hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 屯馬尖東限速 往烏溪沙方向
開啟左側

屯馬尖東限速 往烏溪沙方向

rickywk 發表於 2023-5-6 11:30 | 顯示全部樓層

星期四晚七點喺美孚等西行,感覺上美孚轉車客少咗,一係趕咗客,一係班客喺何文田轉
Ricky403 發表於 2023-5-6 12:28 | 顯示全部樓層
rickywk 發表於 2023-5-6 11:30
星期四晚七點喺美孚等西行,感覺上美孚轉車客少咗,一係趕咗客,一係班客喺何文田轉 ...

74大約18:37到美孚,過咗呢個時間美孚就通常比較少客等
都見過有班仲喺美孚轉嘅,搭一個站荃灣西就落
返大西北可能唔少都過檔巴士,始終都仲係密車時段,又唔難上

掉轉嗰個時段甩班少,但班班都企到門口
可能今日多咗一兩個客企呢道門,就由上到變上唔到,等多3.5分鐘
去到荃灣西因為剩係企到門口,到站又要讓人落車,體驗係麻麻
.
Ricky403 發表於 2023-5-12 17:27 來自手機 | 顯示全部樓層

原來再早啲嘅時段都一樣咁精彩
下繁啱啱先開始已經前放後追,隔5分鐘班車未到何文田已經四卡黃,中游都已經要難上車啦

P.S.: 同時段九龍區東行又有兩班車零零舍舍同前車隔4.5分鐘
今日屯馬綫下繁估計會相當混亂
rickywk 發表於 2023-5-13 09:14 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2023-5-12 17:27
原來再早啲嘅時段都一樣咁精彩
下繁啱啱先開始已經前放後追,隔5分鐘班車未到何文田已經四卡黃,中游都 ...

喺市區入閘果時隻mon話豚馬出咗alert,但黨鐵網頁係綠燈,Service update又無出聲,站內PA就不停話聽日半價。
我用TG channel睇入屯門玩緊五分一班,完全唔知乜事。

去到南昌等車客都算正常,上咗班比平時星期五略迫嘅63走

busnrail_fans 發表於 2023-5-13 18:45 | 顯示全部樓層
今日先至坐中一班大圍起載往烏溪沙嘅班次
1554開出,車序034
唔知係咪恆常安排嚟?
pcckw 發表於 2023-5-13 21:54 | 顯示全部樓層
busnrail_fans 發表於 2023-5-13 18:45
今日先至坐中一班大圍起載往烏溪沙嘅班次
1554開出,車序034
唔知係咪恆常安排嚟? ...

是的,星期六表列起載時間。
Ricky403 發表於 2023-5-16 09:50 來自手機 | 顯示全部樓層

尋晚七點過啲南昌西行大致都遲半分鐘左右
今朝013同043出到荃灣西遲半分鐘至1分鐘左右,但中間014 C車遲咗分半鐘以上
唔知去到下繁西行呢個014會唔會又特別遲
rickywk 發表於 2023-5-20 15:56 | 顯示全部樓層
今日中午天水圍壞車,班次大亂咗2個鐘,6分半一班都照hold,出現8分2分2分再10分
rickywk 發表於 2023-5-22 20:15 | 顯示全部樓層
今晚下繁又精彩,源頭係大約係四點半何文田站有乘客要求協助,hold車大約十分鐘,碰岩係下繁出車時段,結局係兩邊全部散晒,六點下繁車咬車同5分一班。

我上咗班好鬆動嘅62,由南昌一路hold,hold到荃灣西,但後車都係追唔郁,永遠都係5分
Ricky403 發表於 2023-5-22 23:19 來自手機 | 顯示全部樓層

rickywk 發表於 2023-5-22 20:15
今晚下繁又精彩,源頭係大約係四點半何文田站有乘客要求協助,hold車大約十分鐘,碰岩係下繁出車時段,結局 ...

Service Update話16:40「回復正常」嗰下已經唔信
撳咗ETA睇,其實之前個時段仲疏車㗎

五點半左右西行玩緊兩班隔3.5分鐘後一班隔5-6分鐘,隔5-6分鐘啲車都上到六紅去荃灣西
六點幾嗰陣西行就算係咁,連續幾班都只係隔2分鐘,仲繼續攝埋74,其實好多班次唔點駛食東涌綫上行轉車客,應該上埋美孚仲有位,反而東行玩到幾班隔3分鐘跟住又三班隔5分鐘,唔知載唔載得哂