hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新巴車長在社交網站發文求街坊支援將軍澳巴士綫 ...
開啟左側

新巴車長在社交網站發文求街坊支援將軍澳巴士綫

WR309 發表於 2022-4-29 10:34 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

最近收到內部風, 屎水將會為唔同路綫作客量調查,
部份路綫係涉及沙中通車, 以及第五波疫情勁減班路綫

尋日睇社交網絡將軍澳主場, 見到有位新巴車長出文,
希望居民同乘客幫手, 支持該區新巴服務,
使鬼頭盡快恢復班次之餘避免減班

可惜就係, 正如佢所講, 將軍澳區路綫愈做愈差,
唔少綫班次疏到趕客落地底, 居民又點爭得落屎水呢
雖知屎水做嘢慢九拍, 792M有錢都唔識搵,
睇睇嚟緊呢兩個假期有幾多居民會響應搭巴士喇
P.S. 單嘢據聞傳到上運吉

*********** 我是分隔綫 ************

原文轉自將軍澳主場, 運吉群組:

{👨🏻‍✈️車長有話兒} 望各位街坊支援🙇🏻‍♂️🚌

各位街坊,小弟係一名新巴車長,有一個小小請求希望大家幫幫手。長文希望各位勿見怪🥲

疫情期間,大家出行減少,班次疏落。車長們工時被cut至最少,兼職同事更慘遭停工。

近日疫情緩和,但班次未見增加,因為新管理層為求坐爆巴士,先有數據支持去做嘢增加班次。

人之常情,愈疏車就愈無人願等,客量就愈不支持加班。惡性循環🔄之下只會萬劫不復,街坊和車長們一同受害。

管理層係一班數佬,講人之常情真係對牛彈琴😮‍💨。運輸署又愛理不理,區議會又甩皮甩骨,根本無法靠投訴去改善問題。

近呢兩星期公司會做survey睇哂將軍澳所有新巴路線嘅客量,如果條數唔掂,好可能會比現時更疏車🥹 (796系而家25分鐘已經係基本盤,繁忙時間只是略為加密)。

因此,小弟懇請各位街坊,呢期(特別係五一同佛誕long weekend),出行時如果時間配合,請多坐巴士,做到條數迫運輸署同新巴去加密班次,讓街坊有車搭,車長有工開🙂

小弟明白這問題不應向大家求助,但是車長們現時的確無計可施,唯有出此下策⋯⋯

到站時間可以用手機app查詢🔍,小弟先行謝謝各位街坊幫忙。希望區內巴士線可以由區內街坊們一同維護,讓大家在地鐵以外保留更多選擇。

下圖由 hkitalk.media 小編加上
Cover_TKO NWFB Advice.png
AVBWU291 發表於 2022-4-29 10:38 | 顯示全部樓層
大家都收車,但沙田同北葵涌車長仲未叫街坊去坐車
將軍澳係收視保證🫡 I mean 討論
kay 發表於 2022-4-29 10:39 | 顯示全部樓層
車長都講左問題所在
屎水追求個種爆既極致
但推得到街坊搭巴士
巴士就唔駛開咁疏

有D街坊無論你開咩班次都唔搭先係問題
世界很簡單 人類很複雜
jacky03 發表於 2022-4-29 10:48 | 顯示全部樓層

可是瑞凡,你哋冇車,市民又如何搭車呢?
強烈建議重組將軍澳區巴士路線
PatPatLeo 發表於 2022-4-29 11:00 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2022-4-29 10:39
車長都講左問題所在
屎水追求個種爆既極致
但推得到街坊搭巴士

假期搭車唔會support 到平日加返車
而平日返工人士唔會有時間轉搭巴士 (特別係用緊月票嘅人)

出post 叫人搭車作用不大

樓主| WR309 發表於 2022-4-29 11:19 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2022-4-29 10:39
車長都講左問題所在
屎水追求個種爆既極致
但推得到街坊搭巴士

党铁實在太快太方便, 將軍澳客又點會搭巴士除咗796X, 798 叫做比較好之外, 其他路綫都係頹做, 唔係就好似797定綫咁奇怪
你話假期叫得郁班客同你玩一兩日都算,
趕返工? 將隧、觀繞同埋開源道阿媽已經唔開胃

"有D街坊無論你開咩班次都唔搭先係問題"
呢樣嘢當年將軍澳綫首日通車已經證明, 乘客用腳投哂票

唔講將軍澳, 大西北有客都唔爭, 點爭得落
User12345678910 發表於 2022-4-29 11:29 | 顯示全部樓層

我親戚住沙市去寶林返工,以前搭798,近呢一、兩個月話開始改搭火車轉地鐵算,話唔想等798,等得車嚟火車+地鐵(東鐵+屯馬+觀塘)已到彩虹遲去站條龍又長。
LN9267 發表於 2022-4-29 11:31 | 顯示全部樓層
WR309 發表於 2022-4-29 11:19
党铁實在太快太方便, 將軍澳客又點會搭巴士除咗796X, 798 叫做比較好之外, 其他路綫都係頹做, 唔係就好似 ...

其實MTR有市場觸覺,當年plan將軍澳綫令不少民居在合理步行範圍(10分鐘內)下去到地鐵站,加上快捷及道路塞車,所以搶走大量巴士客。

如果東西走廊仍然是九鐵主導,相信土瓜灣段繼續維持行下路,效果就差得遠了,幸好MTR撥亂反正,改行上路,做到更多民居。

至於Bravo Bus,算吧,將軍澳不是最慘的一群,最慘是港島,尤其是薄扶林,天天下班時間看瑪麗那裏的等車人龍,就知道將軍澳幸福得多。

愛車:九巴ATE189(LN9267)、新巴5787(VX1817)
slsso 發表於 2022-4-29 11:32 | 顯示全部樓層
依間垃圾公司真係唔執都無用

愈疏愈少人搭,無位坐咪落地底企, 仲有俾多少少搭19座一定有位坐
依啲咁簡單既道理都唔明

最恐佈係仲有人幫屎水既營運策略護航,係咪搞到員工失業,妻離子散先安心?

依家即日清盤反而可以迫運吉做野,最少會有九公/黨鐵接盤
點都好過依家半死不活,趕走曬啲客,害苦乘客同員工

評分

參與人數 1HugeC +10 收起 理由
WR309 + 10 最恐佈係仲有人幫屎水既營運策略護航.

查看全部評分

User12345678910 發表於 2022-4-29 11:32 | 顯示全部樓層

WR309 發表於 2022-4-29 11:19
党铁實在太快太方便, 將軍澳客又點會搭巴士除咗796X, 798 叫做比較好之外, 其他路綫都係頹做, 唔係就好似 ...

我每次搭694,個eta都不斷延遲,仲試過遲10分鐘都冇車,搞到要即刻跑去保鐵(坑口去西灣河轉14去赤柱,原本想用BBI)