hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 復活節假期 98轉40客量分享 (內附290X ETA數據) ...
開啟左側

[經歷分享/報告] 復活節假期 98轉40客量分享 (內附290X ETA數據)

cx838 發表於 2022-4-20 10:30 來自手機 | 顯示全部樓層

User12345678910 發表於 2022-4-19 21:33
唐明街公園上290X純車程正常情況下一定快過296A塞將隧,轉40塞觀塘道+碌美孚(、長沙灣)

坑口-寶林-康 ...

冇可能。塞埋隧道都係25分鐘一定到創紀之城,轉埋車都一定快過290X多多聲
cx838 發表於 2022-4-20 10:35 來自手機 | 顯示全部樓層
KM8453 發表於 2022-4-19 22:45
以出入葵芳計,唔同將軍澳地區都有各自最快選項,我就睇唔到 40 點樣對大多數人都係最快。

山上 - 290

康城。清半最快係797轉33(平日),98轉33B(假日)
3ASV174 發表於 2022-4-20 10:50 | 顯示全部樓層
cx838 發表於 2022-4-20 10:30
冇可能。塞埋隧道都係25分鐘一定到創紀之城,轉埋車都一定快過290X多多聲 ...

點解冇可能,睇樓主實試啦,企喺牛頭角時架 290X 先至到調景嶺,最終架 40 只係早過 290X 5 分鐘到葵芳,尚德上 296A 轉 40 唔塞車都輸啦
你 25 分鐘到創紀,尚德上 290X 行 25 分鐘唔止過彩虹啦

直落葵芳都要輸俾 290X,唔好話 40 仲要落一落美孚

差餉單 KOL 係寧願用多 d 時間都唔想行寶琳路,
佢對寶琳路嘅怨恨係非理性的,但世界上總是正常人比較多
如要討論,請先自貼差餉單一次
M722 發表於 2022-4-20 10:53 來自手機 | 顯示全部樓層

arfung 發表於 2022-4-19 23:45
請教一下,一般情況下坑口上車去到龍翔道(彩虹村)通常要幾耐?
平日下午搭過2次91M,上車後要用近35-40分 ...

我會選擇搭綠小11($7.5),一般坑口站上車三十分鐘內到達彩虹村紅萼樓.
到左彩虹,有好多路線往新界東及新界西
https://www.16seats.net/chi/gmb/gn_11.html

dydx 發表於 2022-4-20 11:00 | 顯示全部樓層
cx838 發表於 2022-4-20 10:35
康城。清半最快係797轉33(平日),98轉33B(假日)

98轉297再轉33好似好啲
起碼飛走條偉業街

不過33又係有緣人班次

User12345678910 發表於 2022-4-20 11:09 | 顯示全部樓層
836A21EC-732B-4304-9BF2-EB57B5F65A87.jpeg B8EA8DCA-5E88-447C-8445-11FC620D29CC.jpeg cx838 發表於 2022-4-20 10:30冇可能。塞埋隧道都係25分鐘一定到創紀之城,轉埋車都一定快過290X多多聲 ...

我講非繁、假日(山路正常唔塞)
根據eta,290X由唐明街公園起計,25分鐘已能抵達白虹樓。
290X白虹樓去紅萼樓,定40創紀之城去紅萼樓快(而且仲要等車),相信閣下唔會唔知。
poondriver 發表於 2022-4-20 12:05 | 顯示全部樓層

cx838 發表於 2022-4-20 10:30
冇可能。塞埋隧道都係25分鐘一定到創紀之城,轉埋車都一定快過290X多多聲 ...

290x 25分鐘夠由尚德飛去到彩虹了...
 樓主| Citcalag 發表於 2022-4-20 12:06 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2022-4-20 00:05
呢點我明,有陣時轉 98A 返去要等車都會係附近行一陣
不過觀塘自從重建之後,已經少咗好多街邊小店可以買 ...

而家98同296A都搬後左,已經差唔多去到康寧道口,我又覺得還好
newfastbaby 發表於 2022-4-20 12:07 | 顯示全部樓層
見到有留言話290X 60分鐘先到鑽石山,除非係塞車,如果唔係就好誇張

我住環保大道,周不時都要去葵芳葵興一帶,主要靠290X出入,亦都有試過搭98轉乘40或者38
論車程計,搭98轉38/40一定比較快,但40車比較疏,走咗車要等15-20分鐘其實等閒事

所以如果目的地係葵芳同葵興工業區,比較理想係98落觀塘道然後38/40P/42C邊架嚟先上邊架
如果係去葵廣/新都會/荃灣,乖乖地坐返290X反而冇咁嬲

另外想講葵涌同荃灣返環保大道,因為98都係車疏,走咗車又要喺觀塘道吸塵,所以40轉98必定唔係首選
試得太多次要喺觀塘道等20分鐘98,所以依家都係會搭返290X
好有把握唔會送車尾先會行上青山公路搭38轉98
teddybus 發表於 2022-4-20 12:28 來自手機 | 顯示全部樓層

Del