hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [東區]調整 善巴2A, 8P, 722, 780, 789 晚上服務 (修訂v ...
開啟左側

[東區]調整 善巴2A, 8P, 722, 780, 789 晚上服務 (修訂v1)

Ravenclaw 發表於 2022-3-27 22:29 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

本建議須待 新巴2 取消服務、新巴8 不再從事特快服務/取消、城巴8X 往柴灣方向改經SOGO,新巴25來回改經上環、電車路後,方可實施

由於 善巴2A, 8P, 722, 780, 789 每日晚上2000後西行方向之乘客量偏低,為節省成本,有以下建議:

1. 新巴2A 每日往 灣仔北 方向約2000後班次調整至15分班,往 耀東邨 方向約2100後班次調整至15分班

2. 新巴8P 每日往 灣仔北 方向尾車將提早至約2000

3. 新巴722 每日往 中環碼頭 方向尾車將提早至約2000,往 耀東邨 方向約2000後班次將改為由 中環碼頭 開出,並加停 灣仔、銅鑼灣、天后:

01. 中環碼頭
{新巴722 沿途各站}
06. 金鐘站
07. 軍器廠街
08. 柯布連道
09. 史釗域道
10. 馬師道
11. 崇光百貨
12. 維多利亞公園
13. 興發街
14. 北角消防局
{新巴722 沿途各站}
26. 耀東邨

收費:全程收費不變,史釗域道 往 耀東邨:$4.90,太康樓 往 耀東邨:$3.10

4. 城巴780 每日往 中環碼頭 方向尾車將提早至約2000,往 柴灣(東)方向尾車將提早至約2100

5. 城巴789 每日2000後中西區總站將改為 中環碼頭 ,往 中環碼頭 方向不經 金鐘(樂禮街)並加停 柴灣東,往 小西灣(藍灣半島)方向加停 柴灣西

往 中環碼頭

01. 小西灣(藍灣半島)
{新巴8P 西行沿途各站}
10. 希慎廣場
11. 天樂里
12. 舊灣仔警署
{城巴780 西行沿途各站}
21. 中環碼頭

往 小西灣(藍灣半島)

01. 中環碼頭
{城巴780 東行沿途各站}
05. 大會堂
06. 金鐘花園
07. 軍器廠街
{城巴789 東行沿途各站}
12. 堅拿道西
13. 阿公岩道
{城巴780 東行沿途各站}
18. 康民街
19. 宏德居
{城巴789 東行沿途各站}
25. 小西灣(藍灣半島)

收費:全程收費不變,永興街 往 中環碼頭:$4.20,譚臣道 往 小西灣(藍灣半島):$7.00,阿公岩道 往 小西灣(藍灣半島):$3.80

新增 城巴8X/19 往 跑馬地 方向轉乘 新巴18 往 堅尼地城 方向之優惠,總收費為:$7.00

新增 新巴2A 往 灣仔北 方向轉乘 新巴25 往 中環碼頭 方向之優惠,總收費為:$7.00
qunow 發表於 2022-3-28 07:26 | 顯示全部樓層
A12雙向改經繞道是已落實項目
建議開NP689K:馬鞍山=沙市=觀塘道=港島東
 樓主| Ravenclaw 發表於 2022-3-28 08:00 | 顯示全部樓層
qunow 發表於 2022-3-28 07:26
A12雙向改經繞道是已落實項目

多謝提醒...
asv2 發表於 2022-3-28 11:47 | 顯示全部樓層

與其咁大動作,又要拉慢埋 7 系東廊線
不如 2X 8P 直接跟你嘅時段安排
仿傚 N8P 轉打單循環

同埋你直接切咗 2A 晚間服務,真係傾得成?
 樓主| Ravenclaw 發表於 2022-3-28 20:02 | 顯示全部樓層
asv2 發表於 2022-3-28 11:47
與其咁大動作,又要拉慢埋 7 系東廊線
不如 2X 8P 直接跟你嘅時段安排
仿傚 N8P 轉打單循環

我有淋過,但咁樣cut車cut得唔夠多...

因為灣碼幾寶轉循環,即系西行7字線繼續白行,但7字線東行又唔系冇客...

所以不如夜晚group埋天后銅鑼灣中西區做,咁私牌只需要由東區私去灣碼,車務簡單得多...

如果你留意下堆線東西行班次既差別,其實真系需要密過12-15分既,得灣碼幾寶東行...

我呢招用最少車,兼私最少牌...

更令我奇怪既系,點解你唯獨問我cut 2A過唔過到?
kmb71k 發表於 2022-3-28 21:50 | 顯示全部樓層
將條722變成飛起北角既2號
成條變慢晒
咁你不如將2號晚上加經耀東好過

不過成堆建議好似慳到資源
但就倒走晒啲中上環金鐘客
以上回應,是否可行?是否合適?
 樓主| Ravenclaw 發表於 2022-3-29 08:11 | 顯示全部樓層

kmb71k 發表於 2022-3-28 21:50
將條722變成飛起北角既2號
成條變慢晒
咁你不如將2號晚上加經耀東好過

當2死之後,$7.70重新定義只系西筲往來中上環既價,並唔系特快價 ...

本來我淋住722夜晚完全2個方向都碌,只系一條往來中上環金鐘但不經灣北既2A...

不過講真,夜晚東行真系需要2A? 2A東行客量好飄喎...

因為翻北炮果班,灣仔老銅翻北炮有機會上2A/77/116,而唔上北碼車/112...

所以我將722改興發街走人,而唔系碌翻耀東,用意唔系特快,系刻意分流,可以make sure去北炮既人唔會上...

夜晚北炮翻耀東? 77/99唔該...

722夜晚東行原服務區域既客會被推落720,QB就sorry啦,一系碌,一系就地底...

耀東就...,做翻佢地日間最鐘意既動作,翻屋企720西灣河站轉電梯線上山...

講真,一來夜晚東行做720著數過722,二來夜晚東行2X+720會爆煲,所以東行我keep原2X同720服務...

將一條東行開幾分班既2X拉去上環開太浪費車...

夜晚西行其實成堆720,722,780,788,789根本冇客可以倒...

788我唔開刀系因為788西行夜晚基本上同私牌冇分別,咁cut唔cut西行服務都一樣...
asv2 發表於 2022-3-29 09:56 | 顯示全部樓層
Ravenclaw 發表於 2022-3-28 20:02
我有淋過,但咁樣cut車cut得唔夠多...

因為灣碼幾寶轉循環,即系西行7字線繼續白行,但7字線東行又唔系 ...

慳車還慳車,你搞到啲路線每隔幾個鐘就唔同行法又真係好咩?

如果純粹係因為 7 系西行無客,我寧願連 7 系都改埋單循環
繞道灣北出龍和道 干諾道中,無限極(720/788) 或3號碼頭(722/780)調頭之後沿返東行站返去

2A 你係直接雞咗佢唔補㗎喎,真係得?
愛國者治港之後就真係可以連啲做個樣嘅所謂轉乘都慳返?

樓主| Ravenclaw 發表於 2022-3-29 19:57 | 顯示全部樓層
asv2 發表於 2022-3-29 09:56
慳車還慳車,你搞到啲路線每隔幾個鐘就唔同行法又真係好咩?

如果純粹係因為 7 系西行無客,我寧願連 7  ...

以修改...

果句,單向循環,即系東區內既走線都要行,唔系載人耀東西灣河走人直去灣碼/中碼吧...
asv2 發表於 2022-3-30 09:33 | 顯示全部樓層

Ravenclaw 發表於 2022-3-29 19:57
以修改...

果句,單向循環,即系東區內既走線都要行,唔系載人耀東西灣河走人直去灣碼/中碼吧... ...

咁都仲會停,即係:
720 太古城中心>林士街>東行車站
722 健康村>中區政府碼頭>東行車站
780 阿公岩道>中環碼頭/林士街>東行車站
788 翠灣邨>林士街>東行車站

灣北線就:
太康街(2X)/張振興伉儷書院(8P)>景隆街>灣景中心大廈>史釗域道>東行車站