地鐵wo

行將藍唔係優勢係咩?

銅記係非繁保證,中上環係繁時保證,兩樣野唔同

樓主| 932gz6061 發表於 2022-3-18 15:33 | 顯示全部樓層

214P_world 發表於 2022-3-18 14:51
一方面話「如果下下都話冇得做不如就全部公司汁左佢比番政府做啦」,另一方面話將南唔屈上尚德就冇得做😐 ...

唔行尚德咪會唔夠客,但呢條唔係690,我唔駛兜餐飽