hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 港鐵肯恢復繁忙時間未???
開啟左側

港鐵肯恢復繁忙時間未???

樓主| gsrc0525 發表於 2022-3-22 23:12 | 顯示全部樓層

GU9338 發表於 2022-3-22 22:28
你當醫院便利店快餐店機場無人輪班無人返工?有幾不食民間煙火?

大部分打工仔(無論寫字樓定藍領工)都係返office hour,你所講嘅工種唔係冇,但人數細得多
2+2 = 2*2 = 3+1 = 5-1= 2^2 = sq16 = 4
cruisesnet 發表於 2022-3-22 23:27 來自手機 | 顯示全部樓層
lzengalau 發表於 2022-3-22 21:45
疫情下迫車廂迫左兩年幾, 都未出現過港鐵乘客群組, 即係話幾迫都咁安全, 唔係一個驚交叉感染就要加班既理由 ...

無人知姐。美孚站9秒感染證明應該有港鐵群組
GU9338 發表於 2022-3-22 23:28 來自手機 | 顯示全部樓層
gsrc0525 發表於 2022-3-22 23:12
大部分打工仔(無論寫字樓定藍領工)都係返office hour,你所講嘅工種唔係冇,但人數細得多
...

唔少巴士線已經提早尾車,連淨低既港鐵都想趕盡殺絕,係咪閣下資助佢地搭的士出入?
好一個自肥兼自私提案
N38 發表於 2022-3-23 07:25 來自手機 | 顯示全部樓層

果次下繁香港站等等下東涌線,個月台助理叫我過對面月台等,話有加班車。到東涌抽車就暫停服務了。
teddybus 發表於 2022-3-23 09:34 來自手機 | 顯示全部樓層
gsrc0525 發表於 2022-3-22 23:12
...

I only know many people WFH
384047x 發表於 2022-3-23 12:00 來自手機 | 顯示全部樓層
cruisesnet 發表於 2022-3-22 23:27
無人知姐。美孚站9秒感染證明應該有港鐵群組

啲源頭不明個案好大機會係公交感染,政府點會想追蹤?
追蹤到政府會叫公交停開?咁林鄭就唔駛暫緩全民強檢啦

簡單啲講政府怕麻煩,又唔想好似深圳咁,又唔識睇民意睇民生,公交開密啲車但載客少一半應該年初疫情爆發已經要做又唔做,反而開疏啲車剩係減少港鐵自己人手,乘客感染風險大大提高
teddybus 發表於 2022-3-23 12:51 來自手機 | 顯示全部樓層

tonyng 發表於 2022-3-22 22:08
最快下星期的繁忙時間會加班

多謝樓主成功爭取港鐵繁時加班!
jpoon 發表於 2022-3-23 22:52 | 顯示全部樓層
lzengalau 發表於 2022-3-22 21:45
疫情下迫車廂迫左兩年幾, 都未出現過港鐵乘客群組, 即係話幾迫都咁安全, 唔係一個驚交叉感染就要加班既理由 ...

唔係
有單好似係地利亞學生同乘客美孚站相遇而傳染
http://jpoon9394.blogspot.com/
T-LRT迷 發表於 2022-3-24 00:17 | 顯示全部樓層
tonyng 發表於 2022-3-22 22:08
最快下星期的繁忙時間會加班

想問下,輕鐵係咪都有份?

而家繁忙時間都開15分鐘一班,好過份囉

就算有加班車,都係15/8/7/15/8/7咁開,

攞705, 706講,繁忙時間原本開5架車, 6分班,

而家得2架車, 15分班,
5-8pm, 就算計埋加班車,都係架架爆住咁離開西鐵站

仲有761P,元朗返天逸,又係5-7pm班班爆住入天水圍

MTR Moblie app 仲要話等車時間多1-4分鐘,
我攞705, 706計都唔只啦!
6同15,差9分鐘喎,都唔知條數喺邊度爆出嚟!
離晒大譜!

仲有一樣,明明而家輕鐵15分班係颱風時間表,
MTR就講成「學校長假期時間表」

以前學校假期就算係暑假咁長,都係用星期六時間表,
繁忙時間都有5-6分一班車,
我真係未見過學校假期繁忙時間開15分一班車

MTR攞學校長假期嚟擋自己想唔開咁多車,真係好無恥
時間能磨掉熱忱
lzengalau 發表於 2022-3-24 09:03 | 顯示全部樓層

jpoon 發表於 2022-3-23 22:52
唔係
有單好似係地利亞學生同乘客美孚站相遇而傳染

車站通道既感染同加班有關係嗎??
推介: http://www.lrticsc.hk