hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新巴車長在社交網站發文求街坊支援將軍澳巴士綫 ...
開啟左側

新巴車長在社交網站發文求街坊支援將軍澳巴士綫

214P_world 發表於 2022-4-29 23:25 | 顯示全部樓層

EX-TL 發表於 2022-4-29 22:24
批線當年係投返嚟做, 咁平係有原因, 當初標西九條線係收九蚊去荔枝角, 出到嚟收七個半去蘇屋, 新巴又成日 ...

平當然唔係罪,但客源基礎薄弱就更應小心審視,應否逐個PTI 逐條內街自轉 還是搵d多客嘅地區直出呢?
獨學而無友,則孤陋而寡聞
214P_world 發表於 2022-4-29 23:27 | 顯示全部樓層
ahken 發表於 2022-4-29 22:47
彩明街真係唔好再入啦,逼客行去調景嶺站或健明邨上車加快車程好過啦

795X 今年醒目咗,希望其他 796系都可以審視吓啦
214P_world 發表於 2022-4-29 23:28 | 顯示全部樓層
ahken 發表於 2022-4-29 22:53
796P呢下真係自己攞嚟,與人無尤

796P 回程就改得靚嘅,但去程明知個個趕時間 有巴士專線唔插隊 係要行埋尚德同靈實...
Lost 發表於 2022-4-29 23:35 | 顯示全部樓層

其實796C 796X對調景嶺係快,對尚德一帶都係吸到客,但對將南就偏慢
796P就做尚德一帶為主,但同296D互搶

經過咁多年
如果新巴唔亂搞係守到基本盤
當然個基本盤夠唔夠食係另一件事
但似乎C+X情況係唔差
P仔就未搵到定位,賣點只係平過296D同埋搶人早幾分鐘到站

同埋將南有一片藍海覺得係可以開拓,而家796X太慢吸到將南客有限
可以趁紅隧線跌客試下開新線
li1872903 發表於 2022-4-29 23:51 | 顯示全部樓層
Lost 發表於 2022-4-29 23:35
其實796C 796X對調景嶺係快,對尚德一帶都係吸到客,但對將南就偏慢

將轉開咗咁耐都唔知點解唔重組下啲路線,洗唔洗條條線都兜晒成個將軍澳先上隧道
Choi 發表於 2022-4-30 00:31 來自手機 | 顯示全部樓層
ivanhui 發表於 2022-4-29 18:11
將南其實只有796c/X,798先可以同廢鐵鬥,九巴則只有296A
論客量296A點都多過98,所以話咁多車去康成係浪 ...

仲有290
EX-TL 發表於 2022-4-30 01:21 | 顯示全部樓層

214P_world 發表於 2022-4-29 23:21
寶盈 站位幾靚,富康 將廣 寶盈 怡明 天晉 全部搭到
將中 的確差d,要等新大樓落成

797上番30分又點呢, 尚德搭296A巧明里行出偉業街講緊5分鐘步程, 除咗觀塘碼頭較遠, 根本就冇必要開全日路線行偉業街, 但不嬲觀塘碼頭需求極低, 九龍灣或者需要, 但只限上下班時段.

寶盈站位靚係講緊人流夠多, 斜對面就係地鐵站, 有時間都留嚟多一點生活, 會企喺度嘥時間等巴士係啲咩人呢, 我諗輪椅都唔等.

JX9097 發表於 2022-4-30 10:00 | 顯示全部樓層
214P_world 發表於 2022-4-29 23:25
平當然唔係罪,但客源基礎薄弱就更應小心審視,應否逐個PTI 逐條內街自轉 還是搵d多客嘅地區直出呢?
...

咁又公平少少講
將南發展規劃係縮咗水
再加上道路設計又差
先天性都有不足

不過唔代表新巴藥石亂投會救到
JX9097 發表於 2022-4-30 10:03 | 顯示全部樓層
li1872903 發表於 2022-4-29 23:51
將轉開咗咁耐都唔知點解唔重組下啲路線,洗唔洗條條線都兜晒成個將軍澳先上隧道
...

有時唔係唔想重組
將軍澳堆線密極都講緊十幾分鐘起跳
(你估好似屯轉咁下下三兩分鐘有車咩)
一下子斬咗樓下條線,叫你上去轉車站等十分鐘車
邊個會接受?

只怪將轉生不逢時
如果係通車時代已經有就好做好多
至少養成咗個習慣
kay 發表於 2022-4-30 10:05 | 顯示全部樓層

Lost 發表於 2022-4-29 23:35

其實都無亂搞本來行寶邑路改去至善街

但至善街嘔唔到太多客
環保大道入去做開荒牛
不過796X開始脫班亂黎年代就係拉去康城開始

796P問題係行到藍塘傲要走人既話
只有寶順路走會好少少
但行得寶順路走屎水索性停多幾個站
世界很簡單 人類很複雜