hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 屯馬尖東限速 往烏溪沙方向
開啟左側

屯馬尖東限速 往烏溪沙方向

rickywk 發表於 2023-4-8 18:09 | 顯示全部樓層

爽呀,一點鐘成個天水圍月台都係人等出九龍,加車都唔用腦,朝早加得兩個鐘咁大把,下午就唔知點樣做到南昌至屯門加密

呢四日紅日好彩好多人離境,下一轉5月又係咁樣加車真係死得人
dannywong 發表於 2023-4-8 22:15 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2023-4-5 17:11
半價乘車日咪免費搭車日咁囉
派幾多加班車睇有幾多個人返,但全部表列以外
等睇晏晝開始出現2-10分鐘無定 ...

分錢俾 K 唔係呢三年先開始要分啩?
可加可減機制都唔係呢三年先有啩?
可加可減機制重係公司同意接受架喎
有乜嘢條件同疫情前唔同咗令馬鞍山綫延長後班次要大幅減少?

講客量,一期通車後淨係去到鑽石山同啟德都可以客量逆市增加,唔通而家直落旺區後客量反而暴跌三成?
講角色,雖然可以直通市區,但沙田馬鞍山區內交通、東鐵綫接駁嘅短程交通角色無消失架喎
講配合東鐵綫,東鐵綫叨通關嘅光都開返 4 分鐘一班啦,為免轉車客堵塞紅磡、大圍月台,都應該同步回復屯馬綫班次
講其他路綫,六、日同等時段比較,就算前馬鞍山綫段載客率都高過班次更密嘅市區綫,前西鐵綫段肯定更逼啦

總之而家屯馬綫嘅候車時間同客量,用其他路綫標準都唔應該要成 6、7 分鐘一班
疫情已經叫完結,唔應該咁保守,直接出夠 30 抽 07:00 - 23:00 開足 5.0 分鐘一班係最低限度,甚至星期六乾脆唔分繁忙時間全日 4.7 分鐘一班都唔過分
dannywong 發表於 2023-4-8 22:25 | 顯示全部樓層
pcckw 發表於 2023-4-5 23:55
我估3個假日感謝日(8,9/4,14/5)都是像農曆新年假期期間一樣,八鄉車廠及大圍車廠各出1列非表列加班一圈, ...

係,又係正班車有正班車 6 分鐘一班,攝加班車喺中間
結果咪 9 班車嘅人同平時一樣又等得耐、車廂又逼囉,加車嘅電用咗,但 user experience 就毫無改善

爽呀,一點鐘成個天水圍月台都係人等出九龍,加車都唔用腦,朝早加得兩個鐘咁大把,下午就唔知點樣做到南昌至屯門加密

呢四日紅日好彩好多人離境,下一轉5月又係咁樣加車真係死得人
佢哋有用腦,但唔係用喺改善 user experience 囉

Ricky403 發表於 2023-4-10 11:40 來自手機 | 顯示全部樓層

dannywong 發表於 2023-4-8 22:15
可加可減機制重係公司同意接受架 ...

弊在無可否認同馬鞍山線仲行緊4卡車嗰陣比,運力黎講係加咗
Ex-K呢啲,而家其實唔係連續幾班無甩都唔夠載,都唔會加班,當年肯做只係鬼佬留落黎嘅野
深入啲分析,東鐵綫肯開4分鐘一班,估計只係落馬洲車班次仲要除三嘅問題,疫前星期六日假期做緊3.5分鐘一班12卡車呢個安排一樣無恢復,東鐵綫個所謂恢復都唔係完全有番疫前個運力,仲要已經過到海吸客都係咁樣,屯馬綫班次又點會好

甚至市區線,其實加完都係疏過疫前,尤其星期六本身荃灣綫觀塘綫係做緊日間2.3-2.5分鐘一班,仲有星期日至四夜晚本身3.8分鐘一班時段,而家平時5分鐘先一班,大時大節先有番3.8分鐘一班
疫情班次變永久已成定局,龜鐵無王管車任佢開都係事實黎,就算向海庭嘈都係無用,加埋巴士減得仲勁又收車嘅情況下,個個含淚都要逼都要搭,確實點解要開咁密先,又可以「畀巴士有啲生路行」

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +5 收起 理由
pcckw + 1 + 5 英雄所見略同

查看全部評分

Ricky403 發表於 2023-4-10 11:46 來自手機 | 顯示全部樓層
rickywk 發表於 2023-4-8 18:09
爽呀,一點鐘成個天水圍月台都係人等出九龍,加車都唔用腦,朝早加得兩個鐘咁大把,下午就唔知點樣做到南昌 ...

問題係,只係半價乘車日/上次免費搭車日先爆鑊嘅話,都唔會做得到永久安排
好似下繁同夜晚,有得加班最大原因係全通初期班次堅係無辦法應付每日需求,講緊無甩班美孚/尖東逼到紅色仲留後每道門10個客嘅程度
目標係爭取加時行鬆表班次穩定啲嘅話,就易好多
dannywong 發表於 2023-4-11 00:12 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2023-4-10 11:40
弊在無可否認同馬鞍山線仲行緊4卡車嗰陣比,運力黎講係加咗
Ex-K呢啲,而家其實唔係連續幾班無甩都唔夠載 ...

最起碼按現況去睇,市區綫係唔會衰到中午十二點幾、下晝三四點同半夜十二點一樣班次先
同埋荃灣綫、觀塘綫都叫做受惠新綫分流效果,而屯馬綫就係食咗分流客 + 做咗新客,按客量變動分都應該最後先向屯馬綫開刀
當然龜龜將客量收收埋埋,外界從來無從分析班次安排係咪合理,但觀察所見屯馬綫確實係比市區綫更逼,唯一擠逼情況更惡劣嘅就係通關前嘅東鐵綫
甚至你不斷指四卡變八卡嘅大圍-烏溪沙其實載客率高過東涌綫都唔奇
(講清楚先,以上全部指星期六日)
簡單講,而家屯馬綫係市區綫客量,東涌綫班次,咁嘅安排點都稱不上合理

pcckw 發表於 2023-4-11 16:53 | 顯示全部樓層

dannywong 發表於 2023-4-11 00:12
最起碼按現況去睇,市區綫係唔會衰到中午十二點幾、下晝三四點同半夜十二點一樣班次先
同埋荃灣綫、觀塘 ...

通關前的東鐵線,9卡車做5-6分鐘肯定不合理吧。
Ricky403 發表於 2023-4-11 16:59 來自手機 | 顯示全部樓層
pcckw 發表於 2023-4-11 16:53
通關前的東鐵線,9卡車做5-6分鐘肯定不合理吧。

ex-K過完疫情全部都減減減
東鐵綫就算開番4分鐘一班運力都爭之前一段距離
屯馬綫起碼運力係加咗嘅,當然上繁尾段同下繁中段班次不穩死症黎
pcckw 發表於 2023-4-11 17:05 | 顯示全部樓層
dannywong 發表於 2023-4-8 22:15
可加可減機制重係公司同意接受架 ...

以前星期六西鐵及馬鞍山線(屯馬線一期)兩邊早繁是3.5分鐘,晚繁4分鐘,星期六至少都應該去番當時的密度(如覺得早繁3.5過密可以先向4分鐘調整),其餘時間相隔5.5分鐘。
Ricky403 發表於 2023-4-11 17:19 來自手機 | 顯示全部樓層

dannywong 發表於 2023-4-11 00:12
同埋荃灣綫、觀塘 ...

唔認為大圍-烏溪沙會爆過荔景-青衣
星期六日嘅東涌綫講緊係晏晝可以頭七卡都接近企滿門口位咁離開荔景,去到黃昏青衣番出荔景又係同一情況
大圍-烏溪沙睇落爆,有部分係源自短途客懶得行側哂喺某啲位,例如上行後面兩三卡
咁龜鐵角度咪,整咗個車廂載客率顯示就係畀你唔想逼易啲上車去用,變咗加班要求都水漲船高

至於你講嘅市區線路段東涌綫班次,其實東涌綫青衣南昌奧運九龍,尤其奧運站都算好市區啦,都係要捱疏車
所謂市區段有市區班次只係理想黎,龜鐵唔鍾意玩短途車,加上屯馬綫客量亦唔係頭尾低中間高,反而係幾個站一段流水咁上上落落,所以全線均勻班次係比較好,但人同車出得少就會好疏