hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 香港島吹水料數則
開啟左側

[小道消息] 香港島吹水料數則

kay 發表於 2022-3-20 19:56 | 顯示全部樓層

dennis28a 發表於 2022-3-20 19:26
部分路線唔洗等下年。
(假如成真)

今年仲有東鐵過海要搞
不過搞得成
兩巴出年多左車搞其他服務

只係屎水捱唔捱到出年

下半年就應該多左車騰到出黎
但好似舊年屯馬成堆減班
都似有d車唔見左
世界很簡單 人類很複雜
kitarolo 發表於 2022-3-20 19:57 | 顯示全部樓層
ky927 發表於 2022-3-20 19:34
976 皇崗站 即係黃巴士停個度?與其話18
食2,咁不如話用976食2,加返雙向分段就是。

現時976總站已與(暫時停運)的黃巴士
同站,應該係計畫搬到與九汽的B1同站
但取消港島2似乎純粹要個泊位咁解

(文匯報連結) 控關過後怕無市 皇巴穿梭成歷史

國家媒體2021年消息
黃巴士恢復機會唔太高
EW838 發表於 2022-3-20 20:00 來自手機 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2022-3-20 19:57
現時976總站已與(暫時停運)的黃巴士
同站,應該係計畫搬到與九汽的B1同站
但取消港島2似乎純粹要個泊位咁解 ...

B1係福田口岸喎
mak5052 發表於 2022-3-20 20:04 | 顯示全部樓層

2/ 18往北角方向改經皇室堡出,避開永興街燈陣,同時取消2.
-> 中環碼頭去北角大幅加價? 另外如何填補愛秩序灣去電車路的空白

3/ 由於8客量欠佳,有意和2A,8X,82重組,聽聞初步想將8X往柴灣方向改經SOGO,取代8
-> 這樣柴斜, 康翠臺, 新翠花園肯定反對 (雙向變慢, 康翠冇車去銅鑼灣, 8P 東行站距離新翠比較遠, 而且西行停不到怡和街), 另外希望保留番 2, 8 Number (建議整合後新線用番呢兩個 Number, 就如 1, 4)

5/ 延長976至皇崗口岸並轉全日,來回程改經干諾道中,告士打道和英皇道並增設分站,港島總站設在嘉亨灣,視乎2取消進度.
皇崗跨境全日通, 黃巴全部取消? (976 咁樣就好像澳門 25B 在橫琴口岸行一地兩檢時拉入去咁, 當時蓮花大橋穿梭巴士也改為專利巴士了)
edhong 發表於 2022-3-20 20:08 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
odwinkinglam 發表於 2022-3-20 20:08 | 顯示全部樓層
1/ 延長26至寶馬山,取消23B和25A,日後下寶由25做,上寶由26做.

點解唔拉25A去北角,取消27好過啦

2/ 18往北角方向改經皇室堡出,避開永興街燈陣,同時取消2.

點解唔將18拉去筲箕灣??

3/ 由於8客量欠佳,有意和2A,8X,82重組,聽聞初步想將8X往柴灣方向改經SOGO,取代8.

8X往柴灣方向改經SOGO ,想開返當年80號咁??

5/ 延長976至皇崗口岸並轉全日,來回程改經干諾道中,告士打道和英皇道並增設分站,港島總站設在嘉亨灣,視乎2取消進度.

現在都減班,仲開全日??
brianso198 發表於 2022-3-20 20:10 | 顯示全部樓層

YY487 發表於 2022-3-20 19:53
睇價錢牌嘅一早應該搞條 2
當日搞 720 搞 18 但唔搞 2 都有啲問題

佢搞唔係問題

搞完之後成堆客落哂地鐵先至係問題

呢幾年為左果小小客整臭哂18/720
明明18/720前景唔係差

結果18要行返回頭路,

720仲衰, 執完線後班客一去無回頭
執又唔係唔執又唔係

ATSE40 發表於 2022-3-20 20:12 | 顯示全部樓層
edhong 發表於 2022-3-20 20:08
我好懷疑根本就是刻意放風睇下有乜可以改,無料到咁就算吧啦。

第日灣仔北無車上寶馬山唔好喊笨啊~ ...

過埋今年RPP 25 25A 26 炒埋一碟,都係等時機搞啫
腦補當真,真要補腦
marcolam205 發表於 2022-3-20 20:14 | 顯示全部樓層
A19-AD4807 發表於 2022-3-20 19:38
延長26至寶馬山●班車長點做81,26班車長點接車?依家26同81由勵德站長負責放車,最近Cut埋。 ...

好似第二次覆你呢個問題
佢係有心要改嘅,車務問題從來唔係考慮之列
唔係請班編更返嚟做乜

殺25A 唔殺26
衆所周知荷李活道交通情況可謂一流
放15分班可以搞到3拖落返雪廠街
到時都係等睇銅鑼灣商務排隊上山嗰條人龍
尤其係25小巴而家都係hea做嘅時候

同埋咁樣改,真光同寶馬山一齊放學個下,冇勵德邨起載車嘅話,我又等食花生
我地落...落鵝頸橋打小...小人
edhong 發表於 2022-3-20 20:15 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽