hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 有乘客坐79X去皇后山總站 未到站被車長趕落車 ...
開啟左側

有乘客坐79X去皇后山總站 未到站被車長趕落車

KE7066 發表於 2022-4-27 09:08 | 顯示全部樓層

clivetock 發表於 2022-4-26 09:20
咁有冇發生過唔比人第二次入葵盛東先落車?

唔問有冇人試過坐到第二次入葵盛東先落車?
石頭 發表於 2022-4-27 11:51 | 顯示全部樓層
948 發表於 2022-4-27 07:58
41由長青做總站開始,一直回程停完青盛苑後,下一站就已經係美景花園,從來無係長青總站外設站。

如果41 ...

我唔知道你地話一直無站既資料係邊度得黎,

但係我十幾年前搭過41係有在長青總站外落車!

如果無站,咁我點落得到車?
teddybus 發表於 2022-4-27 16:57 來自手機 | 顯示全部樓層
KE7066 發表於 2022-4-27 09:08
唔問有冇人試過坐到第二次入葵盛東先落車?

路線行紀應該有
LN9267 發表於 2022-4-27 17:44 | 顯示全部樓層

https://www.facebook.com/100057795291747/posts/425656949370811/?d=n

另一邊廂,九巴與港鐵達成共識,已經入紙申請提供78A與港鐵$1轉乘優惠。

畢竟有競爭就有進步九巴,一定會大搞78A打城巴。
愛車:九巴ATE189(LN9267)、新巴5787(VX1817)
948 發表於 2022-4-27 18:31 來自手機 | 顯示全部樓層
石頭 發表於 2022-4-27 11:51
我唔知道你地話一直無站既資料係邊度得黎,

但係我十幾年前搭過41係有在長青總站外落車!

咁我早幾年都試過43B係總站外落車,原因車長唔記得入總站,至於點解你搭41會係總站外停站就唔知原因啦。

我屋企對正長青巴士總站,住左差唔多38年,家母95-2000年係負責打掃42/43B,當時長青總站仲有站長/維修,近廿幾年長青總站情況我係非常了解。
42A以前停係而家43M站位,無上蓋,43C就係而家42站位,亦無上蓋,當時43A停係而家43C站位,係外圍最耐歷史上蓋,當時所有路線都係寫係呢個上蓋度!
講埋總站入面情況,43/43A/43M都分別停過通道前/後(廢棄)上蓋,42搬長康後停過原坑/通道後(廢棄)上蓋,所以我印象中41除左總站孖坑,無係總站內外其他地方設過站,或者睇吓有冇其他版友補充!
teddybus 發表於 2022-4-27 18:33 來自手機 | 顯示全部樓層
LN9267 發表於 2022-4-27 17:44
https://www.facebook.com/100057795291747/posts/425656949370811/?d=n

另一邊廂,九巴與港鐵達成共識, ...

有轉乘就唔會被車長趕落車?
expertuser2004 發表於 2022-4-27 23:39 | 顯示全部樓層

jpoon 發表於 2022-4-26 02:28
有冇咁多人?
我個車牌就係網上續嘅

第一日沙田運吉早上0900排到1530先搞定, 出面仲有成二百人排, 2樓電梯口中蛇排落地下升降機大堂,轉左三個圈排出街去到後面垃圾站
上網預約(人地先所以要排) / 已郵寄未收到的都要排(過期出街犯法的) / 代辦沒得優先 / 網上續未收到的也要排(過期出街犯法的)

收風收返黎的, 似堅料
續牌報左過期, 有drive出街, 不用罰錢要另計過期費, 不會告刑事, 錯左有機會罰錢但可申訴
續牌沒報過期, 有drive出街, 比人周中有機會要上庭, eg: 中左過期牛肉乾? (check到沒車保+過期可告刑事, 罰款更黃金, 有機會要坐牢)

PSPGAME 31145pcs 修復工程進行中, 48%
expertuser2004 發表於 2022-4-27 23:48 | 顯示全部樓層
[EDITED]

expertuser2004 發表於 2022-4-27 23:49 | 顯示全部樓層
KE7066 發表於 2022-4-25 13:36
都話咗你係雞同鴨講
1. 你投訴車長態度欠佳一定成立架,cam/錄音都唔會睇,其他就難講
2. 重複多次城巴到 ...

I. 樓主不認清巴士沒入去總站 this bus not go to terminal by driver 的事實, 所以先要求 #1 最少貼个車牌上黎(已7日已讀沒回今日有上線), 投訴出了照聽左先(這裡是指本人不是申訴/運吉)
II. 如上面所說巴士有先入去總站再出去山麗苑投訴已好難構成(#1答案好明顯是山麗苑總站趕人落車=單向/來回沒入總站<-證據1, 是driver要求乘客比二次錢<-證據2)
IIA. 點會有得解司機損害公眾利益善水不洗負責? 留人地覆好玩好多, 只會越描越黑 (施主不用覆I, II, IIA)
III. 沒叫交 gps record 已好比面施主, 直接免埋不用交車牌啦, 有片 or 證明施主是本班車的乘客算您羸

本座已沒趣再反駁, 但我不介意整理好再回覆, 個人覺得#1投訴羸面機會好大(A.B是針對這證據1.2的)
A. 一嘈落去意義不大, 二有圖沒真相, 三沒片缺證據沒真相
B. 我看法是事不過三(只要是投訴是中三次證據, 屬非常嚴重的指控, 基本上等食花生, 呢度中左二次係上面)

2. 重申司機拍不拍卡是不影響乘客課金的/公司任何利益, 跟我有什麼關系呢(我不是這班79X乘客哦)?!
司機可以找站長開掛改記錄, 乘客比左票價有權合法坐完全程(總站到總站) = 選擇性失明指施主自己吧 > passengers is watching
1. 屎水出緊怪招對付乘客, 難講留巴(_)公司收回吧, 已不用去到 cam/錄音形容的地步, 看法太表面單一很易會被混亂哦

石頭 發表於 2022-4-28 00:30 | 顯示全部樓層

948 發表於 2022-4-27 18:31
咁我早幾年都試過43B係總站外落車,原因車長唔記得入總站,至於點解你搭41會係總站外停站就唔知原因啦。

...

有一段時間通道後上蓋為249M/43M,後來為249M專用,249M出左去外站就留番43M專用,

後來43M都搬埋出去外站,個通道後上蓋站就無線用至今。

但係印象中43係無搬過去後面站喎(呢個唔肯定),唔係一直同43B"同站"咩?

印象中係41停完長青外站,我落車,之後架車去美景花園,再兜番入長青總站!

雖然唔係近年既事,但係如果一直無站,真係解釋唔到!