hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 城巴啟德路線重組 (20A改快,22M取消,22縮短, 開辦32X往 ...
開啟左側

城巴啟德路線重組 (20A改快,22M取消,22縮短, 開辦32X往荃葵)

typhoon_york 發表於 2022-4-6 14:10 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

20A及22M客量低迷,但用車竟達11輛(20A延長至郵輪碼頭後)。如果新城成功投得郵碼至尖沙咀新線,與其小補小修,不如藉此坎掉重錬,。故在上述假設下有以下建議:

1) 20A轉營為前往郵碼及九龍灣商貿區尖沙咀特快線,並為兒,兩邊總站仍為西九龍站及郵碼。

啟德郵輪碼頭至高鐵西九龍站
1 啟德郵輪碼頭 $6.6
2 承豐道
3 香港兒童醫院
4 常悅道
5 臨華街
6 宏天廣場
7 天寰
8 機電工程署總部
9 沐泰街
10 翔龍灣 (此前雙向分段 $5.6)
11 九龍佑寧堂 $5.5
12 恆豐中心
13 金巴利道
14 金馬倫道
15 中間道
16 九龍公園徑
17 中港城
18 高鐵西九龍站

高鐵西九龍站至啟德郵輪碼頭
1 高鐵西九龍站。$6.6
2 高鐵西九龍站上落客區
3 柯士甸道
4 新港中心
5 北京道
6 中間道
7 九龍公園
8 尖沙咀警署
9 南京街
10 勞資審裁處
11 衞理道
12 香港盲人輔導會 $5.6
13 沐泰街
14 機電工程處總部
15 天寰 $5
16 宏天廣場
17 臨華街遊樂場
18 宏通街
19 香港兒童醫院
20 𠄘豐道
21 啟德郵輪碼頭

班次:
啟德郵輪碼頭開 06:20 - 23:20 20分鐘一班
西九龍站開 06:20 - 00:00 20分鐘一班

22M取消,608往筲箕灣方向加設盛德街至宏通街雙向分段收費$5.5。

新增路線32X由荃灣(愉景新城)往返啟德郵輪碼頭
荃灣(愉景新城)往啟德郵輪碼頭
1 荃灣(愉景新城) $9.42 愉景新城, 青山公路
3 荃灣站
4 眾安街
5 大窩口站
6 昌榮路迴旋處
7 葵俊苑
8 新葵興花園
9 葵芳邨
(5號幹線)
10 旺角維景酒店 $6.6
11 西洋菜南街
12 嘉道理道
13 中華電力公司
14 醫院管理局大樓
15 香港眼科醫院
16 播道醫院
17 富豪東方酒店
(K72橋)
18 工業貿易大樓 $5.0
19 啟德啟晴邨
20 德朗邨
21 機電工程署總部
22 沐泰街
23 承豐道
24 啟德郵輪碼頭

啟德郵輪碼頭往愉景新城
1 啟德郵輪碼頭 $9.4
2 承豐道
3 沐泰街
4 機電工程署總部
5 德朗邨
6 沐虹街
7 譽港灣
8 九龍城警署
9 雅麗居
10 怡安閣
11 太平道
12 通菜街
13 旺角街市
14 銘基書院 (此前設雙向分段$6.6)
(連翔道,青葵公路)
15 葵芳廣場 $6.0
16 光輝圍
17 健全街
18 大窩口站
19 眾安街
20 富華街
21 福來邨永康樓
22 荃灣(愉景新城)

班次
往郵輪碼頭 05:55 - 23:15 ,20分鐘一班
往愉景新城 06:10 - 00:10,20分鐘一班

22縮短為為九龍塘(又一城)循環至九龍灣,往九龍灣方向依原線至啟德啟晴邨後改經麗晶商場,臨華街遊樂場,常悅道(常悅道),臨華街後依原線返回九龍塘(又一城)。服務時間,收費及班次不變。

轉乘優惠
20,22,32X任何站任何方向轉乘補差價。796C及701轉乘20,22,32X往啟德方向,或20,22,32X轉乘796C及701往深水埗區方向總車資$6.6。32X往荃灣啟德轉乘E21A往愛民,或E21A轉32X往荃灣總車資$9.4。32X往荃灣轉乘E21A 往愛民,或E21A轉乘32X往啟德車資$6.6。轉乘970,970X及971往深水埗區,或970,970X及971往港島方向轉乘20A車資$6.6。

行車時間及用車
20A:55分鐘,用7車
22:70分鐘,用4車
32X:62分鐘,用7車

透過善用轉乘及資源,本建議將城巴啟德網絡在沒增加資源下擴展。歡迎討論。

hvshe 發表於 2022-4-6 14:40 | 顯示全部樓層
第一個問題,條20A嘅行法依家可以維持到全日20分鐘?兩味都嫌多啊 不過之後啟德發展好應該夠客嘅⋯⋯

第二個問題,分點講:
a. 22X做荃灣四站,三倍旺角-啟德油費客量又可憐
b. 老九24(啟晴-旺角),30X(荃南-旺角),33(荃南-九商)反爆你,甚至40+5M都得啊
c. 編號你搞乜鬼,荃葵用(2)30-(2)49號,如果只行九龍先可以用(20)1-(2)29
意見有任何問題 請盡情攻擊 不用手下留情
 樓主| typhoon_york 發表於 2022-4-6 20:58 來自手機 | 顯示全部樓層
hvshe 發表於 2022-4-6 14:40
第一個問題,條20A嘅行法依家可以維持到全日20分鐘?兩味都嫌多啊 不過之後啟德發展好應該夠客嘅⋯⋯

第二 ...

22X編號可以改做32X,我唔係編號原教旨主義者。好明顯32X係想食33A嘅客,而30X本身班次都差,32X憑去旺角特快就算20分鐘一班都有競爭力。另外好明顯做緊荃灣去九龍城新蒲崗獨市生意,外加旺角去啟德跑道區及沐安街獨市,客量唔使擔心。

20A對城巴係雞肋,西九龍站好難飛得甩,所以先轉營做兒童醫院及啟德醫院對外線。加上九龍灣商貿區同埋承啟道獨市,客量同效率點都好過而家
kmb71k 發表於 2022-4-6 21:05 | 顯示全部樓層

啟德有啟德站
隔離仲有條5A
宏天廣場有13X 213X
呢條新20A除咗地盤返放工時間外好難有客
全日20分鐘係太過樂觀
以上回應,是否可行?是否合適?
hvshe 發表於 2022-4-6 23:14 | 顯示全部樓層
typhoon_york 發表於 2022-4-6 20:58
22X編號可以改做32X,我唔係編號原教旨主義者。好明顯32X係想食33A嘅客,而30X本身班次都差,32X憑去旺角 ...

1. 20A咁行其實唔錯,只係想講依家做全日20分鐘一班會蝕死,唔太可行
2. 應該話,30X非繁20分一班楊屋道淨得20-30個客,如果條所謂嘅"32X"去玩全日淨做楊屋道邊皮客,唔係嘥油係咩?933做兩味就ok,做全日同浪費資源差唔多。千萬唔好同33A對比,33A係做大窩口邨葵涌邨生意嘅,擺如心廣場係因為歷史原因。

以下係我建議:
20A,郵輪碼頭跟跑道行,去沐泰街一圈就沿承啟道入上東九龍走廊,最後佑寧堂落尖沙咀再上返去西九龍站,避免同5A重疊爭客(同時避免老九阻撓)

20,跟我建議嘅20A去到土瓜灣,再跟20A去太子站,西洋菜南街亞皆老街入上海街最後跟返20去大角咀,避免同24重疊爭客(同時避免老九阻撓)
意見有任何問題 請盡情攻擊 不用手下留情
 樓主| typhoon_york 發表於 2022-4-7 00:58 來自手機 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2022-4-6 21:05
啟德有啟德站
隔離仲有條5A
宏天廣場有13X 213X

所以20A好雞肋,運輸署唔知邊個天才仲諗郵碼至尖沙咀招標線。好彩無論屯馬,5A,13X同215X服務範圍同九龍灣商貿區,跑道區,2間醫院及承啟道煮有距離,而呢啲地方都係發展較快地方,希望撐得住20A唔蝕
hellomato 發表於 2022-4-7 11:54 | 顯示全部樓層

typhoon_york 發表於 2022-4-7 00:58
所以20A好雞肋,運輸署唔知邊個天才仲諗郵碼至尖沙咀招標線。好彩無論屯馬,5A,13X同215X服務範圍同九龍 ...

郵碼去尖嘴招標嘅idea非常簡單:遊客線,郵輪客去油尖旺行街(也同時接駁海港城,i.e. 另一個郵輪碼頭)
不過就因為疫情到而家未搞掂,一直拍烏蠅

我是一部小小MMC~~~~
XL2135/D343344 發表於 2022-4-7 13:22 | 顯示全部樓層
hvshe 發表於 2022-4-6 23:14
1. 20A咁行其實唔錯,只係想講依家做全日20分鐘一班會蝕死,唔太可行
2. 應該話,30X非繁20分一班楊屋道淨 ...

可以開線入荃灣,不過我會行返沙咀道甚至青山公路,擺愉景新城
 樓主| typhoon_york 發表於 2022-4-7 15:54 來自手機 | 顯示全部樓層
XL2135/D343344 發表於 2022-4-7 13:22
可以開線入荃灣,不過我會行返沙咀道甚至青山公路,擺愉景新城

唔反對拉入愉城,只要唔使加資源。但沙咀道非常塞車,入去只會令班次不穩,而且街市街有紅小去新蒲崗及九龍城。青山道太近地鐵站,唔建議入去
ryumew 發表於 2022-4-8 06:59 來自手機 | 顯示全部樓層

啟荃線如果只做荃灣恐怕唔係好夠客,加停葵芳站經葵豐路入荃灣應該有得做返放工客,何況荃灣西有屯馬唔經海皮線做關門口街入青山公路好過,唔洗陪塞