hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 有民間組織準備發起持續性針對948的行動 ...
開啟左側

[小道消息] 有民間組織準備發起持續性針對948的行動

Quanta 發表於 2022-5-7 12:40 來自手機 | 顯示全部樓層

FBI2 發表於 2022-5-7 09:22
隊十架車落將南都唔知為乜? 又唔係專門做康城客,將南又冇新樓,加左十架落將南都唔會多左客搭新巴。結 ...

將南係有新樓 而且現有路線覆蓋不足
只不過佢加車冇對症下藥,根本解決唔到問題
天空之神 發表於 2022-5-7 12:48 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2022-5-7 12:05
嗱嗱聲 904 轉兩繁,兩邊都冇藉口話加唔到 948 車

直接摺埋佢啦
送比對家 971 慢慢做
.
 樓主| FBI2 發表於 2022-5-7 13:07 來自手機 | 顯示全部樓層
HJ8325 發表於 2022-5-7 12:35
感覺上,796c 變 793,795系旨在將d 客被迫俾多少少錢。
其次佢地太過樂觀,覺得美孚去旺角特快服務係有 ...

新巴想將南食多d客,就唔該先將798全日拆線,係咁開線去油尖旺有Q用?住將南既,過海既需求仲大過去油尖旺,796P咁強競爭力都做到半桶水,仲唔知教訓?
LN9267 發表於 2022-5-7 13:20 | 顯示全部樓層

FBI2 發表於 2022-5-7 13:07
新巴想將南食多d客,就唔該先將798全日拆線,係咁開線去油尖旺有Q用?住將南既,過海既需求仲大過去油尖 ...

https://www.facebook.com/cheungmeihung/posts/5239066266151511

另外日出康城那邊要求盡快落實793、795P全日。

以新巴性格,應該也會聽議員意見,畢竟搶九巴客是他們最喜歡做的事。
愛車:九巴ATE189(LN9267)、新巴5787(VX1817)
Snoopy@FB8617 發表於 2022-5-7 13:31 | 顯示全部樓層
一邊可以指令新巴開1M
另一邊就唔識指令加車
依屍水咩狗屎垃圾都肯做
特別就係唔做948?
定係做緊政策下既代罪羔羊先?

最緊要係
拉到埋Lady Killer落水
件事唔簡單囉
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
WR309 發表於 2022-5-7 13:52 來自手機 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2022-5-7 12:24
如果數客
以往慣例運吉自己會搵人數
唔會收民間數返黎個D

呢層當然知, 但巴士公司都日日數, 連運吉自己2021年數都過70%乘載率, 好難呃人, 唯有揉面懵膏, 冚住幫屎水嘅一切, 事實擺在眼前, 運吉自己都有好大責任

瘋狂開加班車唔係一個辦法, 治標不治本,
都係果句, 希望運吉同屎水對呢件事盡快回頭是岸,
如特工兄所說, 有關 “組織” 拎呢單嘢上埋立法會就過癮,
307全日都係咁

啊, 是屆運吉主任面試會否搵點拆948嚟做面試試題?可以吸納人材喎
YY487 發表於 2022-5-7 13:57 來自手機 | 顯示全部樓層

WR309 發表於 2022-5-7 13:59 來自手機 | 顯示全部樓層
HJ8325 發表於 2022-5-7 12:22
930X 唔係多唔多中產人士住嘅問題
主要係同環字頭屋苑有關
話曬某巴高層住果度,自然要好好招呼。

你睇到930呢一刻仲行肺炎表就知
930x已經爆住, 930就日日食埋灣北自殺式路綫,
本住 “你點都要搭我吹咩” 嘅心態,
西環同西隧多死忠都唔識做
12-30分一班下繁都算,
仲有就係經常派86座先慘

再講個笑話畀大家聽,
話說官方同屎水傾數, 要求屎水516後要開足班次,
屎水仲開價, 只做到85%班次(唔計二部)
koneotis 發表於 2022-5-7 14:00 | 顯示全部樓層
WR309 發表於 2022-5-7 13:52
呢層當然知, 但巴士公司都日日數, 連運吉自己2021年數都過70%乘載率, 好難呃人, 唯有揉面懵膏, 冚住幫屎 ...

抽到人開1M但抽唔到人開948,呢件事本身就好好笑,如果一句指令就可以叫巴士公司開線,要加班又點解唔得?

不過荃葵一直都唔知點解得罪咗TD,930X大涌橋飛站兼拉唔上荃景圍、934又唔俾全日,似乎只要有鐵路TD就諸多阻撓
kay 發表於 2022-5-7 14:02 | 顯示全部樓層

WR309 發表於 2022-5-7 13:52
呢層當然知, 但巴士公司都日日數, 連運吉自己2021年數都過70%乘載率, 好難呃人, 唯有揉面懵膏, 冚住幫屎 ...

其實都要睇唔同做法有咩結果

依家的確表列班次一班都無加
但私下有成堆加班車
出得即係運輸署批

但運輸署政策上載客率達標都唔等於一定要加班
呢個政策都好多年

所以矛盾位就係度
唔比正式加班但又批准加班車

又或者咁講
將加班車正式寫上表列班次
同依家有咩分別?
寫左我唔認為大家會HAPPY MODE