hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 新建成鐵路車站應否加入更多便民元素? ...
開啟左側

新建成鐵路車站應否加入更多便民元素?

MB452 發表於 2022-4-7 20:42 | 顯示全部樓層

Mos_Lok 發表於 2022-4-7 00:40
留意返而家都仲係長達一年既過渡期尾聲
到東鐵過海開新月台之後
兩線轉乘對大部份乘客黎講同大圍站差不多( ...

所以我都明白個技術限制

不過客觀事實就係個觀感落差太大,唔夠便民
我個斟酌點係,便民程度比以往退步,一般乘客係絕對感受得到,特別係非過海客

天邊一顆閃星星
ryandroid 發表於 2022-4-7 21:08 來自手機 | 顯示全部樓層
jpoon 發表於 2022-4-7 19:49
不過北部都會區未發展,將來通勤模式係點都無人知,而現時亦有直接巴士(如261、276系)及小巴來往部分地 ...

其實電車、九廣鐵路未出現之前
都冇人知將來嘅通行模式係點
新界東新市鎮嘅發展明顯係由九廣鐵路帶動
滿足市區嘅勞動需求

北部都會區話容納250萬人口
作為都會區勞動需求應不會比市區差很遠
北區都會區入面多個細區都要通達度高先可以令新界人不再出市區工作

連接北部都會區嘅新田公路、元朗公路我當最多都係4 線來回
靠路面交通工具實死硬
所以先要有完善嘅鐵路配套打通新界東北及西北
擴大勞動供應市場先吸引產業進註都會區

北區都會區鐵路做唔到市區線鐵路嘅規畫配套質素嘅話
新界北居民不如出返九龍港島返工仲多工作機會揀
1181174166 發表於 2022-4-7 21:15 來自手機 | 顯示全部樓層
MB452 發表於 2022-4-7 20:42
所以我都明白個技術限制

返去同過海班客打過,打贏受惠(好似係)
早期乜都無可以慢慢諗,依家樓都唔夠位起,紅磡站算係咁
東鐵成個換車plan一日未做哂,一日都係一鑊粥
followrail 發表於 2022-4-7 21:20 | 顯示全部樓層

ryandroid 發表於 2022-4-7 21:08

一條簡單數學題:北部都會區目前人口為882,662 (元朗+北區) (資料來自2021人口普查)
施政報告話北部都會區最終人口為250萬,即等於有額外162萬人口遷入
162萬人口是甚麼概念?就是九龍城+黃大仙+觀塘+半個油尖旺的人口
要求一條觀塘綫規模的重鐵貫穿北部都會區東西部分並不過份 (西部核心流浮山,經天北、橫洲、古洞、上水北及粉嶺北至東邊的皇后山)
政府有沒有這樣的規劃?

你可以想像今天的九龍 (九龍塘至藍田一帶)沒有觀塘綫,沒有東鐵綫,只有一條屯馬綫(鑽石山至糽磡段)以及經太子及旺角的荃灣綫,附加一條啟德單軌會是甚麼情況?
(現在就是北環綫,第二條南北走廊及后海灣運輸系統,深港鐵路與北部都會區居住區不著邊際,除洪水橋外基本沒有關係,可以不提)
這就是眼前北部都會區將面對的情況

不要忘記:2021年人口普查中,整個九龍半島也只是210萬人。
且今時今日的九龍還需要一條東西九龍綫解決觀塘綫及觀塘道擠塞的困局
jpoon 發表於 2022-4-7 21:39 | 顯示全部樓層
ryandroid 發表於 2022-4-7 21:08

無電車、無九廣鐵路?講緊十九世紀?香港1900年人口得廿八萬喎,果陣新界有幾大通勤需要先?用呢樣嘢做比喻似乎唔係咁適合噃
而家所謂北部都會區,究竟會創作幾多就業機會真係無人知,都係政府吹出嚟,同埋係咪起寫字樓、工廠、創意園就會有人入去開公司、返工先?就算係返工,係咪一定係住北部都會區嘅人去返工?而家已經有唔少逆向通勤啦(例如住市區去科學園、石門返工),甚至疫情前一向都有人住深圳去香港返工,響北都創造就業,會唔會多咗人響深圳住呢?
http://jpoon9394.blogspot.com/
jpoon 發表於 2022-4-7 22:12 | 顯示全部樓層
MB452 發表於 2022-4-7 20:42
所以我都明白個技術限制

本來只係忍一至兩年啫(屯馬部分2018年12月,東鐵部分2020年12月),邊諗到紅磡站整壇咁大鑊嘅剪鋼筋,會展果邊又遲咗,搞到遲咗三年先通車
http://jpoon9394.blogspot.com/
tonyng 發表於 2022-4-7 22:46 | 顯示全部樓層

jpoon 發表於 2022-4-7 22:12
本來只係忍一至兩年啫(屯馬部分2018年12月,東鐵部分2020年12月),邊諗到紅磡站整壇咁大鑊嘅剪鋼筋,會 ...

同意。其實東鐵去屯馬要經紅磡大堂轉車的過渡期已經較原先計劃的兩年為少。屯馬因為紅磡站醜聞遲咗兩年半全線通車,東鐵就因為Signalling遲咗年半過海,變相令過渡期縮短到一年或以內,而未來的上下層轉車亦不一定差過以前的「50%跨月台」轉車。
ryandroid 發表於 2022-4-8 00:25 來自手機 | 顯示全部樓層
jpoon 發表於 2022-4-7 21:39
無電車、無九廣鐵路?講緊十九世紀?香港1900年人口得廿八萬喎,果陣新界有幾大通勤需要先?用呢樣嘢做比 ...

你講嘅將來現實根本冇人會知
發展係過程唔係結果
冇人決定到將來發展係點
咁係咪咩都唔做?

至少交通規劃應該跟佢個發展原意
發展原意都唔跟
要規畫嚟做乜

我意思係城市規畫發展好多時係由地理及交通主導
而唔係發展到一半甚至發展完先解決交通問題
jpoon 發表於 2022-4-8 00:39 | 顯示全部樓層
ryandroid 發表於 2022-4-8 00:25
你講嘅將來現實根本冇人會知
發展係過程唔係結果
冇人決定到將來發展係點

我係回緊用一條綫食晒北都,我質疑一條綫食晒北都係咪真係滿足到通勤需要,唔通屯馬綫停晒咁多區就會有好多人由頭搭到尾?
就算你整條新綫,唔通又同時serve到元朗工業區同元朗南?
ryandroid 發表於 2022-4-8 07:07 來自手機 | 顯示全部樓層

jpoon 發表於 2022-4-8 00:39
我係回緊用一條綫食晒北都,我質疑一條綫食晒北都係咪真係滿足到通勤需要,唔通屯馬綫停晒咁多區就會有好 ...

講一條線食哂嘅係另一位

我同意冇可能一條線食哂
所以更加要做好鐵路網絡及轉乘配套嘅規劃
否則北部都會區只會係得個吹