hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) T9 觀塘裕民坊 - 石澳
開啟左側

T9 觀塘裕民坊 - 石澳

樓主| EX-TL 發表於 2022-4-22 17:29 來自手機 | 顯示全部樓層

214P_world 發表於 2022-4-22 17:20
郊區大部分都只駁出鄰近的市區 比乘客轉車轉鐵,西貢駁出彩虹/將軍澳/沙田等,
烏蛟騰駁出大埔,石澳駁出 ...

我諗你連我回緊你乜嘢都唔明, 你話將T9經將藍拉去調景嶺站記唔記得?

將軍澳已經有郊區線, 居民去郊外已有很多選擇, 如果某人一個月去四次郊外, 自己區啲車都未搭完就下個月, 石澳對將軍澳嚟講重要性有幾高?

唔需要數一堆人所共知嘅料, 因為你連板友回緊乜都未搞清楚.

仲有, 原來你擔心緊另一間公司會做到T9, 但我話你知呢個社會有好多時為免被市民話私相授受, 做埋好多無謂招標, 根本一開始就屬意咗邊個做, 招標只係形式, 最新最大宗嘅一人競選你唔係唔知道呀, 除非屬意嗰個話冇興趣, 巴士係非必要, 可以收番埋唔招標.
 樓主| EX-TL 發表於 2022-4-22 17:54 | 顯示全部樓層
toby_tl10 發表於 2022-4-22 14:09
X9係好嘢嚟,而家X9回程企到黃線係平常事,但去程真係不如取消好過

X9開線時, 新巴貼poster貼到入新界, 的確回程係有佢功能性, 令掃街同轉車唔再局限喺筲箕灣, 去程佢叫東九人搭巴士去北角轉車, 結果冇人睬佢, 喺北角街頭企, 最多只係做到家庭客, 對朋友聚會或行山活動起唔到效用, 最後連家庭客都冇, 喺番筲箕灣等車好正常.

既然新巴有意主打東隧客去北角轉車入石澳, 而中區總站一向唔係入石澳嘅集合地點, 亦唔係住宅區, 索性將X9去程改為T9觀塘開, 搭程短途落市中心就有車去到石澳, 而且T9站牌日日擺喺啲熱門巴士站「做宣傳」, 觀塘日日百萬市民出出入入, 想唔知有車去石澳都難.
214P_world 發表於 2022-4-22 18:39 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2022-4-22 17:29
我諗你連我回緊你乜嘢都唔明, 你話將T9經將藍拉去調景嶺站記唔記得?

將軍澳已經有郊區線, 居民去郊外已有 ...

經藍田隧道入調景嶺 我講嘅係石澳可試辦的R車走線 但無需要招標新線T9
並非話擔心邊間公司投得,而係非全新客源/發展區 用招標去落實嘅可能性有幾高呢?
用返將軍澳做例子,「將荃」全新客源會招標,但翠林想全日直出尖沙咀 /
坑口想全日直出旺角 / 調景嶺想全日直出觀塘等 拎出去招標嘅可能性有幾高呢?
獨學而無友,則孤陋而寡聞
teddybus 發表於 2022-4-22 18:44 來自手機 | 顯示全部樓層

其實諗下T6同698R嘅命運,就知道郊區過海線到底做唔做得住
 樓主| EX-TL 發表於 2022-4-22 18:49 | 顯示全部樓層
214P_world 發表於 2022-4-22 18:39
經藍田隧道入調景嶺 我講嘅係石澳可試辦的R車走線 但無需要招標新線T9
並非話擔心邊間公司投得,而係非全 ...

觀塘已經畀你講到一文不值, 你仲諗住人口少一大截, 又有郊區路線, 又一嘢搭鐵搭到過海嘅將軍澳開石澳線, 你覺得有機會試辦?
 樓主| EX-TL 發表於 2022-4-22 18:55 | 顯示全部樓層
teddybus 發表於 2022-4-22 18:44
其實諗下T6同698R嘅命運,就知道郊區過海線到底做唔做得住

其實諗下觀塘有咩郊區線就知有冇市場啦, 入清水灣條103個個禮拜密密由觀塘碼頭開出, 好多班車敬業街都唔入直上繞道入將軍澳, 半粒鐘先派到車出觀塘起載, 都要留後, 清水灣工作嘅人都慘.

想唔搭車郊遊, 又唔似黃大仙 慈雲山 石排灣 柴灣 鰂魚涌咁方便落街就行到山, 觀塘郊遊市場就係咁一直被低估.
cky 發表於 2022-4-22 19:06 來自手機 | 顯示全部樓層

LauCT 發表於 2022-4-22 00:18
建議增設星期一至五上午繁忙時間服務,吸引石澳及石澳道沿線上班族和居民乘搭,前往東九龍各區上班上學。 ...

請先統計石澳區每天有幾多人前往東九返工返學先
仲以為係魚蛋文
teddybus 發表於 2022-4-22 20:06 來自手機 | 顯示全部樓層

Del
teddybus 發表於 2022-4-22 20:08 來自手機 | 顯示全部樓層
cky 發表於 2022-4-22 19:06
請先統計石澳區每天有幾多人前往東九返工返學先
仲以為係魚蛋文

有人陪佢瘋呢吓先神奇
睇嚟下次要開條T22,白芒直出觀塘
LauCT 發表於 2022-4-22 22:14 | 顯示全部樓層

teddybus 發表於 2022-4-22 18:44

有沿線居民支持就做得住,973就係最好嘅例子,而家都仲係度
T6同698R冇沿線居民支持,因為佢哋未能服務西貢居民
西貢區居民