hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議重組沙田紅隧線170 182及提升982X為每天服務 ...
開啟左側

建議重組沙田紅隧線170 182及提升982X為每天服務

E500facelift 發表於 2022-4-21 12:17 來自手機 | 顯示全部樓層

S3bl430 發表於 2022-4-21 09:38
1. 如果982X全日取代182功能
最大問題應該是沙田方向停唔到新翠邨,果一個站先係182最大客源,
如果有方法可 ...

我唔認為982X同黨鐵有正面衝突,一來屯馬綫要轉車先過到海,即使將來東鐵過海都要轉車,而且只係金鐘會展就轉一次,中上環,灣仔仲要轉多次

屯馬綫仲要經中九龍,但982X喺九龍冇乜車站(除左停西隧站),仲要經青沙,西隧呢d較快同冇乜塞車既路段,咁既話982X完勝黨鐵
S3bl430 發表於 2022-4-21 12:35 | 顯示全部樓層
E500facelift 發表於 2022-4-21 12:17
我唔認為982X同黨鐵有正面衝突,一來屯馬綫要轉車先過到海,即使將來東鐵過海都要轉車,而且只係金鐘會展 ...

同樣邏輯可應用在將軍澳線通車前的690和691身上
對寶林來說,兩者出港島頭站唔係慢,將軍澳線又要轉車才到中上環,結果是如何呢?

現在982X繁忙時段和港鐵只係打平手,去中上環仍然是982X比較快,至於灣仔就港鐵佔優,
將來東鐵過海後港鐵只會更快,

另外,疫前連翔道其實都係會塞車的, 停港澳碼頭前又要塞車,
982X個優勢唔係你想像中咁大

利申:985B, 和900轉286X長期用家

錯字連篇
BUSMAN伯輋雯 發表於 2022-4-21 12:35 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2022-4-21 10:17
濱景 黃泥頭只係諗本身冇南區線, 橫掂對170唔樂觀, 拉到最入做埋源順圍 石門工業區同附近嘅第一城, 唔理有 ...

其實沙田區走線170、182應該要分家先係
第一城果幾個位重疊咗其實對兩條線都唔太理想
行大圍、銅鑼灣村果邊,純淨想做到快少少嘅效果,同時又(叫做)遠離火車站,唔會太多流失客

至於170唔樂觀嘅問題,老實講對南區而言銅鑼灣段行車時間太過長,長到繁忙時間近一半車程都係為咗塞銅鑼灣而出現(特別係99年之後更可怕)
所以繁忙時間如果唔將170抽出銅鑼灣,就算點拉去新興工業區都好,都唔可能吸到南區客
而家個建議係改停堅拿道,加埋宣傳下嘅話,觀感上已經好好多
流星☆雨 發表於 2022-4-21 12:46 | 顯示全部樓層

EX-TL 發表於 2022-4-21 10:56
其實本建議有個前設, 不過寫完出嚟自己睇番覺得突兀, 最後刪咗冇出.

參考咗02年將軍澳線通車後, 將軍澳 ...

留幾班182X唔係為紅梅谷路
而係為灣仔道
趕客路上 理_得你
 樓主| EX-TL 發表於 2022-4-21 13:37 來自手機 | 顯示全部樓層
流星☆雨 發表於 2022-4-21 12:46
留幾班182X唔係為紅梅谷路
而係為灣仔道

哦, 982X北行戰線拉到去杜老誌道係考慮咗灣仔道客源, 所以灣仔最後一站擺喺史釗域道680同站, 即克街對面, 即使客源係由Morhill出嚟, 行克街出軒尼詩道都近過去地鐵站, 大有唯有睇吓柯布連道搬前啲得唔得, 盡量增加番吸引力.
 樓主| EX-TL 發表於 2022-4-21 13:46 來自手機 | 顯示全部樓層
BUSMAN伯輋雯 發表於 2022-4-21 12:35
其實沙田區走線170、182應該要分家先係
第一城果幾個位重疊咗其實對兩條線都唔太理想
行大圍、銅鑼灣村果 ...

美田 美林搭車出大圍站轉鐵快, 同我放棄咗170經新田圍道理一樣, 除非係去一線旺區中環 灣仔 銅鑼灣, 繼續經大圍競爭力低.

第一城喺大路口位旁邊, 除非火炭 禾輋止步, 或者故意擺王屋, 過得河東搵客就一定經第一城.
XL2135/D343344 發表於 2022-4-21 18:30 | 顯示全部樓層

182x應該專注做灣仔銅鑼灣,中西區用982x / 火車
不過我唸唔到點樣行灣仔道又行銅鑼灣先至合理
另外182x建議直行沙田路直入第一城,大致依281A上黃泥頭(但改經牛皮沙街而唔行沙田圍路)
S3bl430 發表於 2022-4-21 19:30 | 顯示全部樓層
如果以應對沙中線影響來看整個重組,182和982X建議算合理, 182或者會開發出更多客源.
不過,為避免誤會,建議新182還是改一改編號

新182會食曬所有銅鑼灣客,包括時代廣場既客,
咁樣170沙田方向停堅拿道西意義不大,
加上華富重建後107基本可以應付香港仔往返紅隧的需求
不如盡情幫170加速減車,又或者考慮下170改為 沙田<>西區<>數碼港<>香港仔<>黃竹坑/鴨脷州的線

東鐵過海後,原本182的灣仔市中心客很大機會大部份流失至港鐵,
982X相信都係主力靠中上環客生存,
咁樣既話,建議加停皇后街增加生存空間
錯字連篇
 樓主| EX-TL 發表於 2022-4-21 20:07 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2022-4-21 19:30
如果以應對沙中線影響來看整個重組,182和982X建議算合理, 182或者會開發出更多客源.
不過,為避免誤會,建議 ...

182可改稱180.

對170改行薄扶林持開放態度, 只略嫌去埋鴨島有啲長.

982X全日後加停皇后街冇問題, 增加客源, 但會否擠迫?
kmb71k 發表於 2022-4-21 20:20 | 顯示全部樓層

S3bl430 發表於 2022-4-21 19:30
不如盡情幫170加速減車,又或者考慮下170改為 沙田<>西區<>數碼港<>香港仔<>黃竹坑/鴨脷州的線

170改行薄扶林
唔係叫救條線
係提早了結條線

沙田與南區需求一直唔多
冇埋銅鑼灣幫補之下
條線肯定加速滅亡
以上回應,是否可行?是否合適?