hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 有乘客坐79X去皇后山總站 未到站被車長趕落車 ...
開啟左側

有乘客坐79X去皇后山總站 未到站被車長趕落車

teddybus 發表於 2022-4-24 08:54 來自手機 | 顯示全部樓層

KE7066 發表於 2022-4-23 23:23
雞同鴨講

再講多次城巴唔存在任何車長到站長室拍卡制度

車長就車長啦
車掌?係咪指用手掌大巴車埋佢塊面?
用埋啲香港冇乜人用嘅詞彙
難怪冇乜人睇得明啲回文
expertuser2004 發表於 2022-4-24 09:15 | 顯示全部樓層
KE7066 發表於 2022-4-23 23:23
雞同鴨講

再講多次城巴唔存在任何車長到站長室拍卡制度

那麼樓主可說說有什麼理由, 可當成 #1 投訴不成立?!

拍不拍卡的似乎也不可能做成車掌免責呢個事實, 但巴士站有站長塞(印像中山麗苑站有二個)可拍卡, 能做成極大誤會, 好鬼下
未知是否 12.98m (12.8米) 於皇后山總站有轉向困難, 所以 ...... ?

呢個投訴令我想起一件事, 政府 WFH(workfromhome), 21號開返運吉可walkin, 全日大排長龍
心諗休左二個月照出糧, 你地就爽爆, 蛇王晒時間, 不駛做咩 OT OVERWORK 啦, 全港4個運吉處, 一日500人, 總60日, 最少十二萬張牌要讀
不知道排左一日後話今日幫不到續牌, 要天日再來, 之後看下會點
1. 大把人郵寄左未收到車牌是迷即是無牌DRIVING? 一樣都要再讀架, 不通再來過? 排
2. 過左期要返工, BOOK左大排長龍, 代辦, 排
3. BOOK 要去到二個月後, 排

PSPGAME 31145pcs 修復工程進行中, 48%
ccicoltd 發表於 2022-4-24 09:56 | 顯示全部樓層
teddybus 發表於 2022-4-24 08:54
車長就車長啦

香港的專營巴士廢除手拉閘及推行 OMO 後,已無車掌或同等職位。

19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
expertuser2004 發表於 2022-4-24 10:02 | 顯示全部樓層

teddybus 發表於 2022-4-24 08:54
車長就車長啦
.......
這裡是指同音字, 別人能理解是什麼就可以, 不用太介懷
繁體中文不似 english 單一意義, 有幾個詞也可解讀相同詞彙 / 近似意義的(合成詞 or 詞匯)

學好繁体(體)是自己的, 本人是自學一下日語

「車掌」一詞是來自日文「社長」近音, 代表列車長, 即列車司機, google 車掌日文可找到
ps: 日文同音可得出二個或更多相同詞彙(如: 什麼, 日語有二個讀法)

(近義詞)
車掌 > 車長 > Crew > 司機 > (繁體中文全同音字) > 車掌日文: 社長(列車長) > 列車司機

PSPGAME 31145pcs 修復工程進行中, 48%
石頭 發表於 2022-4-24 23:53 | 顯示全部樓層
teddybus 發表於 2022-4-24 08:50
咁樣過門不停,皇后山邨民會唔會有意見?

咁原本總站出面有個臨時站,一係停果度,然後上山麗苑,然後入總站~
等於41都係停長青出面,去美景,然後返長青總站,

唔會兩次都兜入去架嘛~
teddybus 發表於 2022-4-25 04:08 來自手機 | 顯示全部樓層
expertuser2004 發表於 2022-4-24 10:02
.......
這裡是指同音字, 別人能理解是什麼就可以, 不用太介懷
繁體中文不似 english 單一意義, 有幾個詞也 ...

Please be noted this is Hong Kong, not Japan, thanks.
KE7066 發表於 2022-4-25 13:36 | 顯示全部樓層

expertuser2004 發表於 2022-4-24 09:15
那麼樓主可說說有什麼理由, 可當成 #1 投訴不成立?!

拍不拍卡的似乎也不可能做成車掌免責呢個事實, 但巴 ...

都話咗你係雞同鴨講
1. 你投訴車長態度欠佳一定成立架,cam/錄音都唔會睇,其他就難講
2. 重複多次城巴到站無需拍卡,唔洗再比大家知你選擇性失明
GJ4256 發表於 2022-4-25 14:39 來自手機 | 顯示全部樓層
石頭 發表於 2022-4-24 23:53
咁原本總站出面有個臨時站,一係停果度,然後上山麗苑,然後入總站~
等於41都係停長青出面,去美景,然 ...

41返長青方向青盛苑下一個站已經係美景,第一次經過長青係冇站停
石頭 發表於 2022-4-26 01:23 | 顯示全部樓層
GJ4256 發表於 2022-4-25 14:39
41返長青方向青盛苑下一個站已經係美景,第一次經過長青係冇站停

咁係而家cut左站,以前一向都有站既~

咁更加證明皇后山路線唔應該入兩次總站~
48x 發表於 2022-4-26 02:18 來自手機 | 顯示全部樓層

石頭 發表於 2022-4-26 01:23
咁係而家cut左站,以前一向都有站既~

咁更加證明皇后山路線唔應該入兩次總站~

總站出入口似乎冇一個適當嘅地方擺巴士站,皇后山商場一帶想搭車返山麗苑嘅乘客正正需要巴士兜入去一次先,至於多唔多人咁做就係後話…
同樣先上山再落山腰總站嘅情況,慈雲山/水泉澳都有,分別在於人哋個總站出面擺到個巴士分站。
如果強行要喺總站外面擺個巴士站都唔係唔得嘅,總站出邊嗰度,好多私家車泊滿晒嗰個舊巴士站位囉…