hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 發揮正能量,討論新城歷年有建樹的路線改動 ...
開啟左側

[其他] 發揮正能量,討論新城歷年有建樹的路線改動

LH797 發表於 2022-4-10 22:38 | 顯示全部樓層

FBI2 發表於 2022-4-10 22:28
33X,49X,933,989,A29都係近年成功之作.

至於79X,雖然九龍區走線唔靚,但應該會儲到客,前景樂觀,而78X就需 ...

A29絕對係神一般的存在

當所有城巴A車都被cut淨幾班嗰陣, A29繁忙時間仲可以開到20, 大多數時間仲要開30
ATE7025 發表於 2022-4-10 22:48 | 顯示全部樓層
特工好似係玩緊明讚暗彈⋯⋯

不過又咁講,點解低B黃作為屎水策劃部之首,完全數唔到一個係佢整出嚟,而又係合格嘅重組方案?

冇記錯 930X 係吳生嘅idea
toby_tl10 發表於 2022-4-10 22:50 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2022-4-10 22:10
用18食18P簡直係德政,我覺得18P已左幾年死了,其實18P一冇左林士橋那一刻已經要變番18.
當然,新城當初以為 ...

西行嚟講,18全日好定18P全日好?18重新全日之後,西區對上環三站有唔少反對聲音,呢3個站到底值唔值得停?
To infinity... and beyond
fleetline 發表於 2022-4-10 22:55 | 顯示全部樓層

nchmt 發表於 2022-4-10 22:32
睇翻宜家疫情下老牌新巴線796cx都開緊25
唯獨796p星期六日有得開20
應該姐係有少少錢賺(?)

當一架巴士每小時成本400,
796p單程連私牌返對站要120分鐘,
每個客收8.9, 即係要90個客先收回成本,
老實講796p全日冇幾多班車做到這個客量.

蝕就蝕硬, 仲要係蝕得幾勁,
只係新巴玩鬥氣先唔減.

儲錢
kay 發表於 2022-4-10 23:08 | 顯示全部樓層
toby_tl10 發表於 2022-4-10 22:50
西行嚟講,18全日好定18P全日好?18重新全日之後,西區對上環三站有唔少反對聲音,呢3個站到底值唔值得停 ...

分別可能唔大
就算18中上環有客
西區都走晒

世界很簡單 人類很複雜
psypericarp 發表於 2022-4-10 23:17 來自手機 | 顯示全部樓層
5隻手指應該數完,798/ 82x/ 33x/ 930x / 933
Ricky403 發表於 2022-4-10 23:29 | 顯示全部樓層

YY487 發表於 2022-4-10 21:02
934 多人搭一早已經發生緊
但狗巴死都唔肯加班
狗巴自己都知條線一早去到臨界點

03年後至15年前成間九巴都度縮緊
維持不變嗰時幾乎係常態黎,仲要求神拜佛唔好有收車壞車
雖然934有啲咩事234X同48X都會救到嘅

但如果有得揀,九巴應該唔會做934非繁
客源太少又唔穩定,而家最有肉食嘅沙咀道同荃灣西站(連環宇海灣一帶)1997年起就畀咗城巴做
老實講就算城巴切走愉景新城畀九巴,934(甚至934+934A合併版)非繁都必定少客過930X
只係假如最終934+934A同930X一齊全日,走線上面可以做到所謂清晰分工

題外話聽過運署拒絕咗九巴935回程加班,幾時嘅事就唔清楚
可能係喺936之前行下路嘅前一段時間,或者係燈謎936直出直入班次嗰時
.
Choi 發表於 2022-4-10 23:29 | 顯示全部樓層
nwfb1001 發表於 2022-4-10 22:37
新巴嘅只諗到1999年720、722轉全日

但睇返之後2改到同20差唔多,屎水而家應該後悔冇留20或者M21是旦一條做 ...

要留就留最貴嗰條88做流水
新造的人、如鷹展翅上騰。
Ricky403 發表於 2022-4-10 23:41 | 顯示全部樓層
ATE7025 發表於 2022-4-10 22:48
特工好似係玩緊明讚暗彈⋯⋯

不過又咁講,點解低B黃作為屎水策劃部之首,完全數唔到一個係佢整出嚟,而又 ...

姐係最拎得出黎講嘅港島海灣線都唔關而家善巴班人馬事?
話說967縮夜晚改單向967X係地區idea定係前朝野,抑或係難得嘅開源節流好例子
962拆962B/X發掘深井青龍頭同屯市置樂客源,又係咪同樣出自吳生手筆呢
.
leslie 發表於 2022-4-11 01:06 | 顯示全部樓層

tina 發表於 2022-4-10 22:22
其實W1線有冇機會唔係海婷班寫開招標線嘅官要求開,而係運輸及房屋局班高官要求開?

正常有意想留線嘅都 ...

W1 係壞過XX班友攪出來, 但唔係管開巴士果班, 私底下佢地都笑邊會支標個TERMS要出架12.8米車, 問題又是上面有人要面攪出的...

根本一早拉914入去就得。
L. Chan - 我們堅持才有希望!