hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [大帝級]新巴 8 更改路線建議
開啟左側

[大帝級]新巴 8 更改路線建議

樓主| ATSE40 發表於 2022-4-11 22:48 | 顯示全部樓層

brianso198 發表於 2022-4-11 22:20
如果太古肯嘅我唔太反對方案。太古唔肯嘅話,條線係需要諗過第二個經營模式。

不過杏花邨肯唔肯放棄條經柴 ...

柴斜線又唔係覺得咁重要,好多時 8 去到環翠都係小巴都坐唔滿嘅客量,又有鐵同半條 85。如果係真係咁有需要嘅個人認為開條綠小線都應該足夠有餘。
腦補當真,真要補腦
andy1010 發表於 2022-4-11 22:53 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2022-4-11 22:26
叫8杏花邨後直接上東廊落愛秩序灣,然後經海皮去西灣河行個圈再上東廊
換2X專心做筲箕灣同西灣河站
咁都可 ...

8跟你提議,2X經西灣河同筲箕灣後,總站放耀東有冇得諗?
但都係解決唔到柴斜問題

andy1010 發表於 2022-4-11 22:57 | 顯示全部樓層
ATSE40 發表於 2022-4-11 22:48
柴斜線又唔係覺得咁重要,好多時 8 去到環翠都係小巴都坐唔滿嘅客量,又有鐵同半條 85。如果係真係咁有需 ...

有綠小肯做就最好,最主都係做醫院客,一係8H跟613A兜埋入杏花邨當補償

brianso198 發表於 2022-4-12 01:04 | 顯示全部樓層

andy1010 發表於 2022-4-11 22:53
8跟你提議,2X經西灣河同筲箕灣後,總站放耀東有冇得諗?
但都係解決唔到柴斜問題

到時就唔考慮放耀東啦,原意想2X拆開愛東同筲箕灣
2X拉去嘉亨灣後,客無明顯提升仲要因為行長咗甩得仲嚴重
如果可以一次過處理嘅話係好事

不過如果某個傳聞係真的話,咁做可能性幾低下

但點改都好,柴斜 真係無辦法解決。
qunow 發表於 2022-4-12 20:32 | 顯示全部樓層
andy1010 發表於 2022-4-11 22:57
有綠小肯做就最好,最主都係做醫院客,一係8H跟613A兜埋入杏花邨當補償

杏花邨亞公岩醫院線好似都講咗好耐吓都未有聲氣?
建議開NP689K:馬鞍山=沙市=觀塘道=港島東
流星☆雨 發表於 2022-4-14 19:39 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2022-4-11 22:26
叫8杏花邨後直接上東廊落筲箕灣經南安街落愛秩序灣,然後經海皮去西灣河行個圈再上東廊
換2X專心做筲箕灣 ...

入愛秩序灣點都好過太古城
我反而諗西行會唔會駁金鐘站好過會展站,始終金鐘係總站比較有機會有位坐,
但乘客習慣都可以透過路線形成,去會展站又唔係話做唔到生意嘅

至於柴斜點做,恐怕都係要做條特快帝線俾康翠臺,暫時未有idea
問81抽車可能會係方法

另外可以睇下搵一兩部車開條杏花>明華大廈>柴斜/東區醫院>環翠>漁灣柴東ive>杏花 補返柴杏流水

趕客路上 理_得你
brianso198 發表於 2022-4-14 19:49 | 顯示全部樓層

流星☆雨 發表於 2022-4-14 19:39
入愛秩序灣點都好過太古城我反而諗西行會唔會駁金鐘站好過會展站,始終金鐘係總站比較有機會有位坐,
但乘 ...

康翠台係難搞

人口基數唔夠加上一行出去就被8X 19 780P夾攻
康翠台係呢個情況下係好蝕章

行環翠道都係救唔到條線
因為成大半個環翠甚至某部分座數興華行返去坐8P快過坐8

當初諗條線入愛秩序灣純粹只係想斬短2X
2X就算無愛秩序灣, 單靠筲箕灣、西灣河、單向耀東其實都夠做

愛秩序灣用2X個量唔夠高, 變左愛秩序灣係唔需要一條咁頻密既線做
只不過海皮堆樓都十幾廿年, 而家先黎開條咁既線我判斷唔到咁樣夠唔夠客

至於杏花邨沿線流水問題, 萬一真係抽走左架8既話
似乎叫小巴做你果條線都夠做...
qunow 發表於 2022-4-14 20:45 | 顯示全部樓層
Ravenclaw 發表於 2022-4-11 22:22
8既死症系佢服務一個會肯行去 地鐵站搭鐵/張振興搭8P 既康翠台+柴西工廠區,同埋一個大部份人肯碌北角既 ...

結果780P全日代780+8?但回程點行,跟307咁過灣仔之後兜一兜維園?

建議開NP689K:馬鞍山=沙市=觀塘道=港島東
Ravenclaw 發表於 2022-4-14 21:12 | 顯示全部樓層
qunow 發表於 2022-4-14 20:45
結果780P全日代780+8?但回程點行,跟307咁過灣仔之後兜一兜維園?

https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-2137835-1-1.html

前幾個禮拜我講過我會點做...
流星☆雨 發表於 2022-4-14 22:22 | 顯示全部樓層

brianso198 發表於 2022-4-14 19:49
康翠台係難搞

人口基數唔夠加上一行出去就被8X 19 780P夾攻

康翠臺,780上繁後加經,甚至係直頭只補轉乘,未必唔得
比起康翠臺,分分鐘2X唔做愛秩序灣會有更大阻力

西灣山逆時針循環線,俾小巴做唔係唔得,班次上分分鐘仲好過巴士做,但有兩個問題:
1. 巴士小巴一齊做重組比較難發生
2. 小巴低地台未普及
趕客路上 理_得你