hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 如果九巴肯做好接駁線的話,城巴大西北線仲有無得剩? ...
開啟左側

[經歷分享/報告] 如果九巴肯做好接駁線的話,城巴大西北線仲有無得剩?

neoplan720p 發表於 2022-4-26 11:43 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

【長文,慎入】
呢幾年,城巴堆962、967、969系俾九巴瘋狂宣傳月票同「頻密960、968」後,

的確有跌客。
但跌得勁唔勁?
見仁見智啦。
一來之前城巴車費上仲有優勢(而家就無啦,就算非月票客都係),
二來962系深入銅鑼灣,而恰巧960同961兩條全日線都只到灣仔。

但九巴其實已經算收左手(或者調返轉講,係唔識做好自己堆線),
如果九巴肯做好堆接駁線服務,
城巴跌客幅度理應唔止咁少。

一、52X、61M 班次問題
-> 就咁睇,兩線既班次係咪好疏?
又唔算。
但前幾年間中平日出入小欖一帶,
發現要等52X、61M真係睇彩數。(53一來車費問題,二來30分鐘過外班次,我當佢唔存在好過)
先唔講61M往市區方向兜大欖涌既問題,
但兩線既班次,
不論係邊一個方向,
都係飄忽。
等車既時間,短至車接車又有,長至15-20分鐘,然後兩架一齊到站又有。
的確,自從有左252,加上呢幾年252不斷加班之後,
呢種情況已經有所改善。

但我經常會諗,
如果將61M 只保留繁時服務(反正61M荃灣至荔景一段有57M cover),
非繁變成61U,只到轉車站,
推密少少班次,
而最重要既,
係唔需要受屯公或者市區交通狀況影響,
班次穩定度大大提升,
係接駁線既致勝關鍵。
而因為車程大幅縮短,
穩定性相對提高,
變相61U同252 搞聯合班次既可能性會更高。
到時黃金至小欖一段,
就唔需要再承受「聯合到站班次」之苦。

由於960、961呢幾年好似開得密左去搶客(至少960感覺上係有密到),
非繁屯轉搵到位坐既機會係大左。
除非要落銅鑼灣,
否則一條要兜深井兼班次唔算密既962B,
同穩定地有班次既252/61U同960/961,
班客未必介意選擇後者。

二、265M 條走線靚到爆,不過班次醜到爆
-> 如果唔計新落成既wetland seasons park同埋俊宏軒,
265M差唔多cover 哂成個天北之餘,條走線仲要好順,
可以話係用「最短既車程,去覆蓋最多既客」。
而最醒目既,係尾幾個站擦邊做埋天頌等中心地帶,
變相行一條天華路,已經做哂天頌、天富、天悅同天晴。(美湖就算啦,果個站要行返入美湖居,完全唔user-friendly)

所以自從2013年改線之後,
條265M係吸多左唔少天北客,
亦都令天北 <-> 轉車站有唔少車程優勢。

本身967有幾個先天缺陷:
(a)只到金鐘(而家967X擴展服務,叫做好左d)
(b)車疏(無辦法,本身天北非繁又真係唔多客出入港島)
(c)天北走線為左serve 哂所有屋苑,兜到核爆

而最重要既係,以天華路黎計,
967係站頭,而265M係站尾,
車程上完全以後者佔優。
而天頌、天富呢兩個居屋,出入港島比例,
理應比天恆、天澤等公屋多,
所以967更加係唔佔優勢。

問題係,265M永遠都唔夠載咁。
上繁由於967唔駛兜嘉湖北,
加上有支線幫手,
車程較吸引,
所以暫且不提。
但下繁呢?
每次下繁大欖等265M,條隊永遠係最長,
清客時間係最耐。(咁元朗、天南大把線,但天北可謂265M單天保至尊)
唔好講有無位坐,
逼到上車已經要感恩。

至於非繁呢?
你條265M長期開緊20分鐘一班,
同疫情前既967班次一模一樣,
除非我手持月票或者真係住天頌天富一帶,
否則我坐返967唔好?

以265M來睇,
非繁開12-15分一班,
又係咪咁難?
特別係而家69M越做越疏,
而68M繼續荃灣止步既時候,
成個元天都差唔多好依賴265M來往大窩口至葵芳一段(荔景就算吧啦)。

天南仲叫做有69X、269C同269B湊下數,
唔會疏得去邊,
但265M係天北既the only one(一條要兜黎兜去既265B,唔好玩班客啦……),
265M如果做哂兩段客(天北 <-> 轉車站;轉車站 <-> 葵芳),
真係無潛力日間非繁開12-15分咩?

三、59系算唔算得上最好?
-> 雖然成日話屯碼永遠係屯轉最長既一條隊,
但59M加埋59X都算車海,
再加埋而家259D全日唔入VIP之後,
又多左條線揀,
碼頭區,特別係新屯中同龍門居,
似乎死等死坐962X既誘因就更細。
當車程同班次都唔吸引既時候,
車費又打成平手,
剩下落黎既優勢,
就只係一程過直車。

結語:
繁時黎講,
因為城巴當年識得分拆大量支線,
盡量做到每個細區都有車直出,
加埋班次密度有返咁上下,
再加上返工客都希望一程過可以訓下覺,
所以上繁九巴搶唔到太多客,都係正常不過。

但非繁呢?
如果九早肯做好堆接駁線,而唔係單單做好960同968,
效果理應會比今日更佳。
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
kay 發表於 2022-4-26 12:12 | 顯示全部樓層
城巴個班應該係DIE HARD
未必咁易過九巴

如果一心要將對家客搶晒
未免太大想頭
世界很簡單 人類很複雜
285 發表於 2022-4-26 12:12 | 顯示全部樓層
其實如果 265M 加密換 61M 非繁縮到屯轉同加班有冇得諗?
265M 加密就當補償埋荃灣荔景依段,屯轉 - 荃灣依段其實冇左 61M 都夠做

只不過 61M 應該冇咁易縮,坐底都應該要留繁忙時間 + 週末假日半個鐘一班咁樣
WR309 發表於 2022-4-26 12:13 | 顯示全部樓層

城巴跌客係跌得好厲害, 以前 shoulder peak可以坐滿頂閘, 近呢一兩年少咗好多另外收車收過龍, 有客都唔識得回復正常班次, 淨係睇過去兩三星期已經輸一條大直路
而且星期六同日出港島開得疏, 有客都唔識做生意, 點搞

紅鬼就呢, 我諗呢個同人力分配及處事方式有關:
一來人手都係剛剛好, manpower cushion 唔多, 唔夠人就收車 (即使肺炎表期間都係)
二來就係佢地有個concept, 有月票你反正都要死等, 我開車密車疏都係一樣
只可講, 對比起其他區, 大西北待遇上已經好幸福

61M冇得再縮, 52X班次上都唔算穩定, 收車係首先開刀
反而你話加返61U做短棍可以諗
好在係屯門仲有十個八個全材肯打游擊頂窿, 督察同高站仲實得執班次救命

koneotis 發表於 2022-4-26 12:14 | 顯示全部樓層
個問題係值唔值得咁做,BBI客本身個profit margin已經比全程客細,為搶呢班客而開密車但轉車站之前空載,其實同屎水九龍果邊賤價搶人生意無太大分別,甚至搶唔到班想一程坐到尾嘅客
Snoopy@FB8617 發表於 2022-4-26 12:15 | 顯示全部樓層

其實轉車站係有天生優勢
基本上九公瞓住都贏
贏並唔係話客量贏
而係唔使額外成本咁搶到客
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
tina 發表於 2022-4-26 12:15 | 顯示全部樓層

我咁講啦

自從九巴有咗月票之後,第一個插嘅係962系,第二個跌嘅係969。你就知班客係樂於搭九巴(始終轉車站有幾飛同埋平價算吸引嘅)

但967變967X延長咗之後,967X係灣仔銅鑼灣係撈返20個客。當中大部份係九巴客(少數城巴反搶九巴嘅成功例子)
其實天水圍車費高於屯門,但實際上九巴月票對可以打動天北班客嘅人(用百分比計)分分鐘有機會少過屯門。你就見到九巴係天北做到有幾垃圾

講少少題外話,繁忙鐵巴條K76做半條天北。但實際上天北係可以做到一站打爆(講緊去程),之前未有肺炎係天恆巴士站排到尾再屈返個圈去返巴士站。呢到都講緊兩三嘅車客,仲未計天富以及喺輕鐵客。你諗下九巴可以做到班客寧願派長龍搭鐵都不屑所謂嘅九巴月票(PS,西鐵係有月票,但覆蓋唔到主要地區,兼且美孚長廊都唔少嘢,就算轉東涌線過海一樣有香港站長廊/尖沙咀站走廊)
條鐵係天南,但天北搭鐵客好大機會高過天南。

所以呢,啲人成日話天北冇客。就麻煩佢睇睇265M嘅趕客嘅威力可以幾高
265B 22年不變
0q9w8e 發表於 2022-4-26 12:17 來自手機 | 顯示全部樓層
285 發表於 2022-4-26 12:12
其實如果 265M 加密換 61M 非繁縮到屯轉同加班有冇得諗?
265M 加密就當補償埋荃灣荔景依段,屯轉 - 荃灣依 ...

天北要搭車
下路唔洗?
ksmbh 發表於 2022-4-26 12:19 | 顯示全部樓層
奇怪265m一路都做咁差
明明係最快上轉車站路線
tina 發表於 2022-4-26 12:21 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2022-4-26 12:15
其實轉車站係有天生優勢
基本上九公瞓住都贏
贏並唔係話客量贏

城巴都有所謂嘅金鐘/西隧轉車站,問題係佢唔識宣傳
265B 22年不變