hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 如果九巴肯做好接駁線的話,城巴大西北線仲有無得剩? ...
開啟左側

[經歷分享/報告] 如果九巴肯做好接駁線的話,城巴大西北線仲有無得剩?

koneotis 發表於 2022-4-26 12:22 | 顯示全部樓層

ksmbh 發表於 2022-4-26 12:19
奇怪265m一路都做咁差
明明係最快上轉車站路線

我估應該係265M荃灣到荔景呢段無咩肉食,點樣平衡轉車站同轉車站之後需求,呢點需要好好思考,如果想拆條荃灣短棍亦未必咁易過到
ky927 發表於 2022-4-26 12:24 | 顯示全部樓層

應該咁講,搭得巴士,梗係想點到點,門到門,轉得越少越好;
咁59M<>960 VS 962 或者 69M<>968 VS 969 ,去到轉車站都唔知有無位,咁可以話起碼返工個程有誘因唔轉。咁當一半車程係搭城巴,咁都應該唔大誘因為左回程買月票

.............呢個講法建基於大西北線要做得好/不過不失

所以九巴月票食唔食到城巴大西北客,只可以話點都會有流失,但未至於「失血」
clivetock 發表於 2022-4-26 12:28 | 顯示全部樓層
252本身疏兼且一開波已經屯轉止步,可以用加密班次呢招塞住居民把口唔使開直車出市區;但61M本身唔算太疏,除非九巴肯大幅加班到個位數字班次,否則好難說服居民比61M縮到屯轉

15分鐘一班去屯轉轉車 vs 30分鐘一班出荃灣,好多人都會揀前者;但10分鐘一班去屯轉轉車 vs 15分鐘一班出荃灣,啲人可能寧願揀返後者
koneotis 發表於 2022-4-26 12:28 | 顯示全部樓層

tina 發表於 2022-4-26 12:21
城巴都有所謂嘅金鐘/西隧轉車站,問題係佢唔識宣傳

三條過海隧道本來就係好適合做BBI,但而家個BBI除咗西隧之外有等於無,其他隧道根本好應該試下補差價BBI,690將隧BBI亦可見聯營似乎唔係一個阻力
公平d講屎水西隧BBI都叫做見到有d宣傳,但個問題反而係港島果邊網絡唔似大西北咁拆得咁細,除咗904/905, 970/X, 971, 973有轉車意義,其他中上環線基本上到西隧都係轉返原本果架,屎水應該要等933全日先可以幫到手

Sita1004-1017 發表於 2022-4-26 12:30 來自手機 | 顯示全部樓層

K51入轉車站唔使BBI都好吸引啦,縮乜61M咁無聊,d人唔想等咪課金上密密有既K51
285 發表於 2022-4-26 12:33 | 顯示全部樓層
tina 發表於 2022-4-26 12:21
城巴都有所謂嘅金鐘/西隧轉車站,問題係佢唔識宣傳

咁講香隧瑪麗都有
tina 發表於 2022-4-26 12:34 | 顯示全部樓層

koneotis 發表於 2022-4-26 12:28
三條過海隧道本來就係好適合做BBI,但而家個BBI除咗西隧之外有等於無,其他隧道根本好應該試下補差價BBI, ...

其實城巴都可以拆得好細,只不過佢係港島拆
正常係要加返啲BBI(起碼要3蚊)西隧獨營線同東區 南區嘅線(如962>18x 70 788 789)

睇下佢肯唔肯用3蚊換廿蚊客返嚟
265B 22年不變
koneotis 發表於 2022-4-26 12:39 | 顯示全部樓層
tina 發表於 2022-4-26 12:34
正常係要加返啲BBI(起碼要3蚊)西隧獨營線同東區 南區嘅線( ...

呢點都同意,但有心做港島轉車的話,屎水除咗加BBI,更重要係港島堆車嘅班次都唔好咁樣衰,例如條722用來轉車實在唔太開胃,d人轉轉下就轉落地底
KW2523 發表於 2022-4-26 12:40 | 顯示全部樓層
有膘之下 屎水係屯轉/欖隧執到嘅客應該越嚟越少

其實可以除咗962B/X之外全部飛走晒呢兩個站
有BBI就搬去西隧口轉
搏下唔駛入去塞可以吸到少少客
Snoopy@FB8617 發表於 2022-4-26 12:40 | 顯示全部樓層

tina 發表於 2022-4-26 12:34
正常係要加返啲BBI(起碼要3蚊)西隧獨營線同東區 南區嘅線( ...

當然BBI就應該要做
不過而家大西北批9頭線面對既問題
平幾蚊似乎未必中point
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過