hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 再論33
開啟左側

[經歷分享/報告] 再論33

GW4866 發表於 2022-4-26 06:08 | 顯示全部樓層

neoplan720p 發表於 2022-4-24 11:17
認同一條要兜美孚、長沙灣既40/40A/40B 去做葵芳係唔理想。

我最烏托邦既諗法,

38改逆走我以前都提過,與40對調走線比後者做真.觀荃特快
但後來發覺對葵興/光輝圍果帶嚴重影響車程,本身離上路口不遠
調返轉行就算葵芳直出起碼慢5-10分鐘,葵盛落山又要兜返葵興站,改走必定失去客倉
同時對葵盛黎講車程比起直接東行加經葵芳係拖得更慢
上路問題都係較其次
反正之後出現埋33/33B,可以藉此分走荃灣服務範圍大幅縮短40(做外邊+美孚/長荔街)

葵芳兜上路同兜美孚時間係相若,但38行內街加上班次較密,相比起40要係外面搭已經優勝
同時要保38客倉,直接東行加經不失一個折衷方法
搵過第條做葵芳(內街)直出都係得唔經觀塘道既290同33呢兩個選擇
再加線去程只會加劇重疊,而且相信又係38/40當災抽車,無助改善網絡
打開門,行出去,去遠啲!
GW4866 發表於 2022-4-26 07:17 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2022-4-24 11:13
我既諗法係,
既然觀荃巴士線已經有好幾條,
咁就無乜必要去行條最唔暢通既沙咀道,

都係果句,沙咀道東行唔係想像之中咁塞,塞既係西行
你見我都只係建議東行行返沙咀道

東行
一邊有290系(仲有荃葵版33)又地鐵頭站,40都唔係多客上(仲未計當中有只係搭落美孚)
行青公呢條又可以點夾?大窩口起有42C,上路有埋38,葵興芳38/40(A),其實即係留返40係荃灣
一邊又有其他站位替代,楊屋道街市>如心,四寶果邊無影響
明顯一條過行沙咀道最吸客,唔使同290系/地鐵爭客

西行就真係有需要避開沙咀道,兜上千色位補40位好過
楊屋道都係得街市(實為citywalk2)個站位,聯仁街同如心兩個站夾住食
沙咀道寶石同戴麟趾就用聯仁街同大河道兩站食返哂

無必要整多條線/留返40係荃灣

評分

參與人數 1aPower +3 HugeC +10 收起 理由
neoplan720p + 3 + 10 消化緊

查看全部評分

GW4866 發表於 2022-4-26 07:24 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2022-4-25 23:09
其實彩虹同坪石會唔會同期重建?
會就簡單啲,因為兩邊都可以偷位用
不過就要諗邊樹有咁多嘅單位做重置

啟業門後面地盤起緊新公屋

可以係先做坪石邨重建,原區安置去前者
重建好再拆彩虹邨
彩虹邨四面環路重建得唔多單位,所以估佢最後搞

不過就算真係咁做都起碼搞返十年八載先
而且新清樽頸位都係解決唔到,最大問題係座清8?
JX9097 發表於 2022-4-26 09:20 | 顯示全部樓層

GW4866 發表於 2022-4-26 07:24
啟業門後面地盤起緊新公屋

可以係先做坪石邨重建,原區安置去前者

我係諗緊若果彩虹同坪石係前後腳重建
可唔可能就到鑽石樓同丹鳳樓/ 白雪樓疊住做
咁就可以release到最貼近道路嘅位置去整彩虹交匯處
樂仔〞 發表於 2022-4-26 10:27 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2022-4-26 09:20
我係諗緊若果彩虹同坪石係前後腳重建
可唔可能就到鑽石樓同丹鳳樓/ 白雪樓疊住做
咁就可以release到最貼 ...

彩虹邨 - 牛池灣村 - 彩虹站條行人隧道基本上都幾頂住彩虹交匯處嘅規劃 ...
樂仔〞 發表於 2022-4-26 10:32 | 顯示全部樓層
GW4866 發表於 2022-4-26 06:08
38改逆走我以前都提過,與40對調走線比後者做真.觀荃特快
但後來發覺對葵興/光輝圍果帶嚴重影響車程,本身 ...

其實如果 X42C 未全日 , 33 38 40 42C 系大重組都唔算好難搞
而家越嚟越多唔同線同持份者 , 搞到都唔知點執好
JX9097 發表於 2022-4-26 10:32 | 顯示全部樓層

樂仔〞 發表於 2022-4-26 10:27
彩虹邨 - 牛池灣村 - 彩虹站條行人隧道基本上都幾頂住彩虹交匯處嘅規劃 ...
...

冇錯正正有條既有嘅行人隧道
所以走線上可能更加需要靠近坪石邨/ 彩虹邨去避開
早排丹鳳樓行人隧道有工程
我仲以為係斬咗嗰邊出口(淨係留番彩虹天主教中學嗰邊斜道)
方便日後偷位改善彩虹交匯處
點知原來係加部𨋢,似乎只會更加阻礙改善工程(如有)
GW4866 發表於 2022-4-27 01:54 | 顯示全部樓層
樂仔〞 發表於 2022-4-26 10:32
其實如果 X42C 未全日 , 33 38 40 42C 系大重組都唔算好難搞
而家越嚟越多唔同線同持份者 , 搞到都唔知點 ...

X42C都只係同42C自己搞ja

最棘手係33B出現後40係荃灣既角色個困局
而38早就比40分咗批葵興客,搞到38唔上唔落
反正40要兜美孚+長荔街唔係預荃灣客搭佢,大幅縮短佢算
33B食埋麗城同回程千色店收工
neoplan720p 發表於 2022-4-27 11:00 | 顯示全部樓層
GW4866 發表於 2022-4-27 01:54
X42C都只係同42C自己搞ja

最棘手係33B出現後40係荃灣既角色個困局

如果根據930X 呢個案例去睇,
中途兜入如心 / 西站,
對前面一段(即愉景)都幾趕客。

如果我無理解錯,
你既33B係:
麗城 <-> 荃景圍天橋 <-> 大涌道 <-> 沙咀道 <-> 如心總站 / 西站總站 <-> 沙咀道(去程) / 青公(回程) <-> 龍德街
雖則而家40都唔快,
但一條要兜返入如心既33B,閒閒地都5-8分鐘(視乎順唔順燈),
咁而家既40分分鐘已經過左大窩口去緊光輝圍。
再加埋沙咀道同龍德街堆燈,
其實同40相比,未必會快左(特別係往東九方向)

我始終偏向用234D 做深井同西約,
252X單靠三聖、黃金、小欖,唔會夠客做全日,
以狗公性格,至少收屯門價經埋深井先上公路。
但就會去返962B既問題:屯轉之前班客(三聖至小欖),如果唔係刻意追求一程過,
就會叫幾飛去到屯轉坐2589D、62X,而唔會死等252X,
結果252X 屯轉前又會近乎空載,營運效率唔高。

既然係咁,
倒不如252X擴展到繁時雙向,
其餘時間繼續用轉乘去做就算。
反而234D(經觀塘道version)可以擴展做半全日服務,
西約有近乎直出既服務來往東九,
同時狗公又可以用深井價去做西約客,
都算係雙贏既。

不過無論點都好,
我都認同40係要縮,
唔應該再留係荃灣唔知做乜。
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
kay 發表於 2022-4-27 11:37 | 顯示全部樓層

neoplan720p 發表於 2022-4-27 11:00
如果根據930X 呢個案例去睇,
中途兜入如心 / 西站,
對前面一段(即愉景)都幾趕客。

唔入站咪睇下行一段沙咀道屈落去楊屋道
世界很簡單 人類很複雜