hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 5月15日生效的港鐵車費表
開啟左側

5月15日生效的港鐵車費表

Man@MFHK 發表於 2022-5-4 02:09 | 顯示全部樓層

HU6455 發表於 2022-5-4 02:04
呢個係保留頭等既原因

大把人俾錢入去企,緊係保留啦
Volvo B8L
jpoon 發表於 2022-5-4 03:43 | 顯示全部樓層
HU6455 發表於 2022-5-4 02:08
反而想知,例如我係北角去沙田,我經舊路(北角,油塘,九龍塘頭等去沙田),頭等車費會點計
...

睇佢會唔會理你幾時拍頭等核准機,定係只會用最貴果程計
不過搭得頭等,正路梗係金鐘上,九龍塘上搭得兩個站,之前仲要兜大圈又唔係快咗,仲要迫餐死
http://jpoon9394.blogspot.com/
teddybus 發表於 2022-5-4 04:26 來自手機 | 顯示全部樓層
jpoon 發表於 2022-5-4 03:43
睇佢會唔會理你幾時拍頭等核准機,定係只會用最貴果程計
不過搭得頭等,正路梗係金鐘上,九龍塘上搭得兩個 ...

聽聞係收費系統係冇咁聰明地紀錄埋邊個站拍頭等機,所以樓上逢港鐵必反嗰位板友嘅如意算盤應該打唔响!
cruisesnet 發表於 2022-5-4 07:51 來自手機 | 顯示全部樓層

edhong 發表於 2022-5-3 22:17
早上車早享受,而且更多選擇,唔係更香

南下可能係。北上金鐘站保證有位可能少左人為左有位坐頭等😆
Sita1004-1017 發表於 2022-5-4 08:10 來自手機 | 顯示全部樓層
紅磡-上水$10.6+紅磡-會展$10.1平過直去  雖然我知冇人會為咗三毫子咁做,但係呢個正正就係佢不理順票價出現的問題囉
I20091157 發表於 2022-5-4 09:22 來自手機 | 顯示全部樓層
Sita1004-1017 發表於 2022-5-4 08:10
紅磡-上水$10.6+紅磡-會展$10.1平過直去  雖然我知冇人會為咗三毫子咁做,但係呢個正正就係佢不理順票價出 ...

反正票價不均呢D嘢
明明早年大把機會俾佢理順番
但係佢哋根本冇好好珍惜

或者根本佢哋已經完全唔想理
睇吓次次有人問,TD同MTR嘅回覆就知

AVBWU291 發表於 2022-5-4 09:24 | 顯示全部樓層

HU6455 發表於 2022-5-4 02:08
反而想知,例如我係北角去沙田,我經舊路(北角,油塘,九龍塘頭等去沙田),頭等車費會點計
...

你喺九龍塘先嘟頭等機,咁咪淨係只係九龍塘至沙田一段計double

將軍澳係收視保證🫡 I mean 討論
CRH5 發表於 2022-5-4 09:28 | 顯示全部樓層
AVBWU291 發表於 2022-5-4 09:24
你喺九龍塘先嘟頭等機,咁咪淨係只係九龍塘至沙田一段計double

頭等機唔係睇你係邊度嘟而去計邊一段double,總之就係你嘟左就收你搭個程車既頭等價
例如你上水去紅磡,去到大埔墟先去拍頭等,都係照收上水 - 紅磡 double
如果跟返佢個個 case,北角去沙田 recommended route 係油塘、鑽石山、大圍咁轉,頭等附加費都係照收大圍 - 沙田依一段 ($22.3 - $18.5 = $3.8),就算你係九龍塘 or even 紅磡拍頭等機都係咁收,唔會話因為你早左上收貴啲

而家個問題係睇下龜龜會唔會順勢將頭等附加費延伸埋去港島,不過照咁睇應該會?! (跟 recommended route 的話)

teddybus 發表於 2022-5-4 09:38 來自手機 | 顯示全部樓層
AVBWU291 發表於 2022-5-4 09:24

咁如果係去上水,到粉嶺先落車拍頭等機再上車,唔通又淨係計粉嶺至上水收double咩?仲有上普通等再係卡中間拍頭等機又點計?
tommy14D 發表於 2022-5-4 10:34 來自手機 | 顯示全部樓層

Sita1004-1017 發表於 2022-5-4 08:10
紅磡-上水$10.6+紅磡-會展$10.1平過直去  雖然我知冇人會為咗三毫子咁做,但係呢個正正就係佢不理順票價出 ...

可能有啲慳錢慳到盡嘅人會甘做,不過少數
正如過境前都有人上水出閘再入閘