hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) [疫後首飛] 飛往自由 SQ883 & SQ308 HKG-SIN-LHR A359 ...
返回列表 發新帖
開啟左側

[飛行報告] [疫後首飛] 飛往自由 SQ883 & SQ308 HKG-SIN-LHR A359 & B77W (多圖)

clivetock 發表於 2022-5-4 15:31 | 顯示全部樓層

Waiyin12 發表於 2022-5-4 07:21
疫情之後無搭過 CX JL 等比較高質嘅航空公司,但就咁睇 SQ Cost Cutting 都幾嚴重下,無紙本 Menu、無 Amen ...

CX Y class 無派 amenity kit 好耐了,疫前已經無派,request 有無就唔肯定

紙本 menu 最近幾次搭都唔見,都係靠 FA 逐行問
Waiyin12 發表於 2022-5-4 17:28 來自手機 | 顯示全部樓層
clivetock 發表於 2022-5-4 15:31
CX Y class 無派 amenity kit 好耐了,疫前已經無派,request 有無就唔肯定

紙本 menu 最近幾次搭都唔見 ...

我都知 CX 好多年前已經冇 amenity kit,餐牌上一次飛 CX 長途機都好耐之前

但以我所知 SQ 去到 2018/19 都有齊兩樣
 樓主| 2076 發表於 2022-5-4 20:25 | 顯示全部樓層
Waiyin12 發表於 2022-5-4 07:21
疫情之後無搭過 CX JL 等比較高質嘅航空公司,但就咁睇 SQ Cost Cutting 都幾嚴重下,無紙本 Menu、無 Amen ...

啱啱 check 返,SQ 好似係得 dinner service 先有雪糕,牌子就好似唔係 Haggen Dazs。咁啱我兩程機都唔係 dinner 時段,所以得頹甜品。眼見唔少乘客都對甜品冇乜興趣。

紙本 Menu 冇左都可以理解係唔環保,Amenity Kit 其實係 provided on request,網上個 inflight menu 有寫班機有乜 on request items 可以拎的。以前搭咁多次 SQ 我都冇乜用過個 Amenity kit,咁做都尚可理解的。

不過睇返舊相,先發現個餐原來比起以前 (2016) 果陣真係大幅縮水,冇左 salad,冇埋 cheese and crackers,個 tray 都變左做細 tray。本身唔翻睇就真係唔係好覺,可能係太耐冇搭過飛機,甚至係搭得多其他 airlines,覺得個餐得咁少野係理所當然。另外就係今次搭冇左以前上機有的熱毛巾。

至於其他傳統航空,好似 AY / SK 咁,其實真係唔夠野食,SQ cut 完之後都尚算食得飽的,都仲有少少差距。

SIN 轉機要喺機場過夜,事實上係唔方便,但 $3000 有找,連 45 kg 行李兼運動器材唔駛加錢,對比 TK 果陣單程 $4500 + 運動器材 $700,差左成倍,而且 TK 轉機呢個價錢都要在 IST 等 8 個鐘,所以先至揀左 SQ。至於 QR,票價係 $6000+,而且雖然運動器材唔駛加錢,但係佢得 25 kg 連埋運動器材,超重費用又係逐 kg 計你,根本冇得考慮。

抗議962B重組
還我962全日服務
Waiyin12 發表於 2022-5-15 05:57 來自手機 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2022-5-4 20:25
啱啱 check 返,SQ 好似係得 dinner service 先有雪糕,牌子就好似唔係 Haggen Dazs。咁啱我兩程機都唔係 ...

以前見過唔少 vlog / 朋友 ig story,搭 SQ 早餐時段以外都有 Haggen Dazs,不過疫情 cut cost 可以理解,亦都好過唔少航空公司成個 hot meal 無咗

SQ 平過中東三寶同 TK 真係好少見,HKG - SIN - LHR 單程 $3000 真係好抵,定位平一級嘅 AY LH 等都未必做到;希望將來我都有機會用咁嘅價錢搭 SQ
但而家 Changi 好似唔比轉機,要拎行李入境重新 check in,機票要拆開兩程買,飛香港甚至要喺新加坡做 PCR test;我之前睇單程 SIN - LHR 都超過 £1000,仲未計 HKG - SIN
所以閣下都幾好彩~