hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) [翻炒冷飯] 全日本空輸 香港<>東京 NH822/811 經濟艙體 ...
開啟左側

[飛行報告] [翻炒冷飯] 全日本空輸 香港<>東京 NH822/811 經濟艙體驗

szeto993 發表於 2022-4-2 14:07 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

[翻炒冷飯] 全日本空輸 香港<>東京 NH822/811 經濟艙體驗
日期:08JAN2019
時間:0050-0530
航班:NH822
機型:Boeing 767-300ER

對上一次坐ANA已經係17年5月,已經深深感受到日籍航空公司嘅服務質素,但從未成為我個人飛日本嘅首選,一來近年全日空機票價格對比日航同國泰未見有太大優勢,二來執飛嘅767比國泰嘅333/773更舊實在有些少無法接受,如果嗰次唔係同行友人指定要坐ANA我應該都唔會選擇坐。今次原先預定國泰凌晨機飛成田,但見燃油附加費徴收前ANA再減到$3000/人嘅心理關口,$3008全包其實未算減得好勁,不過就成功說服只係坐過廉航嘅同事落坑,今次我就可以同日航喺服務上作出比較啦

今次去程係NH822凌晨機,不幸嘅係18年12月已經由788變返做763,值得安慰嘅係安排咗202座嘅763執飛本次NH822航班,呢批763座位比較新同有inflight WiFi,咁計就好過214座763。個人而言最喜歡全日空登機時機艙播放嘅音樂~Another Sky,有種令乘客放鬆同保持愉快心情嘅作用,暫時對比喺坐過嘅航空公司中呢首歌係最好。
座位用返ANA代表色藍色為主調,座位同國泰hardshell 一樣調整角度唔會影響後方乘客,呢啲對後面乘客固然係好但就會壓縮自己嘅腿部空間,有辣有唔辣。
椅背有個杯架係相當貼心嘅設計,打開餐檯後都會有一個,個設計考慮得幾周全,相比之下我比較喜歡國泰新座位上整合杯架同電子產品嘅架
娛樂系統有一個9吋LCD屏幕,解像度就算係1080p都會係浪費,遙控就放喺屏幕隔離令屏幕位置未能置中,啲戲都好貼近戲院落畫但內容依然係少,下方有USB充電插位但唔好旨意差得快,最慘係我個位個USB位係壞嘅
恰好遇上ANA飛行安全影片改朝換代嘅時候, 舊嘅其實都係一般般無乜特色同吸引之處,新嘅就以歌舞伎為主題,未至於好似長榮咁奇怪
食物方面由國泰航饍提供,ANA機上餐飲基本上我仲係有信心,今次一樣揀B餐西式餐,主食係白汁魚柳配茄汁螺絲粉,副食有冷麵、涼拌雞肉木耳及水果盒,味道真係唔錯可以再追多個,餐包雖然凍但唔會好乾好難吞

回程

日期:12JAN2019
時間:1825-2240
航班:NH811
機型:Boeing 767-300ER

回程好多時都係可寫可唔寫,尢其係一早收到ANA電郵通知機型變更一事。當以為係由214座767改為夢寐以求嘅787時,實際上都係用返767,不過就係同去程一樣用202座嘅767,都係不幸中嘅大幸。

呢part集中喺膳食嗰度,其他唔再重覆啦
上到天就派米菓同飲品
一樣係提供日式西式選擇
回程嘅餐飲質素都OK嘅

小結

咁耐無坐ANA再坐返有冇唔同咗?明顯地空中服務員嘅笑容開始拍得住國泰,但不失其專業態度都仲係抵讚,同埋話就話202座新些少但舒適度都唔係有好明顯改善,但如果通關之後我相信ANA會繼續係我飛日本嘅次選

評分

參與人數 2aPower +4 HugeC +16 收起 理由
vilo + 1 + 10 多謝分享
DIH + 3 + 6 多謝分享

查看全部評分

LH797 發表於 2022-4-2 15:15 | 顯示全部樓層
ANA 767明年開始好似就只飛國內線, NH822/811呢一pair會用787 Air Japan機
koneotis 發表於 2022-4-2 15:32 | 顯示全部樓層
LH797 發表於 2022-4-2 15:15
ANA 767明年開始好似就只飛國內線, NH822/811呢一pair會用787 Air Japan機

而家堆Air Japan機唔知會唔會變成新Air Japan用

NH香港線表現一向麻麻,分分鐘會直接(重新)過比Air Japan
LH797 發表於 2022-4-2 15:39 | 顯示全部樓層

koneotis 發表於 2022-4-2 15:32
而家堆Air Japan機唔知會唔會變成新Air Japan用

NH香港線表現一向麻麻,分分鐘會直接(重新)過比Air Ja ...

Air Japan講到明全部都用787
NH香港線其實已經算係ok㗎啦
羽田機疫情前基本上班班都差唔多爆, NH811/822就好多轉機客
 樓主| szeto993 發表於 2022-4-2 22:37 | 顯示全部樓層
NH係HKG<>NRT/HND好景啲,Red eye好多時都坐得滿,其他都係捱打
Waiyin12 發表於 2022-4-3 05:54 來自手機 | 顯示全部樓層
szeto993 發表於 2022-4-2 22:37
NH係HKGNRT/HND好景啲,Red eye好多時都坐得滿,其他都係捱打

CX 無凌晨機飛 HND,回程東京 > 香港亦無 red-eye
NH 822/821 競爭對手應該得 UO,以及CX 524 (HKG - NRT)

NH 812/811 就一般早機在晚機返,班次選擇不及CX,但時間靚過疫情前 JL 736/735, HX 608/609
(當然,ANA 無任何 Oneworld 聯繫,一眾CX VIP無福利待遇,要日籍航空佢哋會傾向 JL)

其他航班主要就日本人/轉機客,唔方便一般香港人去日本玩

小弟214/202座B763都搭過,214座個PTV好舊,202座就fix shell
但 B763 2-3-2 排法已經好過 CX A333/B773
另外 ANA 普遍機艙温度比較高,可能會覺都熱
202 座同 CX A333/B773 舊艙相若,都係無高清 AVOD 同用fix shell
不過講真,ANA 除咗最新 B77W 拍得住 CX A350/B77W,就算 B788/9 都只係有 CX A333 (新款) 個 level
但 ANA B787 legroom 話有34吋

所以兩間航空公司真係好難邊間嬴,睇你重視邊方面~

Oliver_ME16 發表於 2022-4-3 21:18 | 顯示全部樓層

Waiyin12 發表於 2022-4-3 05:54
CX 無凌晨機飛 HND,回程東京 > 香港亦無 red-eye
NH 822/821 競爭對手應該得 UO,以及CX 524 (HKG - NRT ...

CX冇但KA曾經有KA396/397
而且其實唔算好好賣,唔係暑假都唔會點爆
我...
cruisesnet 發表於 2022-4-3 21:48 來自手機 | 顯示全部樓層
Oliver_ME16 發表於 2022-4-3 21:18
CX冇但KA曾經有KA396/397
而且其實唔算好好賣,唔係暑假都唔會點爆

緊係la,時間地點機型都UO一模一樣
 樓主| szeto993 發表於 2022-4-4 09:42 來自手機 | 顯示全部樓層
Waiyin12 發表於 2022-4-3 05:54
NH 822/821 競爭對手應該得 UO,以及CX 524 (HKG - NRT ...

CX同時段red eye就飛成田
呢班我無坐過唔清楚係點
不過坐ANA好就好在行李係2x23KG
dtfaiwong 發表於 2022-4-5 14:10 | 顯示全部樓層

因爲有事需要去一次美國,去程買左加航Air Canada單程機票,經東京同溫哥華去美國。香港飛東京坐ANA (under AC codeshare)。由於本人拍攝技術一般,相片質素麻麻,請見諒。

日期:9 Mar 2022
時間:0900-1350
航班:NH811/AC6287
機型:Boeing 787-800

超過兩年未去過旅行,去check-in時心情都有D緊張。

HKG隨拍

久違嘅登機閘口

ANA B788。班機竟然有8成滿,可能因爲提早放暑假,有唔少係一家大細。到NRT日本入境客同轉機客係要分開落機,結果機上9成都係轉機客。

起飛先派小食同飲品,只會係坐飛機先飲嘅番茄汁

午餐係豬肉薯蓉,分量足夠而且味道唔錯

到達NRT轉機要過security,好彩坐得比較前,唔駛排好耐就過到。之後用好耐冇用過嘅Priority Pass入去ANA Lounge。

當日個lounge都有唔少客,唔好意思影相。呢部分係餐廳位置,另後面有一個頗大嘅休息區。

自助區攞嘅食物,仲有其他三文治、熱盤同飯糰等,另外有一個窗口可以點拉麵同咖喱飯,不過冇食。

食完出去行下,影下飛機,而NRT 裏面嘅鋪頭基本十間有8間冇開。

大約4小時後就搭AC4去溫哥華。