hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 復活節假期 98轉40客量分享 (內附290X ETA數據) ...
開啟左側

[經歷分享/報告] 復活節假期 98轉40客量分享 (內附290X ETA數據)

ricky 發表於 2022-4-19 22:03 | 顯示全部樓層

因為40往荃灣方向,除咗經美孚,仲要經荔枝角站,長荔街至長沙灣道嗰段好多燈位,又易塞車,290系好易追番時間。
前荃葵青區居民
Ricky403 發表於 2022-4-19 22:04 | 顯示全部樓層
睇黎又會再大戰十幾頁
快嘅主要原因係樓主班40開得快,留意40 11:40先喺麗港城開車
首先只係用11分鐘就到創紀仲要車上有30個
跟住12:20就到葵芳廣場,跟呢個速度推落去~12:27到眾安街,~12:35到麗城
唔知係咪換咗班跑得快啲嘅,以前啲掛牌,日間唔塞車都同你搞一個鐘先到對站
加埋290X要喺將南調景嶺停燈,98就跑公路直出,290X慢過98轉車唔出奇
.
GW5878 發表於 2022-4-19 22:06 | 顯示全部樓層
樂仔〞 發表於 2022-4-19 22:03
其實無人否認將南 290 小隊係慢 , 但唔見得其餘地方搭返條 98A 會同 290 有咩分別咁囉 ...

冇人叫你咁智障轉 98A, 明知行山慢都仲要搭行山車咁幫你唔到喎
唔介意錢既, 40 轉 10M / 102 / A29, 甚至 296A/98+將隧再轉, 淨車程時間都一定快過 290
10598C 發表於 2022-4-19 22:07 | 顯示全部樓層

基本上兩邊都係正常非繁忙路況,一般 290X 康盛去葵芳都要接近 35 分鐘
去程 290 快啲,可以做到 30 分鐘到;回程 290 290X 相約,大概 30-35 分鐘

康城上 290X 要兜將南不嬲慢,反觀調景嶺去葵芳都係 45 分鐘車程
如果清半上車入隧道,同調景嶺上車入隧道係相約時間,
即係話根據樓主數據,就算調景嶺直入隧道,出去觀塘轉 40,都要係等五分鐘內先會快過 290X

(當然我之前做過測試,東行 40+296A vs 290X 黃大仙返尚德,連 4 分鐘等 296A,兩者車程打和
換言之,荃葵返將軍澳 40+296A 快唔過 290X,亦呼應我上面講 290X 西行慢過東行)

講到底,咁長車程,計較快慢 5 分鐘其實好無謂,大磡道或者新清塞多少少都輸突
而 40 同 98 呢兩條基本班次 20 分鐘一班嘅車,等 10 分鐘係合理期望值
運氣好轉車唔需要等車咪快,一個唔好彩送車尾就仲慢過直車

而去到呢個位已經係個人喜好問題,有人鍾意夾 ETA 搏快到 5 分鐘,有人鍾意訓覺坐多 5 分鐘,根本冇得拗
當然正常將軍澳人趕時間的話,已經一早落左地底
我個人就寧願有乜搭乜,但如果唔趕時間就寧願一程過

評分

參與人數 1aPower +3 HugeC +10 收起 理由
neoplan720p + 3 + 10 根本冇得拗

查看全部評分

10598C 發表於 2022-4-19 22:19 | 顯示全部樓層
GW5878 發表於 2022-4-19 22:06
冇人叫你咁智障轉 98A, 明知行山慢都仲要搭行山車咁幫你唔到喎
唔介意錢既, 40 轉 10M / 102 / A29, 甚至 ...

好心做人唔好咁離地啦

轉車最大問題係要等車,40 98 A29 都唔係密車,甚至 102 牛頭角/油站長期飛站,10M 要行上去裕民坊仲要唔係次次都可以即班上車

下下都淨係計 optimal case,左唔計右唔計梗係你贏啦
然後原來搞咁多野到頭來只係快 5 分鐘,一個唔好彩送車尾食完廢氣時間又輸突

不過唔離地都唔係你黎
 樓主| Citcalag 發表於 2022-4-19 22:19 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2022-4-19 22:07
基本上兩邊都係正常非繁忙路況,一般 290X 康盛去葵芳都要接近 35 分鐘
去程 290 快啲,可以做到 30 分鐘到 ...

本身諗住叫三飛 38 + 40 + 40P,平均來講應該等10分鐘內
如果有38去葵芳我應該會照上,
不過觀塘道聯合到站就無計

觀塘道就係咁,逢係d整點時間就成堆車喺觀塘碼頭開出來
非繁忙時間都算,繁忙時間就個個站巴士龍,如果肯較下d時間應該好好多
Tummy 發表於 2022-4-19 22:20 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2022-4-19 22:07
去程 290 快啲,可以做到 30 分鐘到 ...

290 係慢 但又未去到接受唔到
今朝要入將軍澳站 見 290X 仲有三個字先到就上咗 290
因為有啲趕時間 所以喺富麗花園落咗車再踩 locobike 過將軍澳站
最後都係快過架 290 3 分鐘咁大把

不過好在冇坐 40 轉車 唔係就要塞多段老龍
仲要唔知駁唔駁到 296A
Tobychow : 大窩口巴士服務全葵青最差
Tummy 發表於 2022-4-19 22:29 | 顯示全部樓層
Citcalag 發表於 2022-4-19 22:19
本身諗住叫三飛 38 + 40 + 40P,平均來講應該等10分鐘內
如果有38去葵芳我應該會照上,
不過觀塘道聯合到 ...

去葵芳已經算係咁去荃灣 40 40P 又慢又疏 42C 又要行 完全唔知坐咩好
所以由尚德出荃灣我會直接上 290/290X
Tobychow : 大窩口巴士服務全葵青最差
 樓主| Citcalag 發表於 2022-4-19 22:34 | 顯示全部樓層
Tummy 發表於 2022-4-19 22:29
去葵芳已經算係咁去荃灣 40 40P 又慢又疏 42C 又要行 完全唔知坐咩好
所以由尚德出荃灣我會直接上 290 ...

假日有真特快33B,小弟落左車33B已經去到荃西總站,可惜有緣人班次

GW5878 發表於 2022-4-19 22:36 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2022-4-19 22:19
好心做人唔好咁離地啦

轉車最大問題係要等車,40 98 A29 都唔係密車,甚至 102 牛頭角/油站長期飛站,10 ...

離地果個係你,荃葵果程唔係剩係得 40
38 42C 都上得, 唔介意錢仲有 33B,

總好過死等 290 系
290 系表面上係密, 但去將軍澳小區想搭快車, 閒閒地 20+, 搭慢車就同搭下一班快車一樣時間到達, 慢車既存在根本只係哂 Gas