hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 屯門去上水,有44系就係萬能?
開啟左側

[問題] 屯門去上水,有44系就係萬能?

樂仔〞 發表於 2022-3-31 13:02 | 顯示全部樓層

YY487 發表於 2022-3-30 22:39
不如話狗巴冇喺 44 呢單嘢汲取教訓仲好
之後 26 806 繼續睇錯市送俾小巴做

倒返轉睇 , 即使無疫情 , 44 系變返巴士做都可能只係 10 - 20 分鐘一班
成件事即刻無小巴咁吸引
FBI2 發表於 2022-3-31 13:04 來自手機 | 顯示全部樓層
lsc04d11 發表於 2022-3-31 12:59
全程收費都可以平過261既收費
仲有 出賣月票客 一陣全車北區E客又會話妹仔大過主人婆  如果E43繼續行北區 ...

我專登搵E43移形換影去打綠小既,對載通一定好有so,你估真係咁好死益北區客去東涌機場咩,一切都是套路。
S3bl430 發表於 2022-3-31 13:28 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2022-3-31 13:04
我專登搵E43移形換影去打綠小既,對載通一定好有so,你估真係咁好死益北區客去東涌機場咩,一切都是套路 ...

如果九巴識玩既話,可以用E43食E36A(加經碼頭區至屯市),然後屯公直接返上水
屯門區減速減低北區居搭E43入東涌的意欲,但與此同時吸引返屯門客往上水, 加經屯門南也可方便東涌北客往返屯門

錯字連篇
ccchhhuuunnn 發表於 2022-3-31 13:31 來自手機 | 顯示全部樓層

樂仔〞 發表於 2022-3-31 13:02
倒返轉睇 , 即使無疫情 , 44 系變返巴士做都可能只係 10 - 20 分鐘一班
成件事即刻無小巴咁吸引
...

疫情前小巴大部份站都保證唔到即班有位,巴士就算等10-20分鐘實際都唔係差太多
261公路兩邊尾站大概跑30分鐘
44/44A都要25分鐘
車程分別不大
走線先係問題
S3bl430 發表於 2022-3-31 13:34 | 顯示全部樓層
ccchhhuuunnn 發表於 2022-3-31 13:31
疫情前小巴大部份站都保證唔到即班有位,巴士就算等10-20分鐘實際都唔係差太多
261公路兩邊尾站大概跑30 ...

261係靠兆康嶺南富泰吊命, 我諗以後佢都係專注屯門東北往返上水, 市中心客只係bonus,唔好對九巴有太多幻想
錯字連篇
GD1570 發表於 2022-3-31 13:35 | 顯示全部樓層
ccchhhuuunnn 發表於 2022-3-31 13:31
261公路兩邊尾站大概跑30 ...

但261尾站係富泰,
44尾站美其名就紅橋,實際就市中心,
44A尾站欣田,

都差好遠水路啵⋯⋯

你有你可愛,我有我好笑。
GD1570 發表於 2022-3-31 13:37 | 顯示全部樓層

我之前都有講過:
其實交返44A出嚟畀巴士公司做,
將所有小巴資源放晒落44,
咁有SO嘅嘢無理由馬生唔肯。

44A就玩投標,唔會無公司入的。
你有你可愛,我有我好笑。
ccchhhuuunnn 發表於 2022-3-31 13:41 來自手機 | 顯示全部樓層
MB452 發表於 2022-3-30 23:21
近幾年有好多綠小線都錯配資源
根本要用巴士去做先至應付到需求

仍然係離唔開駁最近鐵路站用巴士、最近downtown用小巴呢個模式
ccchhhuuunnn 發表於 2022-3-31 13:51 來自手機 | 顯示全部樓層
2019年加夠4架車去粉嶺加埋261X鋪路夾擊小巴但撞啱疫情冇曬過關客流,小巴就算成日大開口話個個月蝕幾球但反而咁樣先載得曬少咗上唔到車問題。261而家用成17架車,行車時間耐,又冇過關客流,相信幾乎班班都燒錢  反而小巴(喺供不應求問題上)有個喘息機會。
天空之神 發表於 2022-3-31 13:52 來自手機 | 顯示全部樓層

GD1570 發表於 2022-3-31 13:35
但261尾站係富泰,
44尾站美其名就紅橋,實際就市中心,
44A尾站欣田,

其實 261 好好做
如果有足夠客既話

行公路 30 分鐘搵到呢個數
根本同 263 情況差唔多

問題係真係無咁多客