hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 港島北岸重組: 新加入2/18/18P改善部份
開啟左側

港島北岸重組: 新加入2/18/18P改善部份

樓主| 流星☆雨 發表於 2022-4-18 04:33 | 顯示全部樓層

qunow 發表於 2022-4-18 03:49
愛秩序灣冇車去鰂魚涌,柴斜冇車去灣仔內街

愛秩序灣有鴨仔西行去鰂魚涌,回程東行請善用102

柴斜可以補8X⇄8P轉乘優惠,已加
趕客路上 理_得你
qunow 發表於 2022-4-18 04:50 來自手機 | 顯示全部樓層
流星☆雨 發表於 2022-4-18 04:33
愛秩序灣有鴨仔西行去鰂魚涌,回程東行請善用102

柴斜可以補8X⇄8P轉乘優惠,已加 ...

「西行經愛秩序灣、英皇道、清風街天橋,返回內告士打道原線;不經筲箕灣道、大坑。」
愛秩序灣之後點去英皇道?
 樓主| 流星☆雨 發表於 2022-4-18 05:11 | 顯示全部樓層
qunow 發表於 2022-4-18 04:50
「西行經愛秩序灣、英皇道、清風街天橋,返回內告士打道原線;不經筲箕灣道、大坑。」
愛秩序灣之後點去 ...

2 西行經嘉亨灣總站、太安街轉出電車路
趕客路上 理_得你
 樓主| 流星☆雨 發表於 2022-4-18 05:53 | 顯示全部樓層

Ravenclaw 發表於 2022-4-18 02:27
2X只做電車路冇錯既,其實102西行都應該要唔做愛秩序灣,不過無奈過海線冇得搞...

8做愛秩序灣杏花唔緊要 ...

唔反對8A入康翠臺

8號站位:

往會展站方向
1. 杏花邨總站
# 城巴柴灣車廠,盛泰道
# 柴灣工業城,永泰道
# 翠灣邨,永泰道
# 香港專業教育學院柴灣分校,順泰道
2. 杏花新城西翼,盛泰道
3. 愛東商場,愛賢街^
# 阿公岩村道
4. 東旭苑東曉閣,愛勤道
5. 嘉亨灣總站
6. 港島民生書院,太安街*
7. 百德新街,內告士打道
8. 會展站總站

往杏花邨方向
1. 會展站總站
2. 史釗域道,軒尼詩道
3. 杜老誌道,軒尼詩道
4. 崇光百貨,軒尼詩道
5. 維多利亞公園,高士威道
6. 興發街
7. 鯉景灣,鯉景道
8. 東旭苑東曉閣,愛勤道
9. 愛蝶灣,愛賢街
10. 香港東樹木組,東喜道
11. 海防博物館,東喜道
# 柴灣工業城,永泰道
# 翠灣邨,永泰道
# 香港專業教育學院柴灣分校,順泰道
12. 杏花邨總站

# 只適用於上繁往杏花邨、下繁往會展站
^ 下繁不停此站,可改用「東曉閣」站。
* 停最後面應該可以cut線上東廊?
趕客路上 理_得你
Ravenclaw 發表於 2022-4-18 06:38 | 顯示全部樓層

Nice...

欣賞樓主對2X/8既重組,有aware到d細節位...

我認你個方案比較平衡各方面,冇我重組8既方案用$7.20做區內咁過份...

同時借會展站做理由去將8廢物利用,亦幫2X改善服務...

不過始終有個問題,因為杏花同西筲海皮已經唔系新發展區域,佢地除時已經行慣去搭鐵...

好似對面海三彩咁,day one唔進取d,後期先比服務佢,個結果就系班人唔理巴士...

不過anyway,呢個我認為已經重組8最好既方案,冇客就真系等死把啦...

民生cut到上廊既...

2X可以考慮東行飛鯉景灣,有608去筲箕灣道...

對2X/8既重組,我冇咩意見啦...
qunow 發表於 2022-4-18 07:15 來自手機 | 顯示全部樓層
流星☆雨 發表於 2022-4-18 05:11
2 西行經嘉亨灣總站、太安街轉出電車路

咁行?

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?會員申請加入

x
 樓主| 流星☆雨 發表於 2022-4-18 15:11 來自手機 | 顯示全部樓層

qunow 發表於 2022-4-18 07:15
咁行?

全中,板友你呢個圖係用咩整??
andy1010 發表於 2022-4-18 18:52 來自手機 | 顯示全部樓層
Ravenclaw 發表於 2022-4-18 02:27
2X只做電車路冇錯既,其實102西行都應該要唔做愛秩序灣,不過無奈過海線冇得搞...

8做愛秩序灣杏花唔緊要 ...

118P唔大做情況下,可以將102拆線,非繁一條港島東跟新8站後上公路,另一條102P直出電車路鰂魚涌上橋
北角搭返110/106/112/116
qunow 發表於 2022-4-18 21:02 來自手機 | 顯示全部樓層
流星☆雨 發表於 2022-4-18 15:11
全中,板友你呢個圖係用咩整??

road.chi-zu.net及其他關聯網站
 樓主| 流星☆雨 發表於 2022-4-19 00:17 | 顯示全部樓層

Ravenclaw 發表於 2022-4-18 06:38
Nice...

欣賞樓主對2X/8既重組,有aware到d細節位...

做埋逆向通勤客,加上本身都唔會開得太密,相信條線繁時差極有限

呢張係每個細區有幾多%人搭巴士返工為主

呢張係人口數字

可以見到其實海皮數字本身唔係特別差,人口亦唔少過其他區

用同一功能睇埋杏花就會見到搭巴士比例反而有升幅(對比2011)

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?會員申請加入

x
趕客路上 理_得你