hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 屯馬尖東限速 往烏溪沙方向
開啟左側

屯馬尖東限速 往烏溪沙方向

Ricky403 發表於 2024-2-24 13:02 來自手機 | 顯示全部樓層

rickywk 發表於 2024-2-23 23:07
今晚我坐中08,迫到不得了,但我喺南昌睇後面班車都係追唔到,即使喺南昌、美孚、荃灣西站站彈,美孚仲彈 ...

而家74改何文田攝入同55隔比較遠又食番東涌綫客
咁851更加要改攝喺74前面清美孚而唔係喺後面運吉
rickywk 發表於 2024-2-24 15:01 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2024-2-24 13:02
而家74改何文田攝入同55隔比較遠又食番東涌綫客
咁851更加要改攝喺74前面清美孚而唔係喺後面運吉 ...

唔知74點樣攝就真,何文田攝的話要由第一城甚至烏溪沙吉出去,咁樣運作真係黑人問號
AVBWU291 發表於 2024-2-24 15:31 | 顯示全部樓層
rickywk 發表於 2024-2-24 15:01
唔知74點樣攝就真,何文田攝的話要由第一城甚至烏溪沙吉出去,咁樣運作真係黑人問號
...

好似上繁咁HHS出掉頭入去囉,不過我好奇有空間畀佢咁樣逆行咩?

將軍澳係收視保證🫡 I mean 討論
Ricky403 發表於 2024-2-24 15:33 來自手機 | 顯示全部樓層

#31距離前車6分鐘、後車7分鐘,葵芳隧道最高110
美孚至南昌行定速🙃
Ricky403 發表於 2024-2-24 15:40 來自手機 | 顯示全部樓層
AVBWU291 發表於 2024-2-24 15:31
好似上繁咁HHS出掉頭入去囉,不過我好奇有空間畀佢咁樣逆行咩?

55同10隔5分鐘,忟水少少囉,不過都無話唔得,順便搞埋尖東-紅磡loop換更,睇尋日ETA個神法又確實似逆行
Ricky403 發表於 2024-2-24 16:55 來自手機 | 顯示全部樓層
星期六下繁出車轉,趕唔到05,焗搭全程同前車隔6分鐘嘅06 #26
一開頭紅磡上車都還好,之後一路上多過落,過埋美孚車門位已經企到密質質,座位就勉強可以攝多個囉
寫表嗰陣39尖東開遲2分鐘,05喺紅磡停2分半鐘,06喺紅磡1分半鐘就好
rickywk 發表於 2024-2-24 17:35 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2024-2-24 15:40
55同10隔5分鐘,忟水少少囉,不過都無話唔得,順便搞埋尖東-紅磡loop換更,睇尋日ETA個神法又確實似逆行 ...

咁樣逆入應該慢過原本順住路出入尖東
Ricky403 發表於 2024-2-26 17:55 來自手機 | 顯示全部樓層

今晚西行,62同08起跑無耐繼續隔4分鐘以上🤭
不過今日08中段無再被拋離,依然隔住約4分鐘入前西鐵段

BTW 74繼續紅磡逆行何文田,18:26起載,預先有埋ETA
Ricky403 發表於 2024-2-26 22:24 來自手機 | 顯示全部樓層
最後遲咗放工,上咗同前車C車隔3分鐘後車IKK隔4分鐘嘅14 #29,19:03:30南昌開車,去美孚同葵芳隧道都衝110
可能74改何文田起載同時都改咗少少啲時間,南昌去荃灣西跑快啲去就大欖限速
Ricky403 發表於 2024-2-26 22:35 來自手機 | 顯示全部樓層

rickywk 發表於 2024-2-23 23:07
今晚我坐中08,迫到不得了,但我喺南昌睇後面班車都係追唔到,即使喺南昌、美孚、荃灣西站站彈,美孚仲彈 ...

其實元朗嘅「4分鐘」應該實際上架車都埋緊錦上路接近停低
當後車過完個上斜仲加速,一路扯到最高120入元朗,實際上由嗰刻到埋到元朗開門所需時間只需3分零
當然都係有段距離嘅🤣,可能TC喺荃灣西hold 63啦

除咗元朗來往錦上路外,荃灣西來往美孚ETA都係長期估多半分鐘至一分鐘
不過又好神奇地再下個站會識追番