hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 會展站新總站啟用後 104改於會展新翼掉頭 ...
開啟左側

[服務調整] 會展站新總站啟用後 104改於會展新翼掉頭

leungky0528 發表於 2022-5-7 15:05 來自手機 | 顯示全部樓層

陳太 發表於 2022-5-6 22:50
平日20,假日25至30,旨在塞住區佬把口啫。最正路就104取消或只做兩味,115隧道口停返104個位。 ...

開25-30基本上就即係無定向班次,隨時等60分鐘
就算依家無改線嘅104,一少左班次都好易俾塞車整到死得更勁
leungky0528 發表於 2022-5-7 15:13 來自手機 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2022-5-7 11:38
黃埔唔會坐呢條線啦...明明隔離已經係紅隧

架車仲要兜到出去大角咀

其實黃埔行去紅磡站的黃埔居民都唔見得少

認真無謂同115攬炒
JX9097 發表於 2022-5-7 15:45 | 顯示全部樓層
Man@MFHK 發表於 2022-5-7 13:37
然則109直接拉落黃埔有得做?黃埔保鐵過海睇落好似係幾快,但始終有人會唔鍾意轉車,加上到時上唔上到車都 ...

黃埔仲有115去上環
條109逆走大角咀行西隧
115都去到港碼
(115去程仲要行告士打道)
睇唔出有幾多人會坐109去中上環

JX9097 發表於 2022-5-7 15:46 | 顯示全部樓層

KW2523 發表於 2022-5-7 11:43
會唔會930抽起之前RPP搬去摩頓台
就係因為想同950完美交接

最左嗰條唔係跑狗咩?
(雖然東鐵線直通仲有幾多人坐跑狗都成疑)
天空之神 發表於 2022-5-7 15:59 來自手機 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2022-5-7 11:38
黃埔唔會坐呢條線啦...明明隔離已經係紅隧

架車仲要兜到出去大角咀

明明黃埔隔離係中環紅磡線仲要兜大圈做咩…
Tummy 發表於 2022-5-7 16:35 | 顯示全部樓層
busnrail_fans 發表於 2022-5-7 11:27
睇嚟住東鐵沿線嘅柴東工廠區返工客,冇乜嘢嘅話都係用返原先嘅搭車方法.....
其實柴小區都應該可 ...

$7.7 變 $10.7 之餘仲要冇快過
仲要拎條疏車過 8P X 19 嘅綫拎做銅記
你覺得冇人會出聲 ?

唔改仲好過改
Tobychow : 大窩口巴士服務全葵青最差
Ricky403 發表於 2022-5-7 17:19 來自手機 | 顯示全部樓層

Man@MFHK 發表於 2022-5-7 09:42
104改兜何文田就等於放棄成條彌敦道,即係將灣北落旺角班客倒晒落地底,值唔值先?
...

104唔全死都半死
由車海跌落起碼8分鐘先一班車
到時灣北去旺角都毫無競爭力
更加唔好講東鐵綫6分鐘直達旺角東
等得車黎搭鐵都落咗車
10598C 發表於 2022-5-7 18:47 來自手機 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2022-5-7 15:45
黃埔仲有115去上環
條109逆走大角咀行西隧
115都去到港碼

衰啲講句,115 南行直頭應該飛走紅磡灣,留 115P 算
紅磡灣南行真係嘥太多時間,紅磡灣去紅磡站又方便,115 南行行告士打道又近會展站
南行改快留住家維邨個邊冇咁近地鐵嘅客好過

相反北行灣仔內街都有班客,同北行紅磡灣走線順好多,照 keep 都冇問題

同埋搭單講句,109 113 都應該合併...
113 南行兜一兜何廣同迦密村街就落返公主道,北行上仁風街之後直行佛光街
頭尾縮短去黃大仙同上環
JX9097 發表於 2022-5-7 19:26 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2022-5-7 18:47
紅磡灣南行真係嘥太多時間,紅磡灣去紅磡站又方便,1 ...

認同
南行可以喺紅磡道直接右轉德民街
飛起紅磡灣

至於109/ 113決定斬109的話,113都好難避免要入一入愛民
leungky0528 發表於 2022-5-7 19:29 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2022-5-7 18:47
紅磡灣南行真係嘥太多時間,紅磡灣去紅磡站又方便,1 ...

115變左成區最基本服務
除非啲居民同區議員好順攤
否則無左都會拉另一條線落去做