hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議重組 793, 796C, 796P, 796X, 797
開啟左側

建議重組 793, 796C, 796P, 796X, 797

樓主| ben2004 發表於 2022-5-7 01:00 | 顯示全部樓層

Citcalag 發表於 2022-5-6 15:32
如果可以收返非繁服務,維持繁忙時間去偉業街及假日去九龍灣會唔會無咁大反應?

非繁需要去偉業街既人近 ...

換個角度睇, 如果可以收返非繁偉業街來往康城服務, 比返康城直出旺角 (793), 再比返繁時九龍灣同觀塘商貿區直入將軍澳 (797A), 再比返一條將南將廣直出線 (796C), 會唔會更易入口?

KU_7002 發表於 2022-5-7 16:20 | 顯示全部樓層
ben2004 發表於 2022-5-6 10:26
795P 依家客量仍然偏低, 主要因為係兩班車都開得太早, 根本配合唔到需求, 除左要調整開車時間, 起跨灣大 ...

如果你條793改做循環線,到旺角後改經彌敦道、加士居道番九龍灣,旺角覆蓋範圍會大左好多,又可以食到行街客。反而旺角道站位真係無咁吸引。

10598C 發表於 2022-5-7 18:36 來自手機 | 顯示全部樓層
ben2004 發表於 2022-5-7 00:57
你既建議大概係想將 797 拉長唔同既路線拉長, 小弟又講下點解成條 797 必須要砍掉重練797 未拉長之前康城 ...

如果以「收返 797 觀塘偉業街服務,換康城至旺角線服務」其實係一個可取嘅方向,只係呢點仍然算係水晶球問題

區議員角度,車程似乎唔係第一考慮點,自己個區去到幾多個地方,似乎先係佢哋最 care 既野
所以得與唔得,實在難評估

而且啟德輕軌替代路線中,觀塘至鑽石山線同 797 大部分重疊,似乎係直接搵 797 做咗呢段路去
所以有冇咁易改走我都有疑惑,最少可能要停返啟德站

偉業街非繁無人係真,不過兩繁又的確有點食之無味、棄之可惜
不過有一點要指出,就係即使康城碌偉業街同九龍灣去土瓜灣,其實只係同而家 796X 碌將軍澳區內時間一樣(呢到我講直車,唔計將隧轉車)

所以講到尾,都係觀點與角度到底 797 可唔可以闖關飛走觀塘偉業街
否則閣下嘅方案係可取的

至於 795P 其實唔覺得第時行將藍中幹線會好方便,中幹線落彌敦道完全唔方便
除非落茶果嶺,但要塞麗港城落橋位
而家睇個款似係新巴都唔知自己想點

至於 796X,都係個句,睇唔出有好大必要縮短
 樓主| ben2004 發表於 2022-5-7 20:43 | 顯示全部樓層

KU_7002 發表於 2022-5-7 16:20
如果你條793改做循環線,到旺角後改經彌敦道、加士居道番九龍灣,旺角覆蓋範圍會大左好多,又可以食到行 ...

旺角道個站始終唔係旺角中心,而且等車環境都好一般,你建議彌敦道落到油麻地覆蓋面會大好多,不過多左既客其實都係同 795X / 796P 左手交右手,循環線亦都好易令班次不穩,所以小弟建議擺大角咀一帶,除左填補果邊去將軍澳既空白(果班都有唔少寫字樓,兩繁客唔會少),亦都係想做到兩邊都有總站,盡量減少脫班情況
KU_7002 發表於 2022-5-7 22:33 來自手機 | 顯示全部樓層
ben2004 發表於 2022-5-7 20:43
旺角道個站始終唔係旺角中心,而且等車環境都好一般,你建議彌敦道落到油麻地覆蓋面會大好多,不過多左既 ...

問題係康城唔會坐795X/796P轉車嗎.....
至於大角咀,個人認為全日潛力有限。如果793改做旺角循環,795P可以用黎填大角咀
 樓主| ben2004 發表於 2022-5-7 22:55 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2022-5-7 18:36
如果以「收返 797 觀塘偉業街服務,換康城至旺角線服務」其實係一個可取嘅方向,只係呢點仍然算係水晶球 ...

明白閣下既前設,只係覺得如果 797 一定要以依家既定線做基礎,再拉長都唔會有好處。如果前設係完全唔可以撤出觀塘商貿區,例不如還原基本步,縮返去九龍灣做循環線主力做將轉駁腳算數,就由得果幾架車繼續蝕住做
區議員角度大家都明啦,有邊個唔想所有線都經自己區樓下,然後又將所有線全日,實際係點相信居民用腳投左票,小弟既建議叫做平衡左各區既需要,康城環保大道可以直出旺區,將南有快車,新增資源底下調景嶺直出既車冇少到

中九龍幹線開通後 795P 會係點,要做返依家油麻地段既話就一定要好似 287X 咁行,但係會唔會有客肯佐敦碌到旺角先去荔枝角係一個問題,所以最理想會係中九龍幹線開通後 795P 再重組,彌敦道比返新既尖沙咀線,不過呢個太長遠了,795P 一日得一班,其實都可以暫時唔理佢住

至於 796X 點解要改路同縮短,第一個 post 果度講左,係為左改善收費低路線長既問題,796X 冇得好似 796C 改 793 咁乘機收貴,不如將市區重疊路段飛走,慳左既車攞黎加密返其他線

樓主| ben2004 發表於 2022-5-7 23:11 | 顯示全部樓層

KU_7002 發表於 2022-5-7 22:33
問題係康城唔會坐795X/796P轉車嗎.....
至於大角咀,個人認為全日潛力有限。如果793改做旺角循環,795P可 ...
797 未玩爛前(講緊仲可以穩定做到 15 分鐘一班),下繁將轉每班 796CPX, 798 至少都會有 5-10 人落車轉 797, 下繁成個將轉最多人等既線亦都係 797, 再睇埋 98 時康城客量,小弟就唔覺得康城人唔會唔轉車喇,前提係駁腳車唔可以太疏,15 分鐘下限,20 分鐘係極限

同意大角咀可以用 795P, 795X 補位,不過點解建議 793 起大角咀做總站,係因為如果唔想玩循環線既話,旺角之後最近既總站就係大角咀一帶
KU_7002 發表於 2022-5-7 23:50 | 顯示全部樓層
ben2004 發表於 2022-5-7 23:11
797 未玩爛前(講緊仲可以穩定做到 15 分鐘一班),下繁將轉每班 796CPX, 798 至少都會有 5-10 人落車轉 79 ...

如果巴士要係康城做得起,我諗服務一定要特快直達旺區
權衝輕重下,似乎做旺油循環係一個可以考慮既方向,特別唔算經太多塞車熱點

kentbryo 發表於 2022-5-10 10:53 | 顯示全部樓層
KU_7002 發表於 2022-5-7 23:50
如果巴士要係康城做得起,我諗服務一定要特快直達旺區
權衝輕重下,似乎做旺油循環係一個可以考慮既方向 ...

其實係康城地鐵已經疏同要等轉車
新巴啲巴士線無論797轉車, 定搭黎緊793, 796P,796X 都仲可以慢過地鐵..
咁新巴而家啲線有啲咩競爭力

明明中產區就係唔介意用錢會特快線
新巴就諗埋縮數, 不斷拉長本身將軍澳啲巴士線到康城當做左嘢
完全係策略錯誤, 冇人會搭巴士喺TKO兜半個鐘先上隧道的
793只會繼續冇康城客搭

索性
1.將795P全日化
2.797變返做觀塘泳地回程, 專心做接駁線, 10分鐘一班
3. 796P, 793直程唔入康城都得, 慳返啲車, 油, 司機

咁樣仲划算

cx838 發表於 2022-5-10 11:52 來自手機 | 顯示全部樓層

其實795P全日,應該要到T6開左就要架啦。而走線應該係先去西九龍站,然後出彌敦道,再經深旺道去長沙灣,回程就調轉啦,咁行先吸客。現在的行法不輪不類。至於797,應該停將轉後經觀繞直達Megabox,再上觀繞返將隧,開10分鐘一班(繁忙時間及假日),15分鐘一班(非繁忙時間及假日晚上),咁就已經係最吸客方案,什麼793系列,796C取消都不用做可以了